РЕШЕНИЕ

№ 175

град Плевен, 9 Май 2017 година

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд – Плевен – втори касационен състав, в съдебно заседание на осемнадесети април  две хиляди и седемнадесета  година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

1. ЕЛКА БРАТОЕВА

2. СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

при секретар А.П.   и с участието на прокурор Иван Шарков изслуша докладваното от съдия-докладчика Снежина Иванова по касационно административно дело № 150/2017 г.

 

 

 

Производството е по чл.208 и сл. от АПК, във връзка с чл. 63 от ЗАНН.

Образувано е по касационна жалба от ВиК дружество„Аспарухов вал” ЕООД гр. Кнежа чрез адв. Р. Т. от ВАК, срещу решение № 194/30.12.2016 г., постановено по н.а.х.д. № 199/2016 г. по описа на Районен съд гр. Кнежа, с доводи, че решението на първоинстанционния съд е неправилно и незаконосъобразно. Посочва се, че не се оспорват всички действия, които е извършил административно-наказващият орган. Счита се, че неправилно съдът е констатирал на стр. 3 от решението си, само, че „собственик и титуляр на канализационната система е Община-Кнежа, а дружеството има споразумение с Община-Кнежа за стопанисване и ползване на ПСОВ гр. Кнежа и на цялата канализационна мрежа”, като премълчава факта, кой е титуляр на разрешителното, който е задължен по чл. 48, ал. 1, т. 3 от Закона за водите, с подробно визирани задължения. Посочва се, че в обжалваното наказателно постановление е цитираното разрешително на стр. 1, в графа: данни за собственика на канализационната система, е визирано като собственик юридическото лице-Община-Кнежа, с всичките й данни. Твърди се, че „собственик и титуляр на канализационната система” и „титуляр на разрешителното” са две различни неща, но явно за първоинстанционния съд няма такава разлика. Сочи се, че решението на БДДР-Плевен, в което е приложено по делото,  никъде няма отразена промяна на собственика на канализационната система в гр. Кнежа, което от своя страна означавало, че собственик остава юридическото лице, а именно: Община-Кнежа. Твърди се, че Районен съд гр. Кнежа неглижира този факт и този много важен документ. Излагат се доводи, че в новото решение на БДДР-Плевен, никъде няма визирано, че водоползвател-титуляр на разрешителното е „Аспарухов вал” ЕООД. Сочи се, че собственик на разрешителното си остава Община-Кнежа, а АУАН и обжалваното наказателно постановление са написани на „Аспарухов вал” ЕООД, като това е в противоречие на Закона за водите и ЗАНН. По отношение на това, че административно-наказващият орган визира в обжалваното наказателно постановление, че е нарушен и чл. 200, ал. 1, т. 6 от Закона за водите, се отбелязва, че дружеството няма вина, защото колекторите не са направени от тях, както и че има технически проблем в пречиствателната станция. Моли се съдът да отмени обжалваното решение № 194/30.12.2016 г. на Районен съд гр. Кнежа, постановено по н.а.х.д. № 199/2016 г. като незаконосъобразно и неправилно.

В съдебно заседание касаторът –  ВиК дружество„Аспарухов вал” ЕООД гр. Кнежа,  се представлява от адвокат Р. Т. от АК-Враца, като заявява, че поддържа касационната жалба. Допълва, че  споразумителният протокол № 294 от 30.12.2015 г. между Община Кнежа и „Аспарухов вал” ЕООД, който е приложен по делото, гледано от Районен съд Кнежа, е за временно ползване на водопроводната система и има реквизитите на договор за наем. Твърди, че Общината не е представила на доверителите й разрешителното за отпадни води от 16.10.2016 г., нито последващото решение от 25.03.2015 г. за изменение на това разрешително. Излага доводи, че дружеството е наказано за нещо, за което няма вина, тъй като към момента на съставянето на акта и сега, собственик на водопроводната система е Община Кнежа, като същата е собственик и титуляр за водоползване според разрешителното. Счита, че несправедливо и незаконосъобразно са наказани и моли съдът да отмени решението на Районен съд Кнежа като незаконосъобразно и неправилно. Посочва, че са поискали разноски пред първата инстанция и моли съдът да постанови да им бъдат присъдени направените и пред двете съдебни инстанции разноски. 

В съдебно заседание ответникът – РИОСВ-ПЛЕВЕН, не изпраща представител.

Представителят на Окръжна прокуратура-Плевен дава заключение, че с оглед събраните по делото доказателства счита, че решението на първоинстанционния съд е правилно и законосъобразно и следва да бъде оставено в сила.

Административен съд – Плевен, втори касационен състав, като съобрази наведените доводи и провери обжалваното решение при спазване разпоредбата на чл. 218 от АПК, прие за установено следното:

Касационното оспорване е извършено от надлежна страна в срока по чл. 211 от АПК и е процесуално ДОПУСТИМО.

Разгледано по същество е НЕОСНОВАТЕЛНО.

С посоченото решение е потвърдено  наказателно постановление № 025/26.09.2016г. на Директор на Регионална инспекция по околната среда и водите-Плевен, с което на ВиК дружество„Аспарухов вал” ЕООД гр. Кнежа, за това, че при извършена планова проверка на 19.07.2016 г. от експерти на РИОСВ-Плевен на канализационна мрежа с ПСОВ гр. Кнежа, стопанисвана от „Аспарухов вал” ЕООД, и взети средноденонощни и еднократни проби на изход ПСВ Кнежа, е установено, че отпадъчните води на изход ПСОВ Кнежа, не отговарят на ИЕО(индивидуалните емисионни ограничения), определени в разрешителното за заустване по показателя общ азот-нарушение на чл. 48, ал. 1, т. 3 от Закона за водите и на основание чл. 200, ал. 1, т. 6 от Закона за водите е наложена имуществена санкция в размер на 1000(хиляда) лв.

Решението на РС-Кнежа е валидно, допустимо и постановено в съответствие с материалния закон.  Касаторът оспорва обстоятелството, че същият не е титуляр на разрешителното  за ползване на воден обект и няма качеството на водоползвател по см. на чл. 48, ал. 1 т.1 от ЗВ и не следва да бъде отговорен за установените несъответствия на отпадъчните води на индивидуалните емисионни ограничения, тъй като титуляр на разрешителното за ползване на воден обект за заустване на отпадъчни води в повърхностни води № 13140233/16.10.2013 година е Община Кнежа. Касационната инстанция намира, че с оглед доказателствата по делото касаторът не е титуляр на разрешителното, но съгласно споразумителен протокол № 294 от 30.12.2015 година между Община Кнежа и дружеството   на същото е предоставено за временно и възмездно ползване подобекти от канализационната система на Община Кнежа, включена в обхвата на разрешителното и в случая съгласно чл. 48, ал. 4 от ЗВ водоползвателите, които не са титуляри на разрешителни и са В и К оператори по смисъла на чл. 2 от Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги, пречистват и заустват отпадъчни води в повърхностни водни обекти в съответствие с издаденото разрешително за ползване на воден обект за заустване на отпадъчни води за съответната канализационна система. Тоест по смисъла на този текст дружеството касатор, което не е титуляр на разрешително, е задължено да пречиства и зауства отпадъчни води в повърхностни водни обекти в съответствие с издаденото разрешително за ползване на воден обект за заустване на отпадъчни води за съответната канализационна система, която в случая е канализационната система за отпадъчни води на Община Кнежа.

Водим от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН  и чл. 221, ал. 1 от АПК във връзка с чл. 221, ал. 2, предл. първо от АПК, Административен съд – Плевен, втори касационен състав,

РЕШИ:

Оставя в сила решение № 194/30.12.2016 г., постановено по н.а.х.д.  № 199/2016 г. на Районен съд - гр. Кнежа.

Решението е окончателно.

Препис от решението да се изпрати на страните и на Окръжна прокуратура – Плевен.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                          ЧЛЕНОВЕ 1.

 

                                                                                                      2.