РЕШЕНИЕ

№ 69

гр. Плевен, 27.02.2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд – Плевен, пети състав, в публично съдебно заседание на двадесети февруари две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

Председател: Снежина Иванова

 

при секретар Д.Д. изслуша докладваното от съдията Снежина Иванова по адм. дело № 87 по описа за 2017 година на Административен съд – Плевен.

 

Производството е по реда на чл. 145 и сл. от Административно -процесуалния кодекс (АПК) .

Административното дело е образувано по жалба на А.П.Д.,***  срещу отказ длъжностно лице в сектор „Пътна полиция” при ОД на МВР Плевен да приеме документи за регистрация на пътно превозно средство.

В жалбата се посочва, че на 17.01.2017 година съпругът на оспорващата, надлежно упълномощен и със заявление и всички приложения към него е искал да подаде документи за регистрация на автомобил JEEP, модел Grand Cherookee с рег. № FS 570 С, като му е отказано приемането на документите. Посочва се, че е подадена жалба на същата дата, но към датата на подаване на искането пред АС Плевен – 30.01.2017 г. не е налице отговор. Прави искане за задължаване на органа да приеме заявлението и да регистрира автомобила.

По делото след указание на съда на 31.01.2017 година началник на сектор „Пътна полиция” ОД на МВР Плевен изпраща копие от жалбата на съпруга на оспорващата С. Д. от 17.01.2017 година и посочва, че отговор по същата не е изготвен, тъй като лицето не е представило пълномощно от А.Д., не е посочило адрес за отговор и не са приложени към жалбата изискуемите документи по глава ІІ от Наредба І-45.

В съдебно заседание оспорващата - А.П.Д.,***  , не се явява, представлява се от съпруга си С. Д., който намира жалбата за основателна и иска да бъде разпоредено незабавно спиране на  действията на по отказ да бъде прието заявлението за регистрация на ППС.

В съдебно заседание ответникът – началник-сектор „Пътна полиция” При ОД на МВР –Плевен се явява лично и намира жалбата за неоснователна и моли да бъде отхвърлена.

Административен съд - Плевен, пети състав, след като обсъди доводите на страните и събраните по делото доказателства в тяхната цялост съгласно разпоредбата на чл. 168 от АПК, приема за установено от фактическа и правна страна  следното:

Жалбата е подадена в срока чл. 256 от АПК, тъй като съдът приема, че с подаване на жалбата на 17.01.2017 година от Д., като пълномощник на съпругата си, е налице искане за извършване на фактическо действие – приемане на заявление за регистрация на ППС, а  жалбата е подадена на 30.01.2017 година т.е. в 14-дневния срок. Жалбата е подадена от лице с правен интерес и е процесуално допустима, като разгледана по същество е основателна.

На 17.01.2017 година съпругът на оспорващата иска да подаде заявление за регистрация на автомобил JEEP, модел Grand Cherookee с рег. № FS 570 С, като длъжностно лице при сектор „ПП” ОД на МВР Плевен отказва въобще да приеме документите и на същата дата е подадена жалба до началник на сектор „ПП” ОД на МВР Плевен, в която се иска приемане на заявлението и се излагат доводи относно начина на регистриране на автомобила, като се посочва, че не е задължение на лицето да посочи номера на двигателя.

По делото е представено становище от административния орган (л. 9), в което се посочва, че на жалбата на лицето не е отговорено, тъй като не е приложено пълномощно за С. Д., който действа от името на съпругата си, не е налице административен адрес и липсват документите за регистрация. Посочва се, че номер на двигателя се посочва от заявителя с оглед Приложение № 2 от Наредба №І-45. Изпратено е определение на VІ състав на Административен съд -Плевен.

Съдът като съобрази жалбата, становището на органа и закона, намира, че е налице хипотезата на  чл. 256 от АПК –бездействие, отказ на административен орган да извърши фактическо действие – да приеме документи за регистрация на ППС, а не е налице  неоснователно действие по см. на чл. 250 от АПК. Производството по чл. 256 от АПК се развива по реда на чл. 145 и сл. от АПК – насрочване и разглеждане в открито съдебно заседание.

По делото е представен технологичен ред за работа по регистрация, пререгистрация, спиране от движение, пускане в движение и други, утвърден от директора на ОД на МВР –Плевен. В тези указания се регламентира начина и организацията на работа в сектор „ПП” ОД на МВР Плевен като в т.І.1. се посочва, че подготовката на данни за регистрация на автомобил се извършава оператор на работно място 1, като се изброяват отделните данни, които попълва и сверява т.е. лицето, което желае да регистрира автомобил не може собственоръчно да попълни заявление, а следва  и с оглед разпоредбите на Наредбата да приложи изискуемите данни, за да е възможно попълване на заявлението от съответното длъжностно лице. В т.1.11. е посочено, че при непредставяне на всички изискуеми от заявителя документи съгласно изискванията на Наредбата незабавно се уведомява началника на група „РОППСС” или полицейски инспектор в същата група

Съгласно чл. 140, ал. 2 от ЗДвП условията и редът за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторните превозни средства и ремаркетата, теглени от тях, се определя с Наредба на Министъра на вътрешните работи, съгласувано с Министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Министъра на отбраната.

Съгласно чл. 2 от Наредба № I-45 от 24.03.2000 г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства моторните превозни средства и ремаркетата, предназначени за движение по пътищата, отворени за обществено ползване, се представят за регистриране от звената "Пътна полиция" при Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР) или областните дирекции на МВР (ОДМВР) по постоянния адрес на собственика - за физическите лица, или по адреса на регистрация - за стопанските субекти, като в чл. 3 от Наредбата е регламентиран срокът за регистрация , а в чл. 4 – лицата, които подават заявлението. В случая  регистрацията на автомобил  представлява извършване на адимнистративна услуга, но за да бъде извършена преценка от органа, дали да регистрира дадено ППС или не, то следва да приеме документите и заявлението на лицето, тъй като това задължение произтича именно от разпоредбата на чл. 140, ал. 1 от ЗДвП и чл. 2 и сл. от Наредбата , тъй като лицето –собственик има задължение да предприеме действия за регистрация, която се извършава именно  в сектор „ПП” при съответното ОД на МВР. Длъжностното лице в съответния сектор е длъжно да приеме документите на лицето, което иска да бъде регистриран автомобила му, като в случай, че същите не са оформени по надлежния ред, липсват приложения или са налице други недостатъци на искането, следва административният орган по реда на чл. 25 и сл. от АПК да предприеме необходимите действия за отстраняване на недостатъците на заявлението , да извърши проверка за допустимост и да се произнесе със съответен акт. При липса на пълномощно,  то следва да се приложи чл. 30 от АПК, при липса на посочен адрес е налице законово регламентирана възможност  за уведомяване на заявителя–чл. 61, ал. 3 от АПК.

По делото е представено определение № 24 от 10.01.2017 година на Административен съд Плевен, шести състав  , което е образувано по жалба на А.Д. срещу незаконосъобразни действия/бездействия на длъжностно лице от сектор „Пътна полиция” ОД на МВР Плевене – отказ да бъдат приети документи  и последващо обжалване през административния орган.  Не са ангажирани доказателства да е налице произнасяне с влязъл в сила съдебен акт по това обжалване, което се отнася за същото ППС, като следва да се име предвид, че лицето не е ограничено и може да подаде отново документи за регистрация, какъвто е настоящия случай и органът е длъжен да извърши фактическото действие по приемането им, като дали ще приеме за редовни, допустими, дали ще извърши регистрация или ще откаже следва да се произнесе със съответен акт.

Предвид горепосоченото съдът намира, че следва да осъди началник на сектор „Пътна полиция” ОД на МВР Плевен да разпореди на длъжностни лица при „Сектор пътна полиция” при ОД на МВР Плевен, работещи на работно място 1, оправомощени да приемат заявления за регистрация на ППС, да приемат заявлението на А.П.Д. с дата от 17.01.2017 година за регистрация на автомобил JEEP, модел Grand Cherookee с рег. № FS 570 С, като след преглед на същото да се произнесат по отношение на неговата редовност.

Предвид горепосоченото и на основание чл. 257, ал. 2 от АПК , Административен съд – Плевен, пети състав,

 

РЕШИ:

 

Осъжда началник на сектор „Пътна полиция” ОД на МВР Плевен да разпореди на длъжностни лица при „Сектор пътна полиция” при ОД на МВР Плевен, работещи на работно място 1, оправомощени да приемат заявления за регистрация на ППС, да приемат заявлението на А.П.Д. с дата от 17.01.2017 година за регистрация на автомобил JEEP, модел Grand Cherookee с рег. № FS 570 С, като след преглед на същото да се произнесат по отношение на неговата редовност.

Решението да се съобщи на страните.

Решението може да се оспорва пред Върховен административен съд в 14-дневен срок от деня на съобщаването му на страните.

 

 

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: