ОПРЕДЕЛЕНИЕ

98

гр.Плевен, 30.01.2017 год.

 

Административен съд-гр.Плевен, VІ –ти състав, в закрито съдебно заседание на  тридесети  януари    две хиляди и седемнадесета година в състав:                        

                                                       Председател:  Катя Арабаджиева

като разгледа докладваното от съдията Арабаджиева административно дело №34по описа на Административен съд-Плевен за 2017 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Административното дело е образувано по жалба от  В.Н. ***, против  писмо изх.№Р-03-1833 и Р-03-1834 от 30.12.2016 год., подписано от Директора на РД-Русе на КЗП.

            Оспореното писмо е постановено въз основа на подадени от Н. две жалби с вх.№№ Р-03-1833 и Р-03-1834 от 29.12.2016 год.във връзка с образувани заповедни и изпълнителни съдебни производства със страна „Топлофикация Плевен” ЕАД. Поискано е от Комисията за защита на потребителите да се извърши проверка във връзка с образуваните производства. С оспореното писмо с два изходящи номера, съответстващи на номерата на входираните от Н. жалби, на молителя е указано, че  от описаната в жалбата фактическа обстановка не може да се направи извод, че се касае за извършване на административно нарушение по някой от нормативните актове, по които КЗП разполага с компетентност, поради което и не може да бъде извършена проверка. Това писмо е оспорено в настоящото производство с твърдения , че е нищожно.

            Настоящият състав на съда намира, че не е териториално компетентен да се произнесе по подадената против писмото жалба. Последното е подписано от Директора на Регионална дирекция -Русе на Комисията за защита на потребителите. Съгласно разпоредбата на чл.165, ал.1 от Закон за защита на потребителите, Комисията за защита на потребителите е юридическо лице на бюджетна издръжка със седалище София, тя е колегиален орган към министъра на икономиката с регионални звена на територията на страната. Разпоредбата на чл.13 от  Устройствен правилник на Комисията за защита на потребителите към министъра на икономиката и на нейната администрация специализираната администрация на КЗП е организирана в две дирекции, една от които е  Главна дирекция "Контрол на пазара"  и която от своя страна има  6 регионални дирекции: а) регионална дирекция за областите София, Софийска, Кюстендил, Перник и Благоевград със седалище София; б) регионална дирекция за областите Видин, Монтана и Враца със седалище Монтана; в) регионална дирекция за областите Габрово, Велико Търново, Русе, Ловеч и Плевен със седалище Русе; г) регионална дирекция за областите Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Силистра със седалище Варна; д) регионална дирекция за областите Бургас, Сливен и Ямбол със седалище Бургас;  е) регионална дирекция за областите Пловдив, Смолян, Пазарджик, Хасково, Кърджали и Стара Загора със седалище Пловдив;

Разпоредбата на чл.133, ал.1 и ал.2  от АПК от своя страна определя кой е местно компетентния да разгледа съответната жалба съд. Съгласно цитираната разпоредба, делата по оспорване на индивидуални административни актове се разглеждат от административния съд по седалището на териториалната структура на администрацията на органа, издал оспорения акт, в чийто район се намира постоянният или настоящият адрес или седалището на жалбоподателя. Съгласно ал.2, т.2  на същия текст, делата по ал. 1 се разглеждат от административния съд, в района на който е седалището на органа, издал оспорения индивидуален административен акт, когато администрацията на органа, издал оспорения акт, няма териториална структура.

При тази законова регламентация следва да се приеме, че жалбата против оспореното писмо, издадено от Директора на Регионална дирекция Русе на КЗП, която няма териториална структура на територията на гр.Плевен, където е посочения в жалбата постоянен адрес на жалбоподателя, следва да бъде разгледана от Административен съд-Русе. Последният именно е компетентен да се произнесе по редовността, допустимостта и основателността на  жалбата, както и по направеното от жалбоподателя искане за освобождаване от заплащане на д.т. за образуване на производството.

Воден от горното и на основание чл.133, ал.2, т.2 във връзка с чл.135, ал.1 и ал.2 от АПК съдът               

 

ОПРЕДЕЛИ :

 

ПРЕКРАТЯВА ПРОИЗВОДСТВОТО по административно дело №34 по описа на Административен съд – град Плевен за 2017 год.

ИЗПРАЩА делото по подсъдност на Административен съд –гр.Русе за произнасяне по жалбата на В.Н. ***, против  писмо изх.№Р-03-1833 и Р-03-1834 от 30.12.2016 год., подписано от Директора на Регионална дирекция -Русе на Комисията за защита на потребителите.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на оспорване.

Преписи от определението да се изпратят  на страните.

 

 

                                                                             С Ъ Д И Я: