ОПРЕДЕЛЕНИЕ

150

гр.Плевен, 14.02.2017 г.

 

Административен съд – Плевен, пети състав, в закрито заседание на четиринадесети февруари две хиляди и седемнадесета  година, в състав:

 

                                          Съдия-докладчик: Снежина Иванова

 

като разгледа докладваното от съдията  исково административно дело № 107 по описа за 2017 на Административен съд - Плевен, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството по делото е образувано по искова молба на И.Й.Г., лишен от свобода, изтърпяващ наказанието си в Затвора – Ловеч против МБАЛ АД - Ловеч, с която са предявени осъдителни искове за присъждане на обезщетение за претърпени имуществени и неимуществени вреди от нищожни експертни решения на ТЕЛК – Ловеч за периода 01.12.2006г. – 01.10.2015г. В исковата молба е направено искане за прогласяване на нищожност на издадените през горния период експертни решения на ТЕЛК – Ловеч.

         Първоначално делото е било образувано като гр.д. № 7403/2016г. по описа на Районен съд – Плевен. С Определение № 5103/15.12.2016г. Районен съд – Плевен е приел, че се касае за иск с правно основание по чл.1 ал.1 от ЗОДОВ, прекратил производството и изпратил делото по подсъдност на Административен съд – Ловеч, където е образувано под № 4/2017г. по описа на съда. След отвод на всички съдии от компетентния да разгледа иска съд, с Определение № 1244/31.01.2017г. по адм.д. № 940/2017г.  ВАС е изпратил делото за разглеждане от Административен съд – Плевен, където е образувано настоящото дело.

Видно от приложеното към делото копие от искова молба и  съобщение, ищецът И.Г. е  предявил пред Районния съд-Ловеч   иск срещу Административен съд-Плевен за   присъждане на обезщетение за причинени неимуществени вреди, произтичащи от забавено производство  по административно дело № 539/2015 г. на Административен съд –Плевен, по което съдия докладчик е настоящият. По подадената искова молба в Районния съд-Ловеч е образувано гр.д. № 693/2016 г.

Предвид изложеното, настоящият съд намира, че следва да се отведе от разглеждането на делото, с оглед  спазване  принципа  на безпристрастност. Принадлежността на съдия-докладчика към състава на  Административен съд- Плевен- ответник по предявения от Г. иск, може да породи съмнение  в  неговото безпристрастие.

С оглед обстоятелството, че в Административен съд –Плевен има шест съдии, като четири от тях са се отстранили от разглеждане на делото, един съдия се намира в дългосрочен отпуск поради временна неработоспособност, а другият съдия не участва в случайното разпределение на делата поради предстоящо пенсиониране, то в АС Плевен не е възможно да бъде разгледано и решено делото и в случая следва производството да се прекрати и делото да бъде изпратено на Върховен административен съд за определяне на друг административен съд за разглеждане на делото.

Мотивиран от горното и на основание чл. 144 от АПК вр. чл. 22, ал. 1, т. 6 от ГПК, чл. 133, ал. 6 от АПК, Административен съд –Плевен, пети състав

 

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Съдия Снежина Иванова се отвежда от разглеждане на и.адм. дело № 107 по описа за 2017 година на Административен съд –Плевен.

Прекратява съдебното производство по и.адм. дело № 107 по описа за 2017 г. на Административен съд Плевен.

Изпраща на Върховен административен съд –София и.адм. дело № 107/2017 година по описа на Административен съд –Плевен за определяне на друг административен съд за разглеждане и решаване на делото.

Определението не подлежи на обжалване.

 

                                               Съдия –докладчик: