О      П      Р       Е       Д       Е       Л       Е       Н      И      Е

 

№ 135

гр. Плевен, 08.02.2017г.

 

Административен съд – Плевен, ІІІ-ти състав, в закрито съдебно заседание  на осми февруари 2017г. в състав - 

Председател: съдия Елка Братоева

Като разгледа докладваното от съдия Братоева исково адм.д. № 54/2017г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Административното дело е образувано  по искова молба на В.Б. Д., изтърпяващ наказание „лишаване от свобода” в Затвора – Белене срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” – София за присъждане на обезщетение за неимуществени вреди в размер на 50 000 лв., произтичащи от нарушени човешки права, изразяващи се в расова дискриминация.

Формулировката на искането е много обща, неконкретна и непълна, което прави исковата молба нередовна.

Поради това с Разпореждане № 287/20.01.2017г. съдът е оставил исковата молба без движение и указал на ищеца в 7-дневен срок да отстрани следните нередовности : 1) да внесе д.т. в размер на 10 лв. по сметка на АС – Плевен и приложи платежния документ по делото; 2) да посочи от кои конкретни незаконосъобразни актове, действия или бездействия на длъжностни лица от администрацията на Затвора – Белене произтичат неимуществените вреди и в какво се изразяват те; 3) да посочи периода, за който претендира обезщетение; 4) какво е искането към съда; 5) да приложи препис от уточнението за връчване на ответника. Предупреден е за последиците при неизпълнение на указанията в срок.

Съобщението с указанията е връчено лично на ищеца на 25.01.2017г. До изтичане на указания 7-дневен срок т.е. до 01.02.2017г., а и до датата на постановяване на настоящото определение той не е отстранил констатираните нередовности на исковата молба по чл. 127 т.4 и т.5 от ГПК и чл. 128 т.2 и т.3 от ГПК, като въпреки конкретните и ясни указания на съда не е посочил обстоятелствата, на които основава иска си, какво е искането към съда и не е приложил документ за платена държавна такса и препис от исковата молба за връчване на ответника. Така ищецът не е очертал минимално изискуемия петитум на иска си, за да може съдът да го разгледа и се произнесе по него. Сезирането на съда е нередовно и констатираните нередовности на исковата молба не са отстранени от ищеца, въпреки дадените указания по реда на чл. 129 ал.2 от ГПК.

Поради това на осн. чл. 129 ал.3 от ГПК и чл. 158 ал.3 от АПК исковата молба следва да се остави без разглеждане, а производството по делото да се прекрати.

Водим от горното съдът

 

 

О      П      Р       Е       Д       Е       Л       И :

        

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ исковата молба на В.Б. Д., изтърпяващ наказание „лишаване от свобода” в Затвора – Белене срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” – София за присъждане на обезщетение за неимуществени вреди в размер на 50 000 лв., произтичащи от нарушени човешки права, изразяващи се в расова дискриминация.

ПРЕКРАТЯВА производството по АД № 54/2017г. по описа на Административен съд – Плевен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва с частна жалба пред Върховен Административен съд чрез Административен съд – Плевен в 7-дневен срок от съобщението.

ПРЕПИС от определението да се изпрати на ищеца.

 

 

                                                        С  Ъ  Д  И  Я :