ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 327

гр.Плевен, 07. 04.2017 г.

 

Административен съд – Плевен, пети състав, в закрито съдебно заседание на седми април март две хиляди и седемнадесета година, в състав:

                                          Съдия: Снежина Иванова

 

 

като разгледа докладваното от съдията административно дело № 213/2017 г. по описа на Административен съд - Плевен, за да се произнесе взе предвид следното:

Административното дело е образувано по жалба на  ЕТ „ Спасов 2711-М. С.”, ЕИК 114085976, седалище и адрес на управление: гр. Плевен, ул. *** чрез представляващия М. С. срещу протокол  от 24.02.2017 г , одобрен от изпълнителният директор на „УМБАЛ Д-р Г. Странски” ЕАД Плевен,  с който е обявено класиране на участниците е и избран изпълнител позиция 1.2. терен  с площ 755 кв.м – паркинг, намиращ се пред ДКБ на „УМБАЛ .- д-р Г. Странски” ЕАД Плевен – 32 броя места и 7 кв.м за поставяне на павилион.

 В жалбата се посочва, че утвърждаването от изпълнителния директор на решение по протокол от 24.92.2017 година в обжалваната част е незаконосъобразно, тъй като процедурата е обявена като конкурс, а е протекла като търг и за заложени различни критерии за оценка и извършеното оценяване от комисията е опорочено и прави акта в оспорената част незаконосъобразен.

Съдът като се запозна с жалбата, представената преписка и като съобрази закона, намира, че жалбата е недопустима, като подадена срещу акт, който не подлежи на оспорване.

В настоящото производство се обжалва протокол  от 24.02.2017 г , одобрен от изпълнителният директор на „УМБАЛ Д-р Г. Странски” ЕАД Плевен, в частта в която е обявено класиране на участниците е и избран изпълнител позиция 1.2. терен  с площ 755 кв.м – паркинг, намиращ се пред ДКБ на „УМБАЛ .- д-р Г. Странски” ЕАД Плевен – 32 броя места и 7 кв.м за поставяне на павилион.

С оглед АЧДС № 2907/20.07.2004 г. имотът е част от капитала на търговско дружество МБАЛ „Д-р Г. Странски”, правата върху имота са предоставени на същото дружество. Съгласно чл. 57, ал. 2 и ал. 3 от Закона за държавната собственост /ЗДС/ държавата може да учредява и да участва в учредяването на акционерни дружества и на дружества с ограничена отговорност и може да апортира имоти и вещи - частна държавна собственост, в капитала на търговски дружества. Видно от служебно извършената справка в Търговския регистър, МБАЛ Д-р Г. Странски”  ЕАД е дружество с държавно участие в капитала. МБАЛ „Д-р Г. Странски” ЕАД е лечебно заведение по смисъла на чл. 1, ал. 1 във вр. с чл. 9, ал. 1, т. 1 от Закона за лечебните заведения (ЗЛЗ). Член 104, ал. 1 ЗЛЗ изрично сочи, че предоставеното за стопанисване и управление движимо и недвижимо имущество - държавна и общинска собственост, включено в балансите на здравните заведения, въз основа на които се преобразуват, преминава в собственост на дружествата. Следователно дружеството е самостоятелен правен субект – търговец, които притежава собствено имущество различно от имуществото на собственика на капитала т.е. апортирания в капитала на търговското дружество имот престава да е държавен такъв и е собственост на търговеца, като обекта е включен в дълготрайните активи на дружеството. Актовете издавани от търговски дружества нямат качеството на административни актове, поради което не подлежат на съдебен контрол от административните съдилища. Член 128, ал. 1 АПК посочва кои дела са подведомствени на административните съдилища и сред тях не фигурират актовете на търговски дружества, каквото УМБАЛ „Д-р Г. Странски” ЕАД -Плевен безспорно е. В този смисъл определение № 13649/21.10.2013 г. по дело 14128/2013 г. на ВАС, определение № 10554/11.07.2013 г. по дело 9464/2013 г. на ВАС, определение № 7677/25.06.2015 г. на ВАС по адм. дело № 5594/2015 г.. При провеждането на конкурс за отдаване под наем на терени собственост на търговеца, отношенията между страните не се характеризират като отношения на власт и подчинение, т. е. същите са гражданскоправни, отношения между равнопоставени субекти – търговски дружества по повод сключване на договор за наем.

Съгласно чл. 14 от Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала /ПРУПДТДДУК/, еднолично акционерно дружество отдава под наем свое собствено имущество след провеждане на търг или конкурс по реда на ПРУПДТДДУК. Когато предмет на конкурса за наем е недвижим имот, собственост на едноличното акционерно дружество, актовете по провеждане на конкурса не подлежат на съдебен контрол по реда на АПК. В този случай органите на дружеството не действат като административен орган - орган на власт, а действат като орган на търговски субект. Не е налице и изрична законова разпоредба по смисъла на § 1, т. 1 ДР на АПК, която да оправомощава органите на дружеството с административни правомощия. Отдаването под наем на собствен на дружеството имот не е административно правомощие, а управленско действие на търговец. Едноличното акционерно дружество с държавно участие в капитала е търговец като всяко друго акционерно дружество досежно правото да отдава под наем собствените си имоти. Когато еднолично акционерно дружество с държавно участие отдава под наем собствен на дружеството недвижим имот производството е по реда на ПРУПДТДДУК и актовете му, не подлежат на съдебно оспорване по реда на АПК не защото законодателят не е предвидил такава възможност в правилника, а защото органът не действа като орган на държавна власт, а като стопански субект.

Мотивиран от изложеното и на основание чл. 159, т. 1 от АПК, Административен съд – Плевен, пети състав,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Оставя без разглеждане жалба  на ЕТ „ Спасов 2711-М. С.”, ЕИК 114085976, седалище и адрес на управление: гр. Плевен, ул. ***  чрез представляващия М. С. срещу протокол  от 24.02.2017 г , одобрен от изпълнителният директор на „УМБАЛ Д-р Г. Странски” ЕАД Плевен,  в частта в която е обявено класиране на участниците е и избран изпълнител позиция 1.2. терен  с площ 755 кв.м – паркинг, намиращ се пред ДКБ на „УМБАЛ .- д-р Г. Странски” ЕАД Плевен – 32 броя места и 7 кв.м за поставяне на павилион.

Прекратява съдебното производство по адм. дело № 213 по описа за 2017 година Административен съд –Плевен.

Препис от определението да се връчи на ЕТ „ Спасов 2711-М. С.”, ЕИК 114085976, седалище и адрес на управление: гр. Плевен, ул. ***  на посочения съдебен адрес и на изпълнителния директор на „УМБАЛ Д-р Г. Странски” ЕАД Плевен.

Определението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд  с частна жалба в 7-дневен срок от съобщаването му .

 

 

 

 

СЪДИЯ: