Р       Е       Ш     Е       Н      И      Е

 

№ 181

 

гр. Плевен, 10 Май 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, първи касационен състав, на двадесет и първи април две хиляди и седемнадесета година в публично съдебно заседание в състав:

Председател: ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

Членове:        ЕЛКА БРАТОЕВА

    КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

                           

                           

С участието на Прокурор от Окръжна прокуратура - Плевен:

ИВАН ШАРКОВ

При Секретар: А.П.

 

Като разгледа докладваното от съдия Братоева Касационно административно-наказателно дело № 102/2017г. по описа на съда, на основание доказателствата по делото и закона, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 208 и следващите от Административно-процесуалния кодекс вр. чл.63 ал.1 изр. 2 от  Закона за административните нарушения и наказания.

Образувано е по касационна жалба на С.М.С. *** срещу Решение № 998 от 28.12.2016 г. на Районен съд – Плевен, постановено по н.а.х.д. № 3061/2016 г. по описа на съда.

С решението си съдът е изменил НП № 16-0938-003639/07.10.2016г. на Началник група в Сектор„Пътна полиция” към ОД на МВР – Плевен, с което на С.М.С. ***  на осн. чл.179 ал.2 вр. чл. 179 ал.1 т.5 пр.4 от ЗДвП е наложено административно наказание „глоба” в размер на 150 лв.  за нарушение на чл.37 ал.1 от ЗДвП, затова че на 26.09.2016г. в 17:50ч. в гр. Плевен на кръстовището на ул. „П. Волов” и бул. „Хр. Ботев” управлява лек автомобил „Фолксваген Лупо” с Рег. № ЕН***ВР с посока от бул. „Хр. Ботев” към ул. „П.Волов” като при извършване на маневра завой наляво за навлизане в друг път не пропуска насрещно движещият се л.а. „Алфа Ромео” ЕН***ВХ с водач С. като го удря, вследствие на което л.а. „Фолксваген” се завърта на платното и се удря в спрелия на пътен знак В-1 на ул. „П.Волов” л.а. „Опел Зафира” с Рег. № ЕН***ВХ с водач Д. И., настъпва ПТП с материални щети по трите автомобила. Съдът е намалил размера на наложената глоба от 150 лв. на 100 лв.

Касаторът обжалва решението с доводи за неговата неправилност, поради нарушение на материалния закон – касационно отменително основание по чл. 348 ал.1 т.1 от НПК. Повтаря поддържаните пред първоинстанционния съд доводи за незаконосъобразност на НП и счита, че съдът неправилно е приложил относимите законови разпоредби. Счита, че НП съдържа съществени несъответствия относно мястото на извършване на нарушението и името на водача на другия автомобил, които са засегнали правото й на защита и които съдът неправилно е счел за несъществени технически грешки. Моли за отмяна на решението, по същество – за отмяна на НП.

Ответникът по касация – ОД на МВР – Плевен не изразява становище по касационната жалба.

Прокурорът от Окръжна прокуратура - Плевен дава заключение, че съобразно събраните доказателства касационната жалба е основателна и предлага да се отмени решението.

Настоящият състав на Административен съд – Плевен, като прецени допустимостта и основателността на касационната жалба, доводите на страните, както и след служебна проверка на осн. чл.218 ал.2 АПК за валидност, допустимост и съответствие на решението с материалния закон, въз основа на установените факти, приема следното от правна страна:

Касационната жалба е подадена в срока по чл.211 ал.1 АПК, от надлежна страна и затова е процесуално ДОПУСТИМА.

Разгледана по същество, жалбата е НЕОСНОВАТЕЛНА.

Решението на Районен съд – Плевен е валидно, допустимо и правилно с оглед доказателствата по делото и закона.

Съдът правилно е приел, че не са налице съществени процесуални нарушения относно описанието на нарушението в НП, които да засягат правото на защита на наказаното лице. В обстоятелствената част на НП е възпроизведена точно описаната в АУАН фактическа обстановка, приложени са и два броя протоколи от ПТП, от които става ясно, че мястото на нарушението е кръстовището, образувано между бул. Хр. Ботев и ул. „П. Волов” и ПТП е настъпило при извършване на маневра завой наляво от управлявания от жалбоподателката автомобил „Фолксваген Лупо” с Рег. № ЕН***ВР за навлизане от бул. „Хр.Ботев” към ул. „П.Волов”, при което е отнела предимството на насрещно движещият се по ул. „Хр.Ботев” автомобил „Алфа Ромео” с Рег. № ЕН***ВХ като го удря, вследствие на което автомобилът на жалбоподателката се завърта на платното и се удря в спрелия на пътен знак В-1 на ул. „П.Волов” л.а. „Опел Зафира” с Рег. № ЕН***ВХ.

Тази фактическа обстановка, описания механизъм и място на произшествието изцяло се подкрепя от приложените протоколи за ПТП, в които е отразена схемата на произшествието, положението и движението на трите автомобила и настъпилите при съприкосновението на автомобилите материални щети. Посочените в протоколите за ПТП водачи на другите два автомобила са били разпитани в качеството на свидетели-очевидци на произшествието и потвърждават описаната в акта и НП фактическа обстановка, която не се оспорва от жалбоподателката. С оглед на това правилни са изводите на съда, че допуснатите технически грешки при описание на нарушението са несъществени, защото не се отразяват на възможността на наказаното лице да разбере обхвата на административно-наказателното обвинение, те не засягат съществени признаци от състава на нарушението и съществени обстоятелства относно извършването му. По безспорен и непротиворечив начин в хода на съдебното следствие описаните обстоятелства относно времето, мястото, механизма на извършване на нарушението се доказват от всички материали по делото.

С описаното деяние жалбоподателката е осъществила състав на нарушение по чл. 37 ал.1 от ЗДвП, тъй като при завиване наляво за навлизане в друг път не е пропуснала насрещно движещото се ППС. Вследствие на неспазване на правилата за предимство е настъпило ПТП с материални щети по три автомобила, което обосновава налагане на наказание „глоба” в размер от 100лв. до 150 лв. на осн. чл. 179 ал.2  вр. чл. 179 ал.1 т.5 от ЗДвП както е посочено в НП. Съдът е намалил по справедливост размера на наложеното наказание от 150лв. към установения от закона минимум от 100 лв.

Поради това решението на Районен съд – Плевен е правилно, съответно на закона и доказателствата по делото и следва да се остави в сила.

Водим от горното и на основание чл. 221 ал.2 от АПК съдът

 

 

Р       Е       Ш     И :

 

ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 998 от 28.12.2016 г. на Районен съд – Плевен, постановено по н.а.х.д. № 3061/2016 г. по описа на съда.

РЕШЕНИЕТО е окончателно.

         ПРЕПИС от решението на осн. чл. 138 ал.1 АПК да се изпрати на страните и Окръжна прокуратура – Плевен.

                          

                          

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                          ЧЛЕНОВЕ: 1.                       2.