О      П      Р       Е       Д       Е       Л       Е       Н      И      Е

 

247

 

гр. Плевен, 13.03.2017г.

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД - ПЛЕВЕН, ІІІ-ти състав, в закрито съдебно заседание  на тринадесети март 2017г. в състав - 

Председател: съдия Елка Братоева

Като разгледа докладваното от съдия Братоева адм.д. № 181/2017г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Административното дело е образувано  по жалба на В.Н. *** срещу Определение  от 28.02.2017г. на Районен съд – Плевен по гражданско дело № 9804/2016г. по описа на съда с искане за обявяването му за нищожен акт поради липса на форма.

С постановеното Определение Районен съд – Плевен е върнал на осн. чл. 129 ал.3 от ГПК исковата молба, заедно с приложенията към нея на ищеца В.Н. *** и прекратил производството по делото, тъй като в дадения срок не е отстранил нередовностите на исковата молба, въпреки двукратно дадените конкретни указания. В прекратителното определение е указано, че подлежи на обжалване с частна жалба пред ПлОС в едноседмичен срок от съобщението.

Правораздавателната дейност на съдилищата не е административна дейност, техните актове по редовност и допустимост на иска и процесуалните действия в хода на съдебното производство  са подчинени на процесуалния закон – ГПК и подлежат на обжалване и инстанционен контрол по този ред пред горестоящия съд. В общия случай контролна инстанция за актовете на Районен съд – Плевен се явява Окръжен съд – Плевен.

От изложението в жалбата става ясно, че не се обжалва индивидуален акт, действие или бездействие на административен орган, което да подлежи на оспорване по реда на АПК пред административния съд. Административните съдилища не осъществяват контрол върху съдебните актове на районните съдилища по граждански дела и същите не представляват административен акт по администриране на делото.

На жалбоподателя е указан редът, срокът и възможността за обжалване на определението пред ПлОС.

Жалбата се явява недопустима на осн. чл. 159 т.1 от АПК, поради липса на предмет и следва да се остави без разглеждане, а образуваното съдебно производство да се прекрати.

 

Водим от горното съдът

 

 

О      П      Р       Е       Д       Е       Л       И :

 

        

ОСТАВЯ  БЕЗ  РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на В.Н. *** срещу Определение  от 28.02.2017г. на Районен съд – Плевен по гражданско дело № 9804/2016г. по описа на съда с искане за обявяването му за нищожен акт поради липса на форма.

ПРЕКРАТЯВА производството по  адм.дело № 181/2017г. по описа на Административен съд – Плевен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва с частна жалба пред Върховен Административен съд чрез Административен съд – Плевен в 7-дневен срок от съобщението.

ПРЕПИС от определението да се изпрати на жалбоподателя.

 

 

 

                                                                  С  Ъ  Д  И  Я :