О      П      Р       Е       Д       Е       Л       Е       Н      И      Е

 

№ 101

 

гр. Плевен, 30.01.2017г.

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД - ПЛЕВЕН, ІІІ-ти състав, в закрито съдебно заседание  на тридесети януари 2017г. в състав - 

Председател: съдия Елка Братоева

Като разгледа докладваното от съдия Братоева адм.д. № 80/2017г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Административното дело е образувано  по жалба на Т.И.Н., подадена чрез съпруга й по пълномощие В.Н. *** срещу съдебни актове  на Районен съд – Плевен по граждански дела, постановени от  съдия Зорница Банкова с ответник „Топлофикация” Плевен ЕАД, с искане за изпращането им по компетентност на административния ръководител на ВтАС, който да провери и се произнесе във връзка с движението на делата.

Правораздавателната дейност на съдилищата не е административна дейност, техните актове по редовност и допустимост на иска и процесуалните действия в хода на съдебното производство  са подчинени на процесуалния закон – ГПК и подлежат на обжалване и инстанционен контрол по този ред пред горестоящия съд, което следва да е посочено в постановения от районния съд съдебен акт. В общия случай контролна инстанция за актовете на Районен съд – Плевен се явява Окръжен съд – Плевен.

От изложението в жалбата става ясно, че не се обжалва индивидуален акт, действие или бездействие на административен орган, което да подлежи на оспорване по реда на АПК пред административния съд. Административните съдилища не осъществяват контрол върху съдебните актове на районните съдилища по граждански дела и същите не представляват административен акт по администриране на делото. Административният съд няма правомощия да разпореди исканото от жалбоподалката за изпращане на делата по компетентност на ВтАС. А ако счита, че този съд е компетентен да се произнесе по жалбите й, няма пречка да го сезира.

Жалбата се явява недопустима на осн. чл. 159 т.1 от АПК, поради липса на предмет и следва да се остави без разглеждане, а образуваното съдебно производство да се прекрати.

 

Водим от горното съдът

О      П      Р       Е       Д       Е       Л       И :

 

        

ОСТАВЯ  БЕЗ  РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на Т.И.Н., подадена чрез съпруга й по пълномощие В.Н. *** срещу съдебни актове  на Районен съд – Плевен по граждански дела, постановени от  съдия Зорница Банкова с ответник „Топлофикация” Плевен ЕАД, с искане за изпращането им по компетентност на административния ръководител на ВтАС, който да провери и се произнесе във връзка с движението на делата.

ПРЕКРАТЯВА производството по  адм.дело № 80/2017г. по описа на Административен съд – Плевен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва с частна жалба пред Върховен Административен съд чрез Административен съд – Плевен в 7-дневен срок от съобщението.

ПРЕПИС от определението да се изпрати на жалбоподателя.

 

 

 

                                                                  С  Ъ  Д  И  Я :