ОПРЕДЕЛЕНИЕ

295

гр.Плевен, 28.03.2017 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, VІ-ти състав, в закрито съдебно заседание на двадесет и осми  март  две хиляди и седемнадесета година, в състав:                                                            Председател: Катя Арабаджиева

като разгледа докладваното от съдията административно дело №208 по описа на Административен съд – Плевен за 2017 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е образувано по жалба от М.А.Д. ***, против мълчалив отказ за издаване на индивидуален административен акт.

Твърди се в жалбата, че на 02.12.2017 год. Директорът на ОД на МВР-Плевен е постановил отказ за издаване на разрешение за  достъп до класифицирана информация №1 до ниво „Секретно” на жалбоподателя. Последният е оспорен пред Държавната комисия по сигурността на информацията, която със свое Решение №7-II-18/24.01.2017 год. е отменила отказа на Директора на ОД на МВР –Плевен и му е върнала преписката , но последният до момента на жалбата не се е произнесъл с акт, с който да разреши достъп на Д. до КИ  до ниво „Секретно”. В заключение моли съда да отмени мълчаливия отказ на Директора на ОД на МВР- Плевен и да постанови разрешение за достъп, тъй като жалбоподателят е възпрепятстван да изпълнява служебните си задължения.

Жалбата е подадена чрез ОД на МВР Плевен, който с придружителното писмо, с което е изпратил част от преписката в съда, с която разполага , е посочил, че към датата на изпращане на жалбата в съда, делото за проучване за надеждност на служителя не е върнато  от ДКСИ , по която причина в съда не може да бъдат изпратени други материали освен приложените към жалбата. Посочено е, че след получаване на ДНП, същото ще бъде предоставено в съда.

Със следващо писмо вх.№881/14.03.2017 год. Директорът на ОД на МВР-Плевен е уведомил съда, че към датата на изготвяне на писмото  преписката се намира в ДКСИ, издаденото Решение №7-II-18/24.01.2017 год. на ДКСИ не е било получавано до този момент в ОД на МВР-Плевен, направено е искане преписката  да бъде върната на Директора на ОД на МВР-Плевен.

Постъпило е и следващо становище с вх.№1054/27.03.2017 год. от Директора на ОД на МВР Плевен  за неоснователност на подадената жалба, сочи се,че не е налице мълчалив отказ за произнасяне, тъй като междувременно е издадено Разрешение за достъп до класифицирана информация на Д. до ниво „Секретно”. Счита, че жалбоподателя не разполага с правен интерес да оспорва, тъй като е издаден акт, с който му е предоставен достъп до КИ.

Съдът, за да се произнесе по жалбата, съобрази следното:

На 02.12.2016 год. Директорът на ОД на МВР-Плевен е издал Отказ за достъп до класифицирана информация на М.А.Д., приложен на л.7 от делото. Този отказ е обжалван от Д. пред ДКСИ, която със свое Решение №7-II-18/24.01.2017 год. е отменила отказа за достъп до КИ №1/02.12.2016 год. до ниво „Секретно”. Това е видно от препис-извлечение от постановеното решение. В този препис –извлечение от постановеното решение Държавната комисия по сигурността на информацията, освен че е отменила постановения отказ за достъп , няма данни същата да е  задължила Директора на ОД на МВР-Плевен да започне процедура по проучване, като определи и срок за приключване. Директорът на ОД на МВР-Плевен се е произнесъл въз основа на решението с Разрешение за достъп до класифицирана информация №429/15.03.2017 год., с което на основание чл.15 и чл.54 от ЗЗКИ е издал на М.А.Д. разрешение за достъп до класифицирана информация до ниво „Секретно”, валидно до 14.03.2021 год. във връзка със заемане на длъжност като държавен служител в ОД на МВР-Плевен, свързана с достъп до КИ.

С оглед на горното настоящият състав на съда намира, че не е формиран мълчалив отказ за издаване на  административен акт-достъп до КИ. Мълчаливият отказ по смисъла на чл. 58, ал. 1 АПК по принцип съставлява законнопрезумирано отрицателно по съдържание волеизявление от страна на административния орган по отправеното до него искане за издаване на административен акт с конкретно предписано съдържание. В случая постановеното след връщане на преписката от ДКСИ при компетентния да издаде разрешението орган,  в срока за произнасяне за предоставяне на исканата информация позитивно волеизявление, представлява акт, с който се разрешава достъп до класифицирана  информация, поради което е налице  недопустимост на търсената съдебна защита. След като е издаден искания от Д. акт, оспорването на мълчалив отказ за издаването му не само е безпредметно, но е и недопустимо, с оглед правната характеристика на мълчаливия отказ. И след като в случая компетентният орган е постановил изричен акт, удовлетворявайки искането, правен интерес от оспорване на мълчаливия отказ за издаването му не е налице.

 Воден от горното  и на основание чл.159, т.4 от АПК съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

                                         

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на  М.А.Д. ***, против мълчалив отказ за издаване на индивидуален административен акт-разрешение за достъп до класифицирана информация.

ПРЕКРАТЯВА ПРОИЗВОДСТВОТО по административно дело №208 по описа на Административен съд-Плевен за 2017 год.

Определението може да се оспори с частна жалба пред ВАС в 7(седем) дневен срок от съобщението за изготвянето му.

Преписи от определението да се изпратят на страните, а на жалбоподателя-и препис от Разрешение за достъп до класифицирана информация №429/15.03.2017 год. на Директора на ОД на МВР-Плевен.

 

 

 

СЪДИЯ: