ОПРЕДЕЛЕНИЕ

10

гр.Плевен, 04.01.2017 година

Административен съд – Плевен, пети състав, в закрито съдебно заседание на четвърти януари две хиляди и седемнадесета година, в състав:

                                               Съдия-докладчик: Снежина Иванова

 

като разгледа докладваното от съдията и.административно дело № 1029 по описа за 2016 на Административен съд - Плевен, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производство по реда на чл.135, ал.2 от АПК.

Делото е образувано по искова молба  на Т.С.Т.,*** срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” ОС „ИН” Сектор Арести гр. Плевен с искане за присъждане на обезщетение за неимуществени вреди –психически стрес, физически тормоз, уплаха за здравето, стрес,пренебрежителност, лишаване от елементарна възможност за лична хигиена за периода 24.07.2010 г – 06.01.2011 година, през който е задържан в следствен арест. Претендираното обезщетение е в размер на 100 000 лева ведно със законната лихва от завеждане на иска до окончателното изплащане на сумата.

След като се запозна с исковата молба, съдът намира за установено следното:

Условията, при наличието на които  държавата и общините отговарят за вреди, причинени на граждани и юридически лица  са регламентирани в Закона за отговорността на  държавата и общините за вреди/ЗОДОВ/.

Съгласно чл. 1 от ЗОДОВ държавата и общините  носят отговорност за причинени на граждани и юридически лица вреди  от  незаконосъобразни актове, действия или бездействия на техни органи и длъжностни лица при, или по повод изпълнение на административна дейност. Исковете в тези хипотези се разглеждат по реда на АПК,  като  компетентен съд е административният съд.

Съгласно чл. 2 от ЗОДОВ  държавата отговаря за вреди, причинени  на гражданите от разследващите органи, прокуратурата или съда от  изчерпателно изброени  незаконни  актове и действия на посочените  органи ,вкл. и задържане под стража – чл. 2, ал. 1 т. 1 от ЗОДОВ и съгласно чл. 2, ал.3 от ЗОДОВ исковете по ал. 1 и 2 се разглеждат по реда, установен в Гражданскопроцесуалния кодекс, като тези производствата са извън компетентността на административния съд и са в компетентността на общия граждански съд- в случая, с оглед  размера на иска- 100 000 лева- Окръжен съд. Съгласно чл. 7 от ЗОДОВ, искът за обезщетение се предявява пред съда по мястото на увреждането или по настоящия адрес  на увредения. Налице е изборна местна подсъдност, като ищецът, предявявайки иска си пред Административен съд –Плевен( макар и родово некомпетентен) е изразил воля производството да бъде извършено от съда по неговия настоящ адрес-*** и компетентен е Окръжен съд- Плевен.. 

Предвид горепосоченото и на основание чл. 135, ал. 2 от  АПК, Административен съд –Плевен, пети състав

ОПРЕДЕЛИ:

 

Изпраща искова молба  на Т.С.Т.,*** срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” ОС „ИН” Сектор Арести гр. Плевен с искане за присъждане на обезщетение за неимуществени вреди –психически стрес, физически тормоз, уплаха за здравето, стрес,пренебрежителност, лишаване от елементарна възможност за лична хигиена за периода 24.07.2010 г – 06.01.2011 година, през който е задържан в следствен арест и  претендира обезщетение е в размер на 100 000 лева ведно със законната лихва от завеждане на иска до окончателното изплащане,  по подсъдност на Окръжен съд –Плевен.

Прекратява съдебното производство по исково и.адм. дело № 1029 по описа за 2016 година на Административен съд –Плевен.

Определението да са съобщи на ищеца.

Определението не подлежи на обжалване.

 

СЪДИЯ: