О      П      Р       Е       Д       Е       Л       Е       Н      И      Е

 

№ 755

 

гр. Плевен, 14.07.2017г.

 

Административен съд – Плевен, ІІІ-ти състав, в закрито съдебно заседание  на четиринадесети юли 2017г. в състав - 

Председател: съдия Елка Братоева

Като разгледа докладваното от съдия Братоева адм.д. № 140/2017г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Административното дело е образувано  по жалба на л.св. Д.Й.Д.,*** срещу отказа в писмо Рег. № 11775/01.12.2016г. на Зам. Главния Директор на ГДИН – София за преместването му в Затвора – Варна по медицински причини.

С Определение № 363/19.04.2017г. съдът е оставил без уважение искането на жалбоподателя за освобождаване от държавна такса и разноски за производството по делото, както и за предоставяне на правна помощ за процесуално представителство.

С Определение № 7129/07.06.2017г. по адм.дело № 6302/2017г. ВАС е отменил определението в частта, с която е оставено без уважение искането за предоставяне на правна помощ и е предоставил на Д.Й.Д. правна помощ за процесуално представителство по делото до окончателното му приключване с влязъл в сила съдебен акт. Но е оставил в сила обжалваното определение в останалата част относно дължимата д.т. от 10 лв. като е приел, че получаваните парични помощи от жалбоподателя от роднини чрез пощенски записи са достатъчни за заплащане на дължимата държавна такса, но заплащането на адвокатско възнаграждение би представлявало особено финансово затруднение за него.

Препис от определението е изпратен на Адвокатска колегия – Плевен за определянето на адвокат от Националния регистър за правна помощ. Получено е уведомително писмо от АК – Плевен за определяне на адвокат, вписан в Националния регистър за правна помощ, за осъществяване на правна помощ, който следва да бъде назначен на осн. чл. 26 ал.2 от Закона за правната помощ.

Препис от определението на ВАС е изпратен на жалбоподателя за сведение като съдът е указал на жалбоподателя в 7-дневен срок да внесе д.т. 10 лв. по сметка на АС – Плевен.

Съобщението е връчено на 14.06.2017г. В указания срок жалбоподателят не е внесъл такса. Вместо това с молба от 20.06.2017г. чрез началника на затвора е поискал справка дали е платена такса по делото. След справка за постъпилите суми по сметка на съда и съгласно Разпореждане № 2596/03.07.2017г.  жалбоподателят е уведомен, че в указания му срок не е внесена дължимата д.т. 10 лв. по сметка на АС – Плевен и следва да внесе таксата в 7 дневен срок от съобщението, предупреден е за последиците при неизпълнение. Съобщението е връчено на 06.07.2017г. До изтичане на срока т.е. до 13.07.2017г. вкл. и до постановяване на настоящото определение жалбоподателят не е внесъл дължимата държавна такса. Вместо това на 10.07.2017г. е подал нова молба, в която заявява, че не разполага със средства да заплати таксата.

По въпроса за освобождаване от внасянето на държавна такса е налице произнасяне с влязло в сила определение, но дължимата такса не е внесена в указания срок, с което жалбоподателят не е отстранил констатираните нередовности по чл. 151 т.3 от АПК. Поради това на осн. чл. 158 ал.3 от АПК жалбата следва да се остави без разглеждане, а производството по делото – да се прекрати.

Водим от горното съдът

 

 

О      П      Р       Е       Д       Е       Л       И :

 

НАЗНАЧАВА на осн. чл. 26 ал.2 от Закона за правната помощ адвокат А. А. В. *** за процесуален представител на жалбоподателя Д.Й.Д. по административно дело № 140/2017г. по описа на Административен съд – Плевен, за всички фази и съдебни инстанции.

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на л.св. Д.Й.Д.,*** срещу отказа в писмо Рег. № 11775/01.12.2016г. на Зам. Главния Директор на ГДИН – София за преместването му в Затвора – Варна по медицински причини.        

ПРЕКРАТЯВА производството по АД № 140/2017г. по описа на Административен съд – Плевен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО в частта за прекратяване на делото може да се обжалва с частна жалба пред Върховен Административен съд чрез Административен съд – Плевен в 7-дневен срок от съобщението.

ПРЕПИС от определението да се изпрати на жалбоподателя – лично и чрез адв. В..

 

 

                                                                  С  Ъ  Д  И  Я :