РЕШЕНИЕ

260

гр. Плевен, 16.06.2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Административен съд – Плевен, пети състав, в публично съдебно заседание на осми юни две хиляди и седемнадесета година в състав:

Председател: Снежина Иванова

 

при секретар Десислава Добрева изслуша докладваното от съдията Снежина Иванова по адм. дело № 149 по описа за 2017 година на Административен съд – Плевен.

 

Производството е по реда на чл. 145 и сл. от Административно -процесуалния кодекс (АПК) във вр.  чл. 40, ал. 1 от Закона за достъп до обществената информация.

Административното дело е изпратено по подсъдност от Административен съд –София-град с определение № 943/13.02.2017 година.

Образувано е по жалба на С.Т. *** срещу мълчалив отказ на началника на ДНСК –гр. София по заявление за достъп до обществена информация  от 10.11.2016 година. (вх. № ПН-449-14-867/11.11.2016 г.).

Съдът с оглед представена административна преписка от органа и заповед № РД-13-192/19.08.2014 година на началник ДНСК, с която се определя инж. Живков, главен секретар на ДНСК да взема решение за пердоставяне на достъп до обществена информация или отказ, намира, че жалбата е насочена именно срещу мълчалив отказ на гл. секретар на ДНСК гр.София по заявление за достъп до обществена информация  от 10.11.2016 година.

В жалбата се иска отмяна на мълчаливия отказ и произнасяне на органа и предоставяне на исканата информация.

В съдебно заседание оспорващият - С.Т. *** не се явява, не се представлява. Представя бележки, в които поддържа жалбата и иска съдът да залъжи органът да се произнесе.

Ответникът –главен секретар на ДНСК гр. София  -не се явява, не се представлява, не представя становище по жалбата.

В съдебно заседание  Окръжна прокуратура –Плевен се представлява от прокурор Иван Шарков, който намира жалбата за неоснователна и моли да бъде оставен без уважение.

Административен съд - Плевен, пети състав, след като обсъди доводите на страните и събраните по делото доказателства в тяхната цялост съгласно разпоредбата на чл. 168 от АПК, приема за установено от фактическа и правна страна следното:

Жалбата, предмет на това производство, е подадена в срока по чл. 149, ал. 2 от АПК, съгласно който, мълчаливият отказ може да се оспорва в едномесечен срок от изтичане на срока, в който административният орган е следвало да се произнесе.

Разгледана по същество е основателна.

На л. 28 по делото е прието като доказателство е прието заявление от С.Т. *** , изпратено по електронна поща, получено на 11.11.2016 година от ДНСК гр. София, в което се иска предоставяне на данни относно поставянето на осветителна мрежа, стълбовидна електро-разпределителна мрежа и друга информация.

Съгласно чл. 28, ал. 1 от ЗДОИ заявлението за предоставяне достъп до обществена информация се разглежда във възможно най-кратък срок, но не по-късно от 14 дни след датата на регистриране. В случая заявлението е регистрирано, но липсва произнасяне на органа, който  съдът приема, че е налице задължение за едноличния търговец да се произнесе, тъй като същият е задължен субект по см. на чл.3, ал. 1 от ЗДОИ, съгласно който задължени субекти са  държавните органи, техните териториални звена и органите на местното самоуправление в Република България, наричани по-нататък "органите".

По смисъла на  чл. 2, ал. 1 ЗДОИ обществена информация е всяка информация, свързана с обществения живот в Република България и даваща възможност на гражданите да си съставят собствено мнение относно дейността на задължените по закон субекти. Понятието "обществена информация" следва да бъде възприемано като сведение, знание за някого или нещо, свързано с обществения живот в страната. Тази обществена информация може да се съдържа в документи или други материални носители, създавани, получавани или съхранявани от задължените по ЗДОИ субекти. Всяко искане за достъп по ЗДОИ следва да съдържа описание на исканата обществена информация, предвид чл. 25, ал. 1, т. 2 от ЗДОИ. По реда на ЗДОИ може да се иска достъп до информация в очертания по-горе смисъл, но не и само достъп до документи като материализиран носител на информацията. Документите са материални носители на информация, но ако същата не се претендира като описание на сведение или знание за някого или нещо, а само като искане за предоставяне на документ, то такава информация не се дължи. Само ако молителят посочи вида на исканата информация, като я опише в смисъла даден й от законодателя възниква задължение за предоставянето й. Заявленията за предоставяне на достъп до обществена информация съгласно чл. 28 от ЗДОИ, се разглеждат във възможно най-кратък срок, но не по-късно от 14 дни след датата на регистриране и в този срок органите или изрично определени от тях лица вземат решение за предоставяне или за отказ от предоставяне на достъп до исканата обществена информация, за което се уведомява писмено заявителя, като в случай, че искането е неясно има съответна процедура. Нормата на чл. 38 от ЗДОИ регламентира съдържанието на решението за отказ, а чл. 39 от същия закон дава указания, как да бъде съобщено това решение на заявителя. Следователно, единствената призната възможност от закона за процедиране на задължения субект е да постанови решение за предоставяне или за отказ от предоставяне на достъп до исканата обществена информация, като писмено уведоми молителя за това свое решение. Изискването за писмено произнасяне представлява една от гаранциите за законосъобразност на акта, като излаганите от органа мотиви, от една страна, довеждат до знанието на страните съображенията на административния орган и от друга страна, се улеснява упражняването на съдебния контрол за законосъобразност.

В настоящия случай в срока по чл. 28 от ЗДОИ не е налице произнасяне на главен секретар на ДНСК гр. София. Този мълчалив отказ противоречи на изискванията на чл. 38 от ЗДОИ, и е в нарушение на изискването за съдържание на индивидуалния административен акт, постановяван от задължения субект, което е особено съществено процесуално нарушение и основание за отмяната му.

Предвид горепосоченото и на основание чл. 173, ал. 2 вр. ал. 3 и ал. 4 от АПК, Административен съд –Плевен, пети състав

      

РЕШИ:

Отменя мълчалив отказ на главен секретар на ДНСК –гр. София по заявление за достъп до обществена информация с вх. № ПН-449-14-867/11.11.2016 г. от 10.11.2016 година на С.Т. ***.

Връща административната преписка на главен секретар на ДНСК –гр. София , бул. „Христо Ботев” № 47 за произнасяне с изричен акт по заявление за достъп до обществена информация  с вх. № ПН-449-14-867/11.11.2016 г. от 10.11.2016 година на С.Т. *** в сроковете по ЗДОИ.

Решението да се съобщи на страните.

Решението може да се оспорва пред Върховен административен съд в 14-дневен срок от деня на съобщаването му на страните.

                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: