Р       Е       Ш     Е       Н      И      Е

 

 

228 / 7 Юни 2017г., гр. Плевен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, тричленен първоинстанционен състав, на дванадесети май две хиляди и седемнадесета година в публично съдебно заседание в състав:

Председател:  ЕЛКА БРАТОЕВА

Членове:         ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

    КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

                                                                 

С участието на Прокурор от Окръжна прокуратура - Плевен:

ИВАН ШАРКОВ

При Секретар: М.К.

 

Като разгледа докладваното от съдия БРАТОЕВА Административно дело № 172/2017г. по описа на съда и на основание доказателствата по делото и закона, за да се произнесе взе предвид следното:

Административното дело е образувано по протест  на Иван Шарков - прокурор в Окръжна прокуратура-Плевен срещу разпоредбите на  чл. 24 и чл. 28 от Наредба за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини на територията на Община Плевен, приета с Решение №297/28.07.2016г. на Общински съвет – Плевен с искане за отмяната им като незаконосъобразни поради противоречие с чл. 9б, чл.81 и чл. 92 от Закона за местните данъци и такси и с чл. 3 ал.2 т.3 и т.4, чл.7, чл. 55 и чл. 56 от Закона за предучилищното и училищното образование.

         Производството е по реда на Раздел ІІІ Глава ХХ от АПК (чл. 185-196 от АПК) – оспорване на  подзаконов нормативен акт.

В протеста се сочи, че разпоредбата на чл. 24 от Наредбата предвижда при записване на дете, което е посещавало друго детско заведение на територията на общината, родителите задължително да представят служебна бележка, че нямат финансови задължения към друга детска градина, а според чл. 28 от същата наредба – при отписване на детето, на родителя да се издава служебна бележка, удостоверяваща липса на финансови задължения към посещаваното детско заведение. Счита, че тези текстове противоречат на чл. 9б, чл. 81 и чл. 92 от Закона за местните данъци и такси, в които е предвидено за ползване на детски ясли и детски градини от родителите или настойниците да се събират месечни такси, които се начисляват и събират от длъжностните лица в съответните заведения и се внасят в общинския бюджет. В чл.9б от ЗМДТ е предвидено, че  установяването, обезпечаването и събирането на местните такси по този закон се извършват по реда на чл.4 ал.1-5. А обжалването на свързаните с тях актове се извършва по същия ред. Сочи и противоречие с целите и принципите на Закона за предучилищното и училищното образование. В него образованието е изведено като национален приоритет, който се реализира в съответствие с принципите за равен достъп до качествено образование и приобщаване на всяко дете и всеки ученик, равнопоставеност и недопускане на дискриминация при провеждане на предучилищното и училищното образование. Съгласно чл. 56 от ЗПУО е определено, че предучилищното образование се осъществява от детските градини, а задължителното предучилищно образование – и от училищата, които могат да осигурят условия за това. Затова счита, че е недопустимо с наредба на общинския съвет да се ограничават правата на децата, като се поставят в зависимост от изпълнение на финансови задължения на родителите и настойниците, както и да се освобождават органите на общината от законово предвидените за тях задължения за събирането на таксите. Иска отмяна на протестираните разпоредби като незаконосъобразни. Претендира присъждане на направените разноски в размер на 20 лв., представляващи внесена такса за обнародване на оспорването в ДВ.

Ответникът - Общински съвет - Плевен  е представил преписката по приемане на оспорената наредба. Не изпраща представител и не изразява становище по основателността на протеста.

Оспорването е обявено по реда на чл.181 ал.1 и ал.2 вр. чл. 188 от АПК, чрез Държавен вестник (бр.28/04.04.2017г.), копие от обявлението е поставено на информационното табло в Административен съд – Плевен и е обявено в Интернет страницата на ВАС и АС – Плевен. В срока по чл. 189 ал.2 от АПК – до началото на устните състезания по делото не са встъпили и не са се присъединили заинтересовани страни на страната на оспорващия или на страната на ответника.

Участващият в производството на осн. чл. 192 от АПК прокурор от Окръжна прокуратура – Плевен дава заключение за незаконосъобразност на протестираните текстове.

Като съобрази доказателствата  по делото, становищата на страните и приложимия закон и след служебна проверка за валидност и законосъобразност на оспорената част от подзаконовия нормативен акт на всички основания по чл. 146 вр. чл.196 от АПК, настоящият съдебен състав намира за установено следното от фактическа и правна страна:

Оспорената наредба представлява подзаконов нормативен акт, приет от Общински съвет – Плевен и като такъв подлежи на оспорване по протест на прокурора без ограничение във времето пред Административен съд – Плевен, който разглежда делото в състав от трима съдии съгласно разпоредбите на чл. 186 ал.2, чл. 187 и чл. 191  ал.2 от АПК.

Оспорването е редовно и ДОПУСТИМО.

Разгледан по същество протестът е НЕОСНОВАТЕЛЕН.

Предложението за приемане на Наредбата за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини на територията на Община Плевен  е внесено от Кмета на Общината – Георг Спартански с Вх. № ОбС-0447/12.07.2016г. Публикувано е, ведно с проекта, на интернет страницата на общината, като е предоставена възможност на гражданите за предложения и становища в 14-дневен срок. В срока такива не са постъпили.

В предложението са посочени причините, които налагат приемането; целите, които се поставят; финансовите и други средства, необходими да прилагането на новата уредба, очакваните резултати от прилагането, включително финансовите, ако има такива; анализ на съответствието с правото на Европейския съюз. Причините, налагащи приемането на наредбата са влизането в сила от 01.08.2016г. на Закона за предучилищното и училищното образование, който в чл. 59 ал.1 предвижда, че условията и редът за записване, отписване и преместване в общинските детски градини се определят с наредба на общинския съвет. В тази връзка е необходимо приемането на подзаконов нормативен акт, уреждащ тази материя като по този начин ще се покрие критерия за държавен образователен стандарт и оптимално ще се използват услугите в детските градини. Освен това ще се ограничи практиката за фиктивно записване на деца и заемане на места, които следва да се ползват от семейства, нуждаещи се от тази услуга. Целите, които се поставят са: по ефективно използване на предлаганите услуги в детските градини и повишаване на тяхното качество; избягване на случаите на фиктивно записване на децата в детските градини; систематизиране и прозрачност на процеса при реда за записване на деца в детските градини; възпитание, социализация и обучение на децата; запазване и развитие на българската образователна традиция. Прилагането на наредбата няма да е свързано с изразходване на допълнителни финансови средства от бюджета на Общината, както и с допълнителни човешки ресурси. Очакваните резултати са: синхронизиране на наредбата с действащото законодателство в Република България; въвеждане на процедури и ред относно записването, отписването и преместването на деца в общинските детски градини на територията на общината. Посочва се, че съответствието на наредбата като подзаконов нормативен акт с правото на европейския съюз е предопределено от синхронизирането на действащото българско законодателство с регламентите и директивите, относими към тази материя. Предвижда се наредбата да влезе в сила от 01.09.2016г.

Проектът е разгледан и приет в предложения вид в ресорните комисии на Общински съвет – в постоянните комисии по „Образователна политика и читалищна дейност” и по „Законност, предотварятаване и установяване конфликт на интереси и контрол по изпълнение на решенията”.

 Наредбата е приета с Решение № 297 по Протокол № 15 на заседание на Общински съвет – Плевен, проведено на 28.07.2016г. с необходимото мнозинство от присъстващите 32 общински съветници от всички 41, видно от приложения присъствен списък, при наличие на необходимия кворум.

Проектът е придружен от мотиви на вносителя в съответствие с чл. 28 от Закона за нормативните актове.

При приемането на наредбата е спазен приложимия ред съгласно чл. 77 от АПК, според който нормативният акт се издава след като се обсъди проекта заедно с представените становища, предложения и възражения. Проектът е обсъден в постоянните комисии на общински съвет преди внасянето му за обсъждане, след което е приет на заседание на съвета след дадена възможност за обсъждане, изслушване и съобразяване мотивите на вносителя – кмета на общината. Преди внасянето на наредбата за приемане от общински съвет, проектът е публикуван заедно с мотивите на вносителя, като е дадена възможност на гражданите за предложения и становища като е спазен минималния срок, с оглед подготовката за предстоящото започване на учебната година.

Наредбата за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини на територията на Община Плевен е подзаконов нормативен акт, чието приемане е от компетентността на Общинския съвет като орган на местната власт и местното самоуправление. Съгласно чл. 8 от Закона за нормативните актове всеки общински съвет може да издава наредби, с които да урежда съобразно нормативните актове от по-висока степен неуредени от тях обществени отношения с местно значение. Съгласно чл. 15 ал.1 от ЗНА нормативният акт трябва да съответства на Конституцията и на другите нормативни актове от по-висока степен. Според чл. 75 ал.2 и чл. 76 ал.3 от АПК нормативните административни актове се издават по прилагане на закон или подзаконов нормативен акт от по-висока степен. Общинските съвети издават нормативни актове, с които уреждат съобразно нормативните актове от по-висока степен обществени отношения с местно значение.

Чл. 59 ал.1 от Закона за предучилищното и училищното образование предвижда, че условията и редът за записване, отписване и преместване в общинските детски градини се определят с наредба на общинския съвет.

Наредбата е приета на основание законова делегация по приложението на чл. 59 ал.1 от ЗУПО и не може да противоречи както на този закон, така и на нормативни актове от същата или по-висока степен.

В протестирания чл. 24 от местната наредба е предвидено, че при записване на дете, което е посещавало друго детско заведение на територията на общината, родителите задължително трябва да представят служебна бележка, че нямат финансови задължения към друга детска градина, а според чл. 28 от същата наредба – при отписване на детето, на родителя да се издава служебна бележка, удостоверяваща липса на финансови задължения към посещаваното детско заведение.

Както в ЗУПО, така и в ЗМДТ липсва задължителен текст, който да обвързва общинския съвет при уредбата на тези вторични обществени отношения, неуредени със закона. Напротив изцяло в компетентността на органа на местно самоуправление е възложено по силата на законовата делегация на чл. 59 ал.1 от ЗУПО да приеме наредба, в която да уреди условията и редът за записване, отписване и преместване в общинските детски градини.

Съдът не намира противоречие и с разпоредби на ЗМДТ. Съгласно чл. 81 от ЗМДТ за ползване на детски ясли и детски градини се събират от родителите или настойниците месечни такси. Според чл. 92 от ЗМДТ таксите се начисляват и събират от длъжностните лица в съответните заведения и се внасят в общинския бюджет. Следователно таксата за ползване на детска градина е месечна и се дължи от родителите и настойниците за ползваната услуга. Т.е. предоставяната от общината услуга е възмездна, тя е в услуга на родителите и настойниците, полагащи грижи за отглеждането на дете и задължени за плащането й са не децата, а техните родители и настойници. За ползването на услугата се дължи такса. Редът за събирането на тези такси е уреден изрично в чл. 92 от ЗМДТ и то е възложено на длъжностните лица в съответните заведения – в случая детски градини.

Изискването на служебна бележка от родителите при записването на дете, че нямат финансови задължения към друга детска градина, както и издаването служебно на такава бележка на родителите при отписването на детето има за цел да стимулира плащането на дължимите такси от задължените лица – родители и настойници и да осигури събираемостта на тези публични общински вземания и е в съответствие с разпоредбите на чл. 81 и чл. 92 от ЗМДТ.

Предоставяната от общината услуга е възмездна, затова при невнасянето на такса, ползването й следва да се преустанови. Противното схващане би означавало неравно третиране на заплащащите редовно услугата родители спрямо тези, които продължават да я ползват, но не я заплащат, което вече би влязло в противоречие с прогласения принцип на чл. 3 ал.2 т.4 ЗПУО - за равнопоставеност и недопускане на дискриминация при провеждане на предучилищното и училищното образование. Следва също така да се има предвид, че в чл.3 ал.1 от ЗПУО понятието образование е дефинирано като процес, който включва обучение, възпитание и социализация. В детските градини се провежда не само образователен процес, но и отглеждане на децата. Като за последната услуга се дължи заплащане на такса. В чл. 9 ал.1 от ЗПУО е въведен принципа за безплатност на задължителното предучилищно образование в общинските детски градини за децата, което включва единствено образователните услуги по дефиницията на чл.3 ал.1 от ЗПУО.

Съдът не намира за обоснована тезата на протестиращия прокурор, че по този начин се засягат защитени права на децата, защото изрична разпоредба на чл. 81 от ЗМДТ урежда възмездност на предоставяната от детските градини услуга, а в чл.92 от ЗМДТ е уреден и начинът на събиране на тези такси. Местната наредба е съобразена с тези разпоредби и не влиза в противоречие с разпоредби или принципи на ЗПУО.

Протестираните текстове от наредбата не противоречат на по-висок по степен нормативен акт, поради което протестът е неоснователен и следва да се отхвърли.

Водим от горното и на осн. чл. 193от АПК съдът

 

 

Р       Е       Ш     И :

 

ОТХВЪРЛЯ протеста  на Иван Шарков - прокурор в Окръжна прокуратура-Плевен срещу разпоредбите на  чл. 24 и чл. 28 от Наредба за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини на територията на Община Плевен, приета с Решение №297/28.07.2016г. на Общински съвет – Плевен.

РЕШЕНИЕТО може да се обжалва с касационна жалба пред Върховен Административен съд, подадена чрез Административен съд - Плевен в 14-дневен срок от съобщението.

ПРЕПИС от решението да се изпрати на страните. 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                 ЧЛЕНОВЕ: 1.                       2.