ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 143

гр. Плевен, 10.02.2017 г.

Административен съд – Плевен, пети състав в закрито заседание на десети февруари две хиляди и седемнадесета  година в състав

 

                                                           Съдия - докладчик: Снежина Иванова

 

като разгледа докладваното от съдия - докладчика и.адм. д. № 96 по описа за 2017 година на Административен съд –  Плевен, за да се произнесе взе предвид следното:

Делото е образувано въз основа на искова молба, подадена от   Р.И.М. ***, чрез адв. А. *** против  Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” София, на основание чл.1, ал.1 от ЗОДОВ, чл.203 от АПК, с която се претендира обезщетение в размер на 5 000 (пет хиляди)  лева за неимуществени вреди, конкретно описани в исковата молба  за периода 01.02.2012-31.12.2016 год.

Съдът като съобрази исковата молба, ЗИНЗС, ЗДСл намира, че делото не  подсъдно на административен съд.

Съгласно чл. 19, ал. 1, т. 2 вр. ал. 3 от ЗИНЗС  за служители в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и в териториалните й служби ,  които са държавни служители се прилагат разпоредбите относно Закона за държавните служители. Съгласно чл. 124 от Закона за държавния служител, на административните съдилища са подсъдни споровете относно възникването, съдържанието и прекратяването на служебните правоотношения, както и относно налагането на дисциплинарна отговорност по реда на АПК и в зависимост от органа издал съответния акт. Съгласно  чл. 125 от ЗДСл., имуществените спорове се предявяват в 3/три/- годишен срок, по общия ред. В този смисъл е и приетото по т.6 от Тълкувателно постановление № 2 от 15.05.2015 г. по т.д.№ 2/2014 г. на ОС ГК ВКС и ВАС, според която споровете относно възникването, съдържанието и прекратяването на служебните правоотношения, както и тези, свързани с дисциплинарната отговорност на държавните служители, на основание чл. 124 от ЗДСл са подсъдни на административните съдилища., като останалите имуществени спорове, извън глава шеста от Закона за държавния служител, които не се основават на незаконосъобразни актове, действия или бездействия на административен орган или длъжностни лица, се предявяват по общия исков ред пред гражданските съдилища.

Предвид горепосоченото съдът намира, че следва да бъде прекратено съдебното производство и исковата молба да бъде изпратена по подсъдност на РС-Плевен.

С оглед гореизложеното и на основание чл. 135, ал. 2 от АПК, Административен съд -Плевен, пети състав

 

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

         Прекратява съдебното производство по и.адм. дело № 96 по описа за 2017 година на Административен съд –Плевен.

Изпраща по подсъдност искова молба от Р.И.М. ***, чрез адв. А. *** против  Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” София, с искане за изплащане на обезщетение в размер на 5 000 (пет хиляди)  лева, ведно с лихва за забава за претърпени неимуществени вреди – натрупана физическа и психическа умора , главоболие, болки в опроно-двигателния апарат , раздразнителност порадени от невъзможността за ползване на физиологични почивки и почивка за хранене за конкретно описани в исковата молба  за периода 01.02.2012-31.12.2016 год. на Районен съд –Плевен.

         Определението да се съобщи на Р.И.М..

Определението не подлежи на обжалване.

 

СЪДИЯ: