РЕШЕНИЕ

№ 205

 

гр.Плевен, 19 Май 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

         Административен съд-Плевен, първоинстанционен тричленен състав, в открито съдебно заседание на четвърти май две хиляди и седемнадесета година, в състав:

 

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: Полина Богданова-Кучева

                                               ЧЛЕНОВЕ:Елка Братоева

Снежина Иванова

 

при секретаря Д.Д. и с участието на прокурор Иван Шарков от Окръжна прокуратура –Плевен, като разгледа докладваното  от съдия Иванова административно дело № 216 по описа за 2017г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

            Производството е по реда на чл.185-196 от Административно-процесуалния кодекс /АПК/.

Административното дело е образувано въз основа на протест  от прокурор в Окръжна прокуратура-Плевен срещу чл. 26 и чл. 29 и чл. 31, предл. четвърто от Наредба № 32 за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини на територията на Община Левски, приета от Общински съвет гр. Левски с решение № 180/12.09.2016 година.

В Административен съд Плевен е подаден протест  на прокурор в Окръжна прокуратура –Плевен срещу чл.18, т. 7 от Наредба № 32 за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини на територията на Община Левски, приета от Общински съвет гр. Левски с решение № 180/12.09.2016 година, с искане за отмяна и образувано адм. дело № 251 по  описа на АС Плевен. С определение 325/06.04.2017 г. адм. дело № 251/2017 г е присъединено за разглеждане в едно производство с адм. дело № 216/2017 и адм. дело № 251/2017 г .   е прекратено.

         По настоящото производство съдът разглежда протести  от прокурор в Окръжна прокуратура-Плевен срещу чл. 26 и чл. 29 и чл. 31, предл. четвърто  и чл. 18, т. 7 от Наредба № 32 за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини на територията на Община Левски, приета от Общински съвет гр. Левски с решение № 180/12.09.2016 година

В протеста  по отношение на чл.26 и чл. 29 и чл. 31, предл. четвърто от Наредба № 32 за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини на територията на Община Левски се сочи, че нормите противоречат на чл. 9б, чл. 81 и чл. 92 от Закона за местните данъци и такси и чл. 3, ал. 2, т. 3 и т. 4, чл. 7, чл. 55 и чл. 56 от Закона за предучилищното и училищно образование. Посочва се, че с чл. 26 от Наредба № 32 при записване на дете, което е посещавало друго детско заведение на територията на общината, родителите задължително представят служебна бележка, че нямат финансови задължения към друга детска градина, а съгласно чл. 29 от Наредба № 32 директорът на приемащата градина изисква от родителите /настойниците да представят документ за платени такси за ползване на детска градина по реда на наредба за определяне и администрирането на местни такси и цени на услуги на територията на Община Левски и при непредставяне на такъв документ, детето не може да бъде записано в друга детска градина. В нормата на чл. 31, предл. четвърто от Наредба № 32 се посочва, че детето се отписва при неплащане на такса за детската градина за период от един месец. Протестиращият намира, че тези разпоредби са в противоречие с такива на нормативен акт от по-висока степен –горепосочените, тъй като с Наредбата се ограничават правата на децата за посещение на детски заведения от изпълнение на финансови задължения, чието събиране следва да бъде реализирано по специалния ред на чл. 9б от ЗМДТ и не следва да се поставя като условие за посещение на детска градина, а е налице и противоречие с националните приоритети, залегнали в ЗПУО. Моли се за отмяна на разпоредбите като незаконосъобразни.

По отношение  на протестираната норма –чл. 18, точка 7 от Наредба № 32 , с която се въвежда критериий за класиране при наличие на повече желаещи да посещават детската градина от наличните места и предимство е предоставено на деца, чиито родители работят в системата на образованието,  се твръди, че е налице противоречие с чл. 4, ал. 2 от ЗЗД и чл. 3, ал. 2, т. 3 и т. 4, чл. 7, чл. 55 и чл. 56 от ЗПУО. Намира, че е налице пряка дискриминация и нормата противоречи на националните приоритети, залегнали в чл. 3, ал. 2 от ЗПУО за равен достъп до качествено образование и приобщаване на всяко дете и равнопоставеност е недопускане на дискриминация при провеждане на предучилищното образование, което съгласно чл. 55 полага основите за учене през целия живот , а съгласно чл. 56 от закона се осъществява от детските градини и от училищата. Моли за отмяна на нормата.

В съдебно заседание – за протестиращия  прокурор от ОП-Плевен се явява прокурор, който  поддържа протеста и счита, че протестираните норми следва да бъдат отменени , като бъдат присъдени разноски в размер на 20 лева.

В съдебно заседание ответникът – Общински съвет Левски не се  представлява.

В съдебно заседание за контролиращата страна -Окръжна прокуратура – Плевен се явява прокурор Шарков, който дава заключение, че с оглед събраните по делото доказателства протестът е основателен, моли за отмяна на разпоредбите.

Административен съд, гр. Плевен, първоинстанционен тричленен състав, като се запозна със становищата на страните и въз основа на приобщените по делото доказателства и закона, намира за установено следното от фактическа страна: 

Наредба № 32 за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини на територията на Община Левски е приета на заседание на Общински съвет Левски на 12.09.2016.година с решение № 180 , като „ за” са гласували всички 21 общински съветници.

Наредбата е приета по предложен проект от кмета на Община Левски, който е внесен в Общински съвет Левски на 24.08.2016 година. (л. 6).

По делото са  представени становища от обсъждане на проекта от Постоянна комисия по правни въпроси, установяване на конфликт на интереси, обществен ред , сигурност, контрол по изпълнение на решенията, етика и постоянна комисия по образование, спорт, култура, вероизповедания.

По делото е представена на л. 13 покана от 09.09.2016 година за свикване на заседание на ОбС-Левски на 12.09.2016 г. до общинските съветници и е посочен дневен ред. Представено е обявление по чл.26, ал. 2 от ЗНА.

Представен е Правилник за организацията и дейността на Общински съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация за мандат 2015 -2019 г, който е относими към приемането на Наредбата.  В глава шеста е регламентиран редът провеждане на заседания на общинския съвет и редът  за внасяне, обсъждане и приемане на проекти за решения и други актове на общинския съвет.

При така установената фактическа обстановка, съдът намира от правна страна следното:

Оспорването е съобщено по реда на чл. 181, ал.1 и ал.2 от АПК във вр. с чл. 188 от АПК, чрез публикуване на обявлението в бр.30/2017 г. на "Държавен вестник" /л.69 от делото/ и в сайта на Върховен административен съд, както и чрез поставяне на обявление в сградата на Административен съд-Плевен, както и присъединяване на адм. дело № 251/2017 г за общо разглеждане – ДВ бр. 3482017 г. По делото не са встъпили заинтересовани страни по смисъла на чл. 189, ал.2 от АПК.

Предмет на оспорване в настоящето производство са разпоредбите на чл. 26 и чл. 29 и чл. 31, предл. четвърто  и чл. 18, т. 7 от Наредба № 32 за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини на територията на Община Левски, като наредбата съдържа вторични правни норми, които създават общи задължителни правила за регулиране на обществени отношения в границите на съответната община и съгласно чл. 186, ал.1 от АПК, право да оспорват подзаконов нормативен акт имат гражданите, организациите и органите, чиито права, свободи или законни интереси са засегнати или могат да бъдат засегнати от него или за които той поражда задължения. А съгласно ал.2 на същата разпоредба, прокурорът може да подаде протест срещу акта т.е. законодателят е предоставил правомощията по оспорване на административен акт чрез подаване на протест на прокурора, без разграничение за йерархическата му поставеност в системата на прокуратурата, с оглед общата компетентност на прокуратурата по чл. 127, т.5 от Конституцията на РБ и чл. 16, ал.1, т.1 от АПК.

С оглед чл. 187, ал.1 от АПК, подзаконовите нормативни актове могат да бъдат оспорени без ограничение във времето. От изложеното следва извода, че производството е резултат от валидно и допустимо сезиране на съда.

Разгледан по същество, протестът е частично основателен.

Според чл. 168, ал.1 от АПК, приложим в настоящото производство по силата на препращащата разпоредба на чл. 196 от АПК, съдът не се ограничава само с обсъждане на основанията, посочени от протестиращия, а е длъжен въз основа на представените от страните доказателства да провери законосъобразността на протестираните разпоредби на Наредбата на всички основания по чл. 146 от АПК. Протестираните норми са приета през 2016 година и следва да се съобрази съответствието им със закона към момента на приемането им, а именно към 12.09.2016 година.

Редът за издаване на нормативни административни актове е регламентиран в чл.75-80 от АПК, а за неуредените въпроси се прилага субсидиарно Закона за нормативните актове по аргумент от чл.80 от АПК.

Общинският съвет като орган на местно самоуправление на територията на Община Левски, решава самостоятелно въпросите от местно значение, които законът е предоставил в неговата компетентност. По силата на чл.76, ал.3 от АПК вр. чл.8 от ЗНА и чл.21, ал.2 от ЗМСМА и в изпълнение на предоставените му правомощия, той е овластен да издава административни актове, сред които и нормативни административни актове под формата на Наредби. Наредбата е издадена на основание чл.21 ал.2 от ЗМСМА и е приета на заседание на 12.09.2016 г. с  необходимото мнозинство от гласове на общински съветници, което е в съответствие с изискванията на чл.27 ал.4 от ЗМСМА. Спазена е и изискуемата от закона специална форма-в решението, с което е приета е посочен видът на акта, органът, който го е приел и е отразен главният му предмет. Посочено е и правно основание за приемане, а именно чл.21 ал.2 от ЗМСМА. При приемане на наредбата съдът намира, че е спазена процедурата, тъй като предложението е внесено от кмета на общината, същото е разпределено за обсъждане на постоянните комисии, които са изразили становища, публикувано е съобщение по чл. 26, ал. 2 от ЗНА на страницата на Община Левски, своевременно и изготвена покана с дневен ред и настоящият състав намира, че не е налице нарушение на административно-производствените правила при приемане на протестираните норми.

Настоящият състав намира обаче, че разпоредбата на чл. 18 , т. 7 от Наредба № 32 за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини на територията на Община Левски, приета от Общински съвет гр. Левски с решение № 180/12.09.2016 година е постановена в несъответствие със Закона за защита от дискриминация и Закон за предучилищно и училищно образование. Съгласно чл. 73 от Закона за защита от дискриминация /ЗЗДискр./ всеки административен акт може да бъде обжалван с твърдение за нарушение на ЗЗДискр. от засегнатото лице по реда на АПК.  В случая нормата е приета в подзаконов нормативен акт – Наредба № 32 и същата подлежи на протестиране. С разпоредбата на протестираната норма се въвежда критерий за класиране в детската градина в случаите, когато местата са по-малко от подалите заявление за посещение – извършва се класиране по критерии, сред които е , че предимство имат децата на родители, които работят в системата на образованието и по този начин тези деца са поставени в различно положение от другите деца, чиито родители не работят в системата на образованието и е налице норма, която противоречи на чл. 4 от ЗЗД.  Съдът намира, че в случая с приемането на тази норма е създадено неравно третиране  и поставяне на група лица в по-благоприятно положение спрямо друга група лица в сходно положение. Съгласно правилото на чл. 4, ал. 2 от ЗЗДискр. за да е налице дискриминационен акт следва да се установи по несъмнен начин, че различието в третирането на дадено лице, респ. група лица при сравними, сходни обстоятелства, е основано на някой от признаците по ал. 1 на чл. 4 от закона. В случая, деца с родители , работещи в системата на образованието, се ползват с предимство пред деца, чиито родители, не работят в системата на образованието при прием в детската градина. Нормата е в противоречие и с чл.3, ал. 2, т. 4 от ЗПУО, съгласно който образованието е национален приоритет и следва да се реализира в съответствие с принципа на равнопоставеност и недопускане на дискриминация при провеждане на предучилищното и училищното образование.

Предвид горепосоченото протестираната норма следва да бъде отменена.

По отношение на . 26 и чл. 29 и чл. 31, предл. четвърто от Наредба № 32 за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини на територията на Община Левски, приета от Общински съвет гр. Левски с решение № 180/12.09.2016 година, съдът намира, че тези норми не са приети в противоречие с цитираните вече норми на ЗМДТ и ЗПУО. С чл. 26 от Наредбата се въвежда изискване при преместване на дете от едно детско заведение в друго да бъде представена служебна бележка за липса на финансови задължения към детската градина, която са посещавали. С чл. 29 от Наредба № 32 се създава задължение за директора да изисква такава служебна бележка от родителите и при липса да откаже да бъде записано детето, а с чл. 31, предл. четвърто се предвижда при незаплащане на такса за детската градина за период от един месец, детето да бъде отписано. Неоснователно е твърдението на протестиращия, че с тези норми  се ограничават правата на децата и се поставя в зависимост от изпълнение на финансови задължения на родителите/настойниците. В чл. 81 от ЗМДТ е въведено правилото, че за ползването на детски ясли и детски градини се дължи плащането на такси т.е . такса се дължи за предоставянето на услуга – грижа за децата в детската ясла/градина от родителите на децата, като услугата се дължи именно при плащане на регламентираната такса.  Доводът на протестиращия, че при неплащане на таксата е предвиден специален ред за събирането на същата и заплащането й не следва да се поставя като условие за преместване в друга детска градина, е неоснователен. При ползване на услуги се дължи плащането на съответна такса и това не е финансова тежест , а представлява възнаграждение именно за ползваната услуга и протестираните норми не противоречат на закона за ЗМДТ, тъй като именно в него е въведено изискването за плащане на такса при ползване на детска ясла/градина.  Правата на децата не са поставени в зависимост от изпълнение на финансово задължение на родителите , а с тези норми се цели именно недопускане на различно третиране на лицата, посещаващи детски заведения, за които се плаща такса и такива, които посещават , но не плащат такса.

Предвид горепосоченото протестът  от прокурор в Окръжна прокуратура-Плевен  в частта срещу чл. 26 и чл. 29 и чл. 31, предл. четвърто от Наредба № 32 за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини на територията на Община Левски, приета от Общински съвет гр. Левски с решение № 180/12.09.2016 година следва да бъде отхвърлен, в  частта срещу чл.18, т. 7 от Наредба № 32 следва да бъде уважен и да бъде отменена протестираната норма.

С оглед изхода на делото, частичното уважаване на протеста, и искането на протестиращия за присъждане на разноски в размер на 40 лева за внесена държавна такса за обнародване на съобщението за делото в ДВ  и за обнародване на съединяване на адм. дело №25182016 г.. и на основание чл.  143, ал. 1 вр. чл. 196, от АПК Общински съвет –Левски следва да заплати на Окръжна прокуратура –Плевен  разноски в размер на 20 лева.

Воден от изложените мотиви и на основание чл. 221, ал. 2 АПК, Административен съд – Плевен, първоинстанционен тричленен състав

 

РЕШИ:

 

Отменя разпоредбата на чл.18, т. 7 от Наредба № 32 за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини на територията на Община Левски, приета от Общински съвет гр. Левски с решение № 180/12.09.2016 година.

Отхвърля протеста в частта срещу чл. 26 и чл. 29 и чл. 31, предл. четвърто от Наредба № 32 за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини на територията на Община Левски, приета от Общински съвет гр. Левски с решение № 180/12.09.2016 година .

Осъжда Общински съвет –Левски да заплати на Окръжна прокуратура –Плевен разноски в размер на 20 лева

Решението да се съобщи на страните.

Решението подлежи на касационно обжалване в 14-дневен срок от съобщаването му на страните пред Върховен административен съд.

След влизане в сила на съдебното решение същото да се изпрати на Общински съвет-Левски за обнародване по начина, по който е обнародвано оспореното решение, като се представят доказателствата пред Административен съд –Плевен за изпълнение на това задължение.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                             ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

 

 

 

                                                                                              2.