РЕШЕНИЕ № 188

гр. Плевен, 11 Май 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд Плевенвтори касационен състав, в открито съдебно заседание на осемнадесети април две хиляди и седемнадесета година в състав:

                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

           ЧЛЕНОВЕ: ЕЛКА БРАТОЕВА

 СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

при секретар А.П. и с участието на Иван Шарков – прокурор при Окръжна прокуратура – Плевен, разгледа докладваното от председателя касационно административно дело № 189 по описа на съда за 2017 г. за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството е по реда на чл. 208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/ във вр. с чл. 63 от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

Образувано е по касационна жалба на М.С.И. ***, срещу решение № 10/31.01.2017 г. на Районен съд /РС/ – гр. Червен бряг, постановено по н.а.х.д № 399/2016 г., с което е потвърдено Наказателно постановление /НП/ № 16-0374-000595/31.08.2016 година на  Началник отдел към Областна дирекция на министерство на вътрешните работи /ОД на МВР/ - Плевен, РУ Червен бряг – Й. Д. /на основание заповед № 8121з-748/24.06.2015 г./, с което на М.С.И. с ЕГН **********, адрес: ***, за това, че на 10.08.2016 г. в с. Радомирци на кръстовището на ул. „Евтим Иванов” и ул. „Захари Стоянов” като водач на лек автомобил – Рено Меган Сценик с рег. № ЕН***КА управлявал МПС по нерегулирано кръстовище и не пропуснал правилно движещ се лек автомобил с рег. № ЕН***АХ, който бил дясно стоящ и реализирал пътнотранспортно произшествие /ПТП/ с материални щети като и напуснал пътнотранспортното произшествие без да уведоми служба на МВР – нарушения на чл. 48 от Закона за движение по пътищата /ЗДвП/ и чл. 123, ал. 1, т. 3 от ЗДвП, поради което на основание чл. 179, ал. 2 от ЗДвП му било наложено административно наказание глоба в размер на 150 /сто и петдесет/ лева и на основание чл. 175, ал. 1, т. 5 от ЗДвП – глоба в размер на 200 /двеста/ лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от шест месеца.  

С касационната жалба се иска оспорваното решение да бъде отменено като неправилно и незаконосъобразно. Касаторът счита, че показанията на свидетелите са неправилно интерпретирани и не описват фактическата обстановка такава, каквато е била. Посочва, че действително между двамата водачи се провежда кратък разговор след ПТП и относно щетите, които са само по автомобила на жалбоподателя, като след този разговор другият участник в ПТП напуска мястото, и тъй като жалбоподателят го познава добре отива до дома му, където не намира нито участника в ПТП, нито автомобила му, за това отива към центъра на селото и на връщане към мястото на ПТП среща и спира полицейският автомобил. Сочи, че през цялото време жалбоподателят е целял не да се укрие от органите на МВР, а да намери и другият водач и да се изясни фактическата обстановка, за това говорят и последващите му действия и спирането на полицейския автомобил. Посочва, че не отговаря на истината и обстоятелството, че другият участник в ПТП след обаждането си на телефон 112 се връща на мястото на ПТП, това се доказва и от разпита на двамата полицейски служители, които отиват на мястото на ПТП съпровождани от жалбоподателя и тогава на мястото на ПТП идва и другият водач. Моли да бъде отменено решението на първоинстанционния съд или алтернативно да бъде намалено наложеното му наказание в предвидения от закона минимум.  

Касаторът е бил  редовно призован за откритото съдебно заседание, не се явява, не се представлява.

Ответникът – ОД на МВР - Плевен, редовно призован, не изпраща представител и не ангажира становище по касационната жалба.  

         Представителят на Окръжна прокуратура – Плевен дава заключение, че решението на първоинстанционния съд е правилно и законосъобразно и следва да бъде оставено в сила.

         Административен съд Плевен, втори касационен състав намира, че жалбата е подадена в срока по чл. 211 от АПК от надлежна страна и се явява допустима. Разгледана по същество, същата е неоснователна.

С АУАН № 684946 от 10.08.2016 г.  било констатирано, че М.С.И. на същата дата около 14.00 часа в с.Радомирци, на кръстовището на ул. „Евтим Иванов” и ул. „Захари Стоянов” като водач на лек автомобил – Рено Меган Сценик с рег. № ЕН***КА управлявал МПС по нерегулирано кръстовище и не пропуснал правилно движещ се лек автомобил с рег. № ЕН***АХ, който бил дясно стоящ и реализирал пътнотранспортно произшествие с материални щети като и напуснал пътнотранспортното произшествие без да уведоми служба на МВР – нарушения на чл. 48 от ЗДвП и чл. 123, ал. 1, т. 3 от ЗДвП. Въз основа на АУАН било издадено процесното НП, като на основание чл. 179, ал. 2 от ЗДвП му било наложено административно наказание глоба в размер на 150 /сто и петдесет/ лева и на основание чл. 175, ал. 1, т. 5 от ЗДвП – глоба в размер на 200 /двеста/ лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от шест месеца, или общо глоба 350 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от шест месеца. 

РС е потвърдил НП, като е приел, че въз основа на събраните писмени и гласни доказателства се потвърждава фактическата обстановка, описана в АУАН и НП. Не е кредитирал показанията на св.И. /возил се в автомобила на И./, според който другият автомобил се е движил много бързо, и че не са се опитвали с И. да бият водача му. Приел е за неоснователни и твърденията, че мястото на местопроизшествието е напуснато, защото другият водач го е напуснал и са тръгнали да го издирват. РС подробно е описал и обсъдил задълженията по чл.48 от ЗДвП, съгласно който на кръстовище с равнозначни пътища водачът на превозно средство е длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се намират или приближават от дясната му страна, като е приел, че в случая това задължение не е изпълнено от И.. Посочил е, че нормата на чл.123, ал.1, т.3 от ЗДвП изисква ако между участниците в произшествието няма съгласие относно обстоятелствата, свързани с него, те, без да напускат местопроизшествието, уведомяват съответната служба за контрол на МВР на територията, на която е настъпило произшествието, и изпълняват дадените им указания. Посочил е, че това задължение не е изпълнено, като И. е напуснал местопроизшествието, и той няма право да го напуска дори ако другият водач е напуснал това място. Приел е, че се оглед на многобройните нарушения от страна на И. на ЗДвП, за което са му налагани наказания с НП /които е посочил/, размерът на наказанието е правилно индивидуализиран. На тези основания е потвърдил НП.

Решението на РС е правилно. По наведените касационни основания съдът намира:

Твърденията, че показанията на свидетелите са неправилно интерпретирани и не описват фактическата обстановка такава, каквато е била в действителност, са неоснователни. Няма спор по въпроса, че другият участник в ПТП е имал предимство като дясно стоящ. Дори  да е вярно, че същият се е движил „много бързо“ /както се твърди от касатора/, И. е бил длъжен да направи преценка на разстоянието и скоростта на автомобила, движещ се с предимство, и да го пропусне, ако не може да премине през кръстовището преди него. В случая това не е станало. След като настъпва ПТП и между двамата водачи няма съгласие за обстоятелствата, свързани с ПТП, независимо от това че другият участник в ПТП напуска местопроизшествието, И. е длъжен да остане на това място. Не е спорно, че И. е напуснал мястото на местопроизшествието. Дали другият водач е извършил нарушение с оглед напускането на местопроизшествието от негова страна, е предмет на отделно производство, което не засяга И.. Същият е наказан не защото е целял да се укрие от органите на МВР /както се сочи в касационната жалба/, а защото е напуснал мястото, като нарушение е налице дори да не е целял да се укрие, когато преди напускането няма съгласие с другия водач за обстоятелствата, свързани с ПТП. Кога другият водач се е върнал на мястото на произшествието няма никакво значение по отношение и на двете нарушения, за които И. е привлечен към отговорност. Той отговаря само за собственото си поведение, но не и за поведението на другия участник в ПТП.

По отношение на искането за намаляване на наказанието до минимума съдът съобразява, че касаторът, видно от приложената справка за нарушител, е многократно наказван за нарушения на ЗДвП, като в повечето случаи не е заплащал глобите, които са му наложени. По тази причина съдът счита, че досега налаганите наказания не са довели до съобразяване от страна на И. с нормите на ЗДВП, поради което налагането на наказания в по-нисък размер от този, наложен от наказващият орган, няма да изпълни целта по чл.12 ЗАНН – да се предупреди и превъзпита нарушителят към спазване на установения правен ред и се въздейства възпитателно и предупредително върху останалите граждани.

При направената служебна проверка, по реда на чл. 218, ал. 2 от АПК, настоящата инстанция констатира, че решението Районен съд – Червен бряг, е валидно, допустимо, съобразено е с материалния закон и следва да бъде оставено в сила.

Водим от изложените мотиви и на основание чл. 221, ал. 2 АПК, Административен съд – Плевен, втори касационен състав

 

РЕШИ:

 

ОСТАВЯ В СИЛА решение № 10/31.01.2017 г., постановено по н.а.х.д. № 399 по описа на Районен съд на гр. Червен бряг за 2016 г.

Решението е окончателно.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                    ЧЛЕНОВЕ:  1.                      2.