ОПРЕДЕЛЕНИЕ 93

гр.Плевен, 27.01.2017 г.

 

Административен съд - гр. Плевен, ІV състав,  в закрито заседание на двадесет и седми януари две хиляди и седемнадесет година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

 

изслуша докладваното от съдия Богданова-Кучева административно дело № 41 по описа на съда за 2017 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 159 от Административнопроцесуалния кодекс /АПК/, вр. чл. 21 от Закона за местното самоуправление и местната администрация /ЗМСМА/.

Образувано е по жалба на С.А.С. *** против решение № 328 от 29.09.2016 г. на Общински съвет Плевен /ОбС – Плевен/, с което е отменено решение № 269/08.07.2016г. на ОбС – Плевен относно избора на управител на „Паркстрой“ ЕООД.

С определение № 61/20.01.2017 г. настоящият състав е оставил жалбата без движение и е дал конкретни указания за поправяне на нередовностите й.  Жалбоподателят е изпълнил дадените му указания, като е представил документ за внесена държавна такса за завеждане на административно дело и е представил платежния документ в деловодството на съда за прилагане към жалбата.

Съдът след като се запозна с жалбата и с оспореното решение на ОбС-Плевен намира, че жалбата е недопустима, като насочена срещу неподлежащ на оспорване по АПК административен акт.

Обжалваното решение е взето на основание чл. 21, ал. 1, т. 9 от ЗМСМА, чл. 137, ал. 1, т. 5, чл. 147, ал. 2 от Търговския закон и чл. 17, ал. 1, т. 1 и чл. 18, ал. 1 от Наредба № 8 на ОбС – Плевен за условията и реда за упражняване правата на собственик от Община Плевен и няма характеристиките на индивидуален административен акт по смисъла на чл. 21 от АПК. Това, че издател на решението е административен орган - общинският съвет не означава, че то може да бъде оспорено пред административния съд по реда на чл. 145 от АПК. Решение на ОбС може да бъде оспорено по този ред, ако съставлява административен акт, а именно волеизявление на административен орган в изпълнение на делегирани му със закон властнически правомощия, с което се създават правата, възлагат се задължения или  непосредствено се засягат права, свободи или законни интереси на гражданите и организации. Решението, предмет на жалбата, не притежава тези характеристики. Случаите, когато ОбС взема решения за избор и освобождаване на управител и съответно за сключване или прекратяване на договор за възлагане на управление, общинският съвет действа в качеството на упражняващ правата на едноличния собственик на капитала в търговското дружество. Решението не представлява властническо волеизявление, а е решение на собственика на капитала на дружеството – община Плевен. Съгласно чл. 140 от Конституцията на Република България и чл. 14 от ЗМСМА общината е юридическо лице и има право на своя собственост. Общинският съвет е орган на местното самоуправление, има широка компетентност, определена в чл. 21 от ЗМСМА. Съгласно чл. 21, ал. 1, т. 9 от ЗМСМА в нея се включва правото му да приема решения за създаване, преобразуване и прекратяване на търговски дружества с общинско имущество и избира представителите на общината в техните органи. Съгласно чл. 147, ал. 2 и чл. 219, ал. 2 от Търговския закон едноличният собственик на капитала решава въпросите от компетентността на общото събрание на едноличното търговско дружество, съгласно чл. 137, ал. 1, т. 5 от ТЗ - избира управител, определя възнаграждението му и го освобождава от отговорност. В случая собственика на капитала е решил да отмени предишно свое решение за избор на управител и да избере нов такъв. ОбС в случая не действа в качеството си на административен орган и следователно волеизявлението му не е властнически акт по смисъла на чл. 21 ат АПК, който да подлежи на съдебен контрол но реда на АПК. Оспореното решение има гражданско-правен характер  и подлежи на контрол, доколкото това е предвидено в Търговския закон. Общинският съвет, в този случай не е действал като орган на власт, упражняващ властнически правомощия, а е действал като частноправен субект, управляващ имуществото си чрез упражняване правата на собственик на капитала в търговско дружество.

С оглед изложеното съдът намира, че жалбата поставила начало на настоящото производство е недопустима и следва да бъде оставена без разглеждане, а производството по делото прекратено.

Водим от изложените мотиви и на основание чл. 159, т. 1  от АПК, Административен съд – Плевен, ІV състав,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на С.А.С. *** против решение № 328 от 29.09.2016 г. на Общински съвет Плевен, с което е отменено решение № 269/08.07.2016г. на ОбС – Плевен относно избора на управител на „Паркстрой“ ЕООД.

ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело № 41 по описа на Административен съд – гр. Плевен за 2017 година.

Определението може да се оспорва с частна жалба пред Върховния административен съд на Република България в 7-дневен срок от получаване на съобщението.

 

 

СЪДИЯ: /п/