ОПРЕДЕЛЕНИЕ 603

гр.Плевен, 08.06.2017 г.

 

Административен съд - гр. Плевен, четвърти състав, в закрито съдебно заседание на осми юни две хиляди и седемнадесета година в състав:                 

        ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

 

Като разгледа докладваното от съдия Богданова-Кучева административно дело № 95 по описа на съда за 2017 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Образувано е по искова молба /ИМ/ от И.Н.Т. *** чрез адв. И.А. *** срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ /ГДИН/ при Министерство на правосъдието с цена на иска 4 000 /четири хиляди/ лева като обезщетение за претърпени неимуществени вреди, изразяващи се в натрупана физическа и психическа умора, поява на главоболие и болки в опорно двигателния апарат, раздразнителност, ниска работоспособност, отслабена концентрация и нежелание за работа, вследствие неползвани физиологични почивки и почивки за хранене по време на 8-часови и 12- часови смени като надзирател в затвора Белене в периода 01.02.2012 г  до 31.12.2016 г. и лихва за забава върху обезщетението от датата на подаване на исковата молба до пълното му изплащане.

Съдът, като се запозна с ИМ и събраните до момента писмени и гласни доказателства и съобрази закона, намира, че повдигнатия спор не е подсъден на Административен  съд - Плевен.

Съгласно чл. 19, ал. 1, т. 2 вр. ал. 3 от ЗИНЗС  за служители в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и в териториалните й служби,  които са държавни служители се прилагат разпоредбите относно Закона за държавните служители. Съгласно чл. 124 от Закона за държавния служител, на административните съдилища са подсъдни споровете относно възникването, съдържанието и прекратяването на служебните правоотношения, както и относно налагането на дисциплинарна отговорност по реда на АПК и в зависимост от органа издал съответния акт. Съгласно  чл. 125 от ЗДСл., имуществените спорове се предявяват в 3/три/- годишен срок, по общия ред. В този смисъл е и приетото по т.6 от Тълкувателно постановление № 2 от 15.05.2015 г. по т.д.№ 2/2014 г. на ОС ГК ВКС и ВАС, според която споровете относно възникването, съдържанието и прекратяването на служебните правоотношения, както и тези, свързани с дисциплинарната отговорност на държавните служители, на основание чл. 124 от ЗДСл са подсъдни на административните съдилища., като останалите имуществени спорове, извън глава шеста от Закона за държавния служител, които не се основават на незаконосъобразни актове, действия или бездействия на административен орган или длъжностни лица, се предявяват по общия исков ред пред гражданските съдилища.

Ищецът цели да ангажира имуществената отговорност на ГДИН, за неизпълнение на задължение на ответникът, което той е имал като работодател  - да организира работния процес в съответствие с изискванията за здравословни и безопасни условия на труд. Предявеният иск е с предмет различен от този,който следва да се разглежда от административните съдилища. На последните са подсъдни само претенции отнасящи се до възникването, съдържанието и прекратяването на служебното правоотношение или дисциплинарната отговорност на служителя, съгласно чл. 125 от ЗДСл. Предявеният иск не е с такъв предмет, нито се отнася до посочените в чл. 128, ал.1, и ал.2 от АПК, който определят подведомствените спорове на административните съдилища.

С оглед изложеното се налага извод, че ИМ, поставила начало на настоящото производство е недопустима за разглеждане пред Административен съд –Плевен, поради което същата следва да бъде оставена без разглеждане, а производството по делото да бъде прекратено. ИМ следва да бъде изпратена за разглеждане на общите съдилища в частност на Районен съд – Плевен.

Водим от изложените мотиви и на основание чл.135, ал.1 и ал.2 от  АПК съдът  състав,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ искова молба от И.Н.Т. *** чрез адв. И.А. *** срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ при Министерство на правосъдието с цена на иска 4 000 /четири хиляди/ лева като обезщетение за претърпени неимуществени вреди, изразяващи се в натрупана физическа и психическа умора, поява на главоболие и болки в опорно двигателния апарат, раздразнителност, ниска работоспособност, отслабена концентрация и нежелание за работа, вследствие неползвани физиологични почивки и почивки за хранене по време на 8-часови и 12- часови смени като надзирател в затвора Белене в периода 01.02.2012 г  до 31.12.2016 г. и лихва за забава върху обезщетението от датата на подаване на исковата молба до пълното му изплащане.

ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело № 95 по описа на Административен съд – гр. Плевен за 2017 година.

ИЗПРАЩА на Районен съд – Плевен по компетентност искова молба от И.Н.Т. *** чрез адв. И.А. *** срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ при Министерство на правосъдието с цена на иска 4 000 /четири хиляди/ лева, ведно адм. дело № 95/2017 г. на Адм. съд Плевен.  

Определението не подлежи на оспорване.

 

 

СЪДИЯ: /п/