Р       Е       Ш     Е       Н      И      Е

 

70 / 28 Февруари 2017г., гр. Плевен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, трети състав

На осми февруари  2017г. в публично съдебно заседание в състав:

Председател: съдия Елка Братоева

Съдебен секретар: М.К.

 

Като разгледа докладваното от съдия БРАТОЕВА Административно дело № 1028/ 2016г. по описа на съда и на основание доказателствата по делото и закона, за да се произнесе взе предвид следното:

Административното дело е образувано по жалба на П.Д.П. *** срещу Заповед № РД-12-640/02.12.2016г. на Кмета на Община Плевен, с която на осн. чл. 65 ал.1 от Закона за общинската собственост  е наредено на жалбоподателя в 7-дневен срок от получаване на заповедта да освободи доброволно използвания без правно основание недвижим имот – публична общинска собственост, представляващ тротоар по продължението на ул. „Юрий Гагарин” от ОК7 до ОК18, с. Къшин и зелена площ в края на същата улица и е наредено изземване на имота по административен ред със съдействие на полицията, което да се извърши на 14.12.2016г. от 10.00ч..

Жалбоподателят оспорва заповедта като незаконосъобразна и иска отмяната й, поради липса на компетентност, противоречие с материалния закон и целта му и допуснати процесуални нарушения. Счита, че не е налице соченото в заповедта правно основание за изземване на имота, тъй като в качеството си на кмет на кметство е задължен да организира стопанисването на общинския терен. В тази връзка е предприел действия за опазване на общинската собственост, като разпоредил поставянето на бетонирани автомобилни гуми по протежението на тротоара покрай градинката в селото, за да се препятства паркирането на автомобили върху него и с цел опазване на тротоарните плочки. А извън регулацията на селото е разпоредил поставянето също на такива бетонирани автомобилни гуми с цел недопускане изхвърлянето на смет и битови отпадъци в същия район, известен като бивше нерегламентирано сметище, където при проверка на РИОСВ и отдел екология на общината нарушения не са открити. Жалбоподателят счита, че не е налице хипотезата на ползване от него като кмет на с. Къшин на общински терен без правно основание.

Ответникът – Кметът на Община Плевен, чрез юрк. Златева  изразява становище за неоснователност на жалбата. Счита, че са налице материално-правните предпоставки на чл. 65  ал.1 от ЗОС за изземване на имота, тъй като същият е публична общинска собственост по силата на закона и се държи без основание. Претендира разноски.

Производството е по чл. 145 и следващите от АПК вр. чл. 65 ал.4 от Закона за общинската собственост.

Заповедта е връчена на жалбоподателя на 09.12.2016г. с писмо с обратна разписка, видно от приложеното известие за доставяне (л.10). Жалбата е подадена на 23.12.2016г., в законния 14-дневен срок за съдебно обжалване от лице – адресат на акта и срещу подлежащ на обжалване индивидуален административен акт, поради което е процесуално ДОПУСТИМА.

Разгледана по същество е ОСНОВАТЕЛНА.

Като съобрази приетите по делото доказателства, становищата на страните и приложимия закон и след служебна проверка на оспорения индивидуален административен акт за валидност и законосъобразност на всички основания по чл. 146 от АПК, съдът намира за установено следното от фактическа и правна страна:

Във връзка с постъпил сигнал с Вх. № РД-94Т-1604-2/26.08.2016г. от Т. К. И. на 21.09.2016г. комисия от експерти в отдел „Строителен контрол” при Община Плевен извършила проверка по сигнала и установила, че върху тротоара на ул. „Юрий Гагарин”, с. Къшин са поставени употребявани гуми, запълнени с бетон, както и складирани в края на същата улица употребявани гуми, които замърсяват зелените площи, в които са поставени. Комисията е дала заключение, че с тези действия Кметът на с. Къшин заема неправомерно терен - общинска собственост и е счетено, че са налице факти и обстоятелства за започване на процедура по чл. 65 от ЗОС за освобождаване на общинския терен.

С писмо изх. № РД 94Т-1604-2/28.09.2016г. на Зам.кмета по териториално развитие на Община Плевен П.П. в качеството си на кмет на с. Къшин е уведомен, че във връзка с постъпил сигнал и извършен оглед на място в 10 –дневен срок следва да премахне поставените гуми, в противен случай ще бъдат предприети необходимите действия по ЗУТ. С писмо Вх. № РД94Т-1604-2/30.09.2016г. Кметът на с. Къшин посочил, че гумите са поставени върху тротоара срещу градинката на селото с цел да се предотврати паркирането на автомобили върху тротоара, а складираните в края на селото гуми са с цел да оградят нерегламентираното сметище.

С процесната Заповед № РД-12-640/02.12.2016г. на Кмета на Община Плевен на осн. чл. 65 ал.1 от Закона за общинската собственост  е наредил на П.П. *** в 7-дневен срок от получаване на заповедта да освободи доброволно използвания без правно основание недвижим имот – публична общинска собственост, представляващ тротоар по продължението на ул. „Юрий Гагарин” от ОК7 до ОК18, с. Къшин и зелена площ в края на същата улица и е наредено изземване на имота по административен ред със съдействие на полицията, което да се извърши на 14.12.2016г. от 10.00ч.  В мотивите на заповедта е посочено, че ползването на общинския терен е без правно основание, поради което разположените върху него автомобилни гуми следва да бъдат премахнати. Установено е, че нарушението е извършено от П.П. ***. В заповедта се сочи, че този вид съоръжения представляват елементи на градското обзавеждане и се поставят единствено въз основа на разрешение за поставяне, издадено от  гл. архитект на общината съгласно Наредба № 15 за реда и условията за поставяне на преместваеми съоръжения на територията на Община Плевен, приета от Общински съвет – Плевен. В заповедта е посочено, че съгласно чл. 65 ал.4 ЗОС обжалването не спира изпълнението, т.е. допуснато е предварително изпълнение по силата на закона. На 15.12.2016г., след изтичане срока за доброволното изпълнение, назначената със заповедта комисия от община Плевен е пристъпила към принудително изземване на общинския терен на ул. „Юрий Гагарин” – с. Къшин като поставените на тротоара 20 бр. гуми са били премахнати, за които действия е съставен протокол, с което заповедта е била изпълнена.

От показанията на разпитаните в хода на съдебното производство свидетели се потвърждават установените факти, а именно, че П. П. в качеството си на кмет на с. Къшин през лятото на 2016г. е разпоредил поставянето на около 20 бр. автомобилни гуми, запълнени с бетон през разстояние от няколко метра върху  тротоара на улица в центъра на селото с цел ограничаване възможността за паркиране на автомобили върху тротоара. Поставени били в края на тротоара, върху бордюрите, така че да не се ограничава движението на пешеходците.

Поставените автомобилни гуми, запълнени с бетон представляват елементи на градското обзавеждане по смисъла на чл. 56 ал.1 от ЗУТ или по-точно градинско-паркови елементи съгл. чл.1 ал.3 т.2 от Наредба № 15 за условията и реда за поставяне на преместваеми съоръжения на територията на Община Плевен и по същността си са преместваеми обекти. Съгласно чл. 56 ал.2 от ЗУТ преместваемите обекти се поставят след издаване на разрешение за поставяне по реда на цитираната общинска наредба, а за терени - общинска собственост се изисква  и схема за разполагането им, одобрена от главния архитект на общината. В случая елементите са били поставени върху тротоар и зелена площ на населеното място, представляващи терени - общинска собственост, но без разрешение и одобрена схема за поставянето им, каквато се изисква предварително. Затова подлежат на премахване със заповед на кмета на общината, издадена по реда на чл. 57а от ЗУТ. В случая от фактите и обстоятелствата по делото, се налага извод, че се касае именно за такава правна хипотеза.

Съгласно чл.11 ал.2 от Наредба № 7 за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, кметовете на кметства организират и ръководят стопанисването на имотите – общинска собственост, намиращи се на територията на населеното място. В случая кметът на с. Къшин с разполагането на автомобилните гуми не е осъществил владение или държане на общински имот, а е разпоредил поставяне на преместваеми обекти за опазване на общинската собственост без необходимото за това предварително разрешение и схема за поставяне. 

Материално-правните предпоставки за изземване на общински имот със заповед на кмета на общината по чл. 65 ал.1 от ЗОС не са налице, защото с поставянето на автомобилните гуми П. не осъществява владение или държане на общински имот – тротоар без правно основание.

В случая е налице различно материално-правно основание и ред за премахване на обектите от посоченото в заповедта.

В този смисъл заповедта е незаконосъобразна поради липса на посоченото в нея фактическо и правно основание за издаването й, противоречи на материалния закон и целта му и следва да се отмени.

Водим от горното и на основание чл. 172, ал. 1 от АПК съдът

 

 

Р    Е    Ш    И :

 

ОТМЕНЯ Заповед № РД-12-640/02.12.2016г. на Кмета на Община Плевен, с която на осн. чл. 65 ал.1 от Закона за общинската собственост  е наредено на П.Д.П. *** да освободи ползвания без правно основание недвижим имот – публична общинска собственост, представляващ тротоар по продължението на ул. „Юрий Гагарин” от ОК7 до ОК18, с. Къшин и зелена площ в края на същата улица и е разпоредено изземване на имота по административен ред.

РЕШЕНИЕТО може да се обжалва с касационна жалба пред Върховен Административен съд, подадена чрез Административен съд - Плевен в 14-дневен срок от съобщението.

ПРЕПИС от решението да се изпрати на страните.

 

 

 

 

С Ъ Д И Я: