ОПРЕДЕЛЕНИЕ

154

гр.Плевен, 15.02.2017 год.

 

Административен съд-гр.Плевен, VІ –ти състав, в закрито съдебно заседание на  петнадесети февруари    две хиляди и седемнадесета година в състав:                                                                      

                                                       Председател:  Катя Арабаджиева

като разгледа докладваното от съдията Арабаджиева административно дело №31по описа на Административен съд-Плевен за 2017 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

            Административното дело е образувано по жалба от  В.Н.М. ***, против мълчалив отказ на Директора на Основно училище „Христо Ботев с.Глава, общ.Червен бряг, обл.Плевенска да се произнесе по подадено от него по реда на ЗДОИ заявление , с което е поискал достъп до информация.

Жалбата е подадена направо в съда. Копие от жалбата с приложените доказателства са изпратени  на Директора на Основно училище „Христо Ботев с.Глава, общ.Червен бряг, обл.Плевенска, за комплектоване на пълната преписка по издаване на оспорения мълчалив отказ и изпращането й в съда. По делото е постъпило становище от Директора на ОУ”Христо Ботев” с.Глава с приложени към него доказателства-постановено решение по заявлението на М., с което му се предоставя пълен достъп до поисканата информация , и се моли съда да прекрати образуваното съдебно производство  поради липса на предмет на обжалване и поради липса на правен интерес за подаване на жалба.

Становището и приложените към него доказателства са изпратени на М., за становище  дали поддържа жалбата си против мълчалив отказ за произнасяне по подаденото заявление, и/или обжалва постановеното решение №23/22.12.2016 год., в какво се състои незаконосъобразността на същото и какво е искането му от съда.

В указания срок жалбоподателят е депозирал  писмено становище с вх.№569/14.02.2017 год., в което е заявил, че поддържа изцяло подадената от него жалба против „мълчалив отказ”  за произнасяне от Директора на ОУ” Христо Ботев” с.Глава по подаденото с вх.№1857/09.12.2016 год. Излага подробни писмени съображения, че решението, с което му е предоставен достъп , е постановено на по-късна от посочената в него дата, тъй като е ходил в училището  и такова не му е било връчено, респективно  до датата на образуване на настоящото съдебно производство не е получил изрично писмено решение по заявлението.

Съдът, за да се произнесе по жалбата, намира за установено следното:

Със заявление вх.№1857/09.12.2016 год. В.М. е поискал от Директора на ОУ”Христо Ботев” с.Глава  достъп до следната обществена информация: „Преглед на входящия и изходящия дневник на ОУ „Христо Ботев” с.Глава за календарната 2015 и 2016 год.” Посочил е в заявлението преди предмета на исканата информация, разпоредбата на чл.26, ал.1, т.1 от ЗДОИ, т.е. преглед на информацията - оригинал или копие, или чрез публичен общодостъпен регистър.

С Решение №23/22.12.2016 год. на л.16 от делото сезираният орган-Директорът на ОУ „Христо Ботев” с.Глава , е предоставил ПЪЛЕН ДОСТЪП до обществена информация, изискана със Заявление с вх.№1857/09.12.2016 год. Достъпът е предоставен на молителя за срок от 30 дни, считано от датата на получаване на решението във форма на преглед в оригинал на  входящия и изходящия дневник на ОУ „Христо Ботев” с.Глава за календарната 2015 и 2016 год., който да бъде извършен на място в дирекцията на училището.

При тези установени факти, съдът намира подадената жалба за процесуално недопустима, като съображенията за това са следните: 

Правото на жалба възниква и може да бъде упражнено при наличието на определени процесуални предпоставки, които обуславят и процесуалната допустимост на съдебното производство. По аргумент от разпоредбите на чл. 159, т.1 и т.4 от АПК, две от тези предпоставки от категорията на абсолютните, за които съдът следи служебно, както при образуването, така и при провеждането на съдебното производство, са наличието на административен акт, подлежащ на съдебно обжалване и контрол за законосъобразност и правен интерес от оспорването.

В случая съдът приема, че не се е формирал нито мълчалив отказ за произнасяне по подадените заявления, нито изричен такъв. Заявената от М.  информация по подаденото  заявление на основание и по реда на ЗДОИ , му е била предоставена изцяло –предоставен му е пълен достъп до цялата поискана от него информация във формата, която самият той е поискал – преглед в оригинал на  входящия и изходящия дневник на ОУ „Христо Ботев” с.Глава за календарната 2015 и 2016 год., който да бъде извършен на място в дирекцията на училището. Като правото да осъществи прегледа според решението следва да се реализира в 30 дневен срок от датата на получаване на решението. С постановеното  решение на административния орган изцяло е удовлетворено искането на жалбоподателя, и това има за последица липса на правен интерес от оспорването на твърдения отказ на административен орган и съответно - от търсената съдебна защита, доколкото с посоченото решение изцяло и в пълен обем са удовлетворени исканията на жалбоподателя за предоставяне на достъп до обществена информация по подаденото от него  заявление. Липсата в оспореното решение на посочване в какъв срок и пред кой орган подлежи на оспорване има отношение към срока за оспорване на същото, за който в случая не се твърди да не е спазен от жалбоподателя. От друга страна фактът дали своевременно и на коя дата оспореното решение е изпратено за връчване на жалбоподателя, не се отразява на обстоятелството, че такова е постановено и то има позитивно за молителя си съдържание, изцяло удовлетворяващо неговото искане. Наличието на правен интерес представлява абсолютна процесуална предпоставка за разглеждане на жалбата по същество, като съдът винаги и при всяко положение на делото служебно следи за наличието на правен интерес от оспорване. След като в случая правният интерес от обжалване не е налице, съдебното производство подлежи на прекратяване.

Воден от горното и на основание чл.159, т.1 и  т.4  от АПК съдът        

 

ОПРЕДЕЛИ :

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалба от  В.Н.М. ***, против мълчалив отказ на Директора на Основно училище „Христо Ботев” с.Глава, обл.Плевенска да се произнесе по подадено от М. заявление за достъп до обществена информация с вх1857/09.12.2016 год.

ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело №31 по описа на Административен съд град Плевен за 2017 год.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се оспори пред Върховен административен съд град София в 7(седем) дневен срок от съобщението.

Преписи от определението да се изпратят  на страните.

 

                                                                             С Ъ Д И Я: