Р       Е       Ш     Е       Н      И      Е

 

165 / 25 Април 2017г., гр. Плевен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, трети състав

На пети април  2017г. в публично съдебно заседание в състав:

Председател: съдия Елка Братоева

Съдебен секретар: М.К.

 

Като разгледа докладваното от съдия БРАТОЕВА Административно дело № 25/ 2017г. по описа на съда и на основание доказателствата по делото и закона, за да се произнесе взе предвид следното:

Образувано е по жалба на Кмета на Община Плевен срещу Решение № 426/22.12.2016г. на Общински съвет Плевен  за прекратяване на  наемните отношения между Община Плевен и Сдружение „Спортен клуб по борба „ИЗОБОР” на основание раздел V „Прекратяване на договора” чл. 31.2 от договора за наем с месечно предизвестие и предоставяне на спортна зала, находяща се на ул. „Самуил” УПИ3 кв. 838 по пл. на гр. Плевен, общинска собственост  за съвместно ползване по утвърден график от спортен клуб по борба „Камен Лозанов” – Плевен и Сдружение „Спортен клуб по борба „Изобор”, взето на осн. чл. 21 ал.2 вр. чл. 21 ал.1 т.8 и т.23 от ЗМСМА, чл. 49, чл.50а,ал.4 от Закона за физическото възпитание и спорта.

 Жалбоподателят – Кметът на Община Плевен оспорва решението като незаконосъобразно. Сочи, че договорът е бил сключен за срок от 10 години и не са налице законови основания за предсрочното му прекратяване. А компетентен орган за провеждане на процедурите за отдаване на спортни имоти и съоръжения  - общинска собственост (пряко или чрез конкурс), както и за предоставянето им за безвъзмездно ползване е кметът на общината на осн. чл. 71 – чл. 95 от Правилника за прилагане на Закона за физическото възпитание и спорта, а общинският съвет е компетентен орган единствено по процедурата за предоставяне на спортни имоти чрез концесия – по реда на Закона за концесиите. Чрез юрисконсулт К. поддържа жалбата и излага съображения, че ОС не е орган, който може да прекрати наемни правоотношения, защото не е страна по договора, а и няма основания за прекратяването му. Счита, че процедурата по чл. 75-77 от ППЗФВС не е спазена.

Ответникът – Общински съвет – Плевен, чрез адв. И. *** изразява становище за недопустимост, алтернативно – за неоснователност на жалбата. Счита, че жалбата е просрочена, тъй като срокът за оспорване тече от узнаването. Освен това решението, взето по чл. 21 ал.1 т.8 ЗМСМА не подлежи на съдебен контрол. От компетентостта на ОС е да взема решения по управление на общинско имущество, независимо дали е делегирал правомощия на кмета. На осн. чл. 50а ал.3 от ЗФВС общинските имоти могат да се предоставят на лицензирани спортни организации от общинските съвети. Спортен клуб „Камен Лозанов” на когото е предоставен имота е лицензирана спортна организация. Претендира разноски съгласно представен списък.

Като съобрази приетите по делото доказателства, становищата на страните и приложимия закон и след служебна проверка на оспорения индивидуален административен акт за валидност и законосъобразност на всички основания по чл. 146 от АПК, съдът намира за установено следното от фактическа и правна страна:

Производството е по чл. 145 и следващите от АПК вр. чл.45 ал.11 от ЗМСМА.

Решението е публикувано на 06.01.2017г. във в-к „Плевен” бр. 11/06.01.2017г.   Жалбата е подадена на 11.01.2017г. в законния 14-дневен срок за съдебно обжалване. Срокът за обжалване тече от съобщаването съгласно чл. 149 ал.1 от АПК, а не от узнаването. Съгласно чл.8 ал.11 от Закона за общинската собственост актовете на общинския съвет за управление на имоти – общинска собственост, подлежат на контрол и могат да бъдат оспорвани по реда на чл. 45 от ЗМСМА от кмета на общината.

Поради това жалбата е ДОПУСТИМА.

Разгледана по същество е ОСНОВАТЕЛНА.

С Решение № 615/25.06.2009г. Общински съвет Плевен е възложил на осн. чл. 21 ал.1 т.8 и вр. чл. 71 от Правилника за приложение на ЗФВС на Кмета на Община Плевен да организира и проведе процедура за отдаване под наем на недвижим имот – частна общинска собственост, представляващ „Зала за борба” съгласно изискванията на ППЗФВС. Процедурата е приключила със Заповед № РД-10.11-28/07.09.2009г. на Кмета на Община Плевен, с която за наемател на недвижимия имот е определен „Спортен клуб по борба – Изобор” – Плевен, срок на договора за наем - 10 години. На това основание на 02.10.2009г. с наемателя е сключен договор за наем за срок от 10 години, считано от датата на подписване на договора т.е. до 02.10.2019г. В Раздел V са уредени случаите и условията за прекратяване на договора.

От общинския съветник д-р К. П. е внесено предложение с Вх. № ОбС-0594-1/15.11.2016г.  до Председателя на общинския съвет за прекратяване на наемния договор между Община Плевен и „Спортен клуб по борба – Изобор” и ново предоставяне на спортната зала за съвместно ползване от „Спортен клуб по борба Изобор” и спортен клуб по борба „Камен Лозанов”. В предложението се сочи, че има искане от спортен клуб по борба „Камен Лозанов” – лицензирана спортна организация, член на българската федерация по борба за предоставяне на спортна база за тренировки, който е с възстановени права от 29.06.2016г. Сочи се, че в гр. Плевен е налична една зала, която отговаря на изискванията и в момента се ползва по договор от „Спортен клуб по борба – Изобор”. Поради това се предлага базата да се ползва съвместно от двата клуба по утвърден график, след прекратяване на действащия договор – с едномесечно предизвестие.

Предложението е разгледано в постоянната комисия по „Младежки дейности, спорт и туризъм” и в постоянната комисия по „Общинска собственост и инвестиционна политика”, като и двете комисии при ОбС – Плевен не са подкрепили предложението. Предложението е внесено на заседание на ОС – Плевен като т.14 от дневния ред и след обсъждания и разисквания е прието с Решение № 408/24.11.2016г. на осн. чл.21 ал.1 т.8 от ЗМСМА и чл. 49, чл. 50а ал.4 от Закона за физическото възпитание и спорта след поименно гласуване с 22 гласа „ЗА” от  всички 42 общински съветници.

На 07.12.2016г. Кметът на Община Плевен  на осн чл. 45 ал.5 от ЗМСМА е върнал за ново обсъждане решението на ОбС – Плевен, поради неговата незаконосъобразност и нецелесъобразност. Посочил е, че ОС – Плевен не е страна по сключения договор за наем, чието прекратяване е постановено с решението. Посочва се, че компетентен орган съгласно чл. 71 – чл. 95а от ППЗФВС за провеждане на процедурите по предоставяне под наем на спортни имоти – общинска собственост е кметът на общината, а общинският съвет – само за отдаването им чрез концесия. Договорът е сключен за срок от 10 години и до момента наемателят стриктно е спазвал задълженията си, като е заплащал наема, поддържал имота и го е оборудвал с движими вещи (спортни пособия). Предоставянето на спортната зала за съвместно ползване с друг спортен клуб при липса на съгласие на наемателя ще доведе до конфликти.

Със Заповед № РД – 29-13/09.12.2016г.  Областният управител на Област – Плевен също е упражнил правомощията си по чл. 45 ал.4 от ЗМСМА и върнал за ново обсъждане решението. Мотивите за връщането са незаконосъобразност на взетото решение на осн. чл. 50 а ал.3 от ЗФВС и чл. 71 от ППЗФВС, поради липса на изискуемото съгласие от страна на Министъра на младежта и спорта, спортните обекти и съоръжения, посочени предварително в съответните списъци да бъдат предоставени на съответните спортни организации за ползване.

Решението е включено за ново обсъждане като т. 7 от дневния ред на заседание на ОС – Плевен на 22.12.2016г. След проведени обсъждания и разисквания с Решение № 426/22.12.2016г. върнатото за ново обсъждане решение е прието отново след поименно гласуване с 22 гласа „ЗА” от всички 42 общински съветници.

Имотът – спортна зала е частна общинска собственост съгласно съставен Акт за частна общинска собственост. Предоставен е за ползване под наем на „Спортен клуб по борба – Изобор” Плевен по сключен договор за наем за срок от 10 г. т.е. до 02.10.2019г., който срок не е изтекъл. Условията за прекратяване на договора са уредени в раздел V от договора – с изтичане срока на договора, при констатирано неизпълнение, както и по искане на една от страните след отправяне на едномесечно писмено предизвестие. Правото да проведе процедура за отдаване под наем и сключи договор е предоставено на кмета на общината с решение на ОС – Плевен. Право на кмета съответно е и да прекрати договора на посочените в него условия, включително и едностранно с едномесечно писмено предизвестие.

Липсва подадено заявление от страна на спортен клуб „Камен Лозанов” за отдаване под наем или за съвместно ползване под наем на спортната зала, с приложено удостоверение за лицензиране на спортната организация. Липсва и съгласие от ползващия в момента спортен клуб за съвместно ползване на залата по график.

Съгласно чл. 50а от Закона за физическото възпитание и спорта спортните обекти – частна общинска собственост могат да се отдават под наем на спортни организации, спортни клубове по реда на чл. 14 от Закона за общинската собственост. Имотите могат да се предоставят на лицензирани спортни организации от ръководителите на ведомства, областните управители или общинските съвети, след съгласуване с министъра на младежта и спорта по ред, определен в правилника за приложение на закона. При подадени две или повече искания предимство има кандидатът, който е лицензирана спортна организация и развива спорта, за който е предназначен имотът. При равни условия предимство има кандидатът, предложил финансово обезпечена инвестиционна програма с по-висока стойност за поддържане и подобрение на имота и изпълнявал точно задълженията си по предходни договори за ползването му. При класирането се оценява обществения принос на кандидата в спорта. Когато спортният обект е многофункционален, в договора на наемателя се определят условия за ползване на обекта, части от него и/или на съоръжения от други спортни организации, които осъществяват спортна дейност в него.

В случая не се касае за многофункционален обект, който да предполага съвместното му ползване от няколко спортни организации. Не е налице и хипотезата на ал.4 – подадени две или повече заявления, защото липсва подадено заявление от спортен клуб „Камен Лозанов”. Предпоставките на чл. 14 от ЗОС, към чиито условия и ред препраща специалния закон са имотите – частна общинска собственост да са свободни. В случая имотът не е свободен, а се ползва по договор за наем с друго лице за срок от 10г. до 02.10.2019г. , който договор не е прекратен по установения ред от кмета на общината на основанията посочени в него или в закона и следователно имотът не е свободен, за да подлежи на отдаване под наем.

Процедурата за предоставяне на спортни имоти – частна общинска собственост е разписана в чл. 71 – 95а от ППЗФВС – 1) безвъзмездно ( чл. 95 - само за ползване на лицензирани спортни организации на хора с увреждания или на спортни клубове, членуващи в тях), 2) чрез предоставяне под наем със заповед на кмета на общината – пряко (на лицензирана спортна организация или на спортен клуб, членуващ в такава организация) или чрез конкурс на спортни организации и клубове, след ежегодно обявяване на обектите, които е предвидено да бъдат отдадени под наем  или 3) на концесия на лицензирани спортни организации с решение на общинския съвет, след съгласуване с министъра на младежта и спорта.

Условието за предоставянето на имота е той да е свободен. В случая това условие не е налице. Право да прекрати действащия договор има кмета на общината. А общинският съвет има правомощие на осн. чл. 50а ал.3 от ЗФВС да предостави свободен спортен имот на лицензирана спортна организация по реда на чл. 95а от ППЗФВС чрез концесия по реда на Закона за концесиите. За отдаване под наем на свободен спортен имот – частна общинска собственост кметът на общината има правомощието да назначи комисия за оценяване на подадените мотивирани искания от кандидатите при пряко отдаване под наем на лицензирана спортна организация  или след проведена процедура на конкурс издава заповед за определяне за наемател кандидата, спечелил конкурса.

Следователно според специалния закон общинският съвет няма правомощието нито да прекрати действащия договор, нито да сключи договор за наем с друго лице, още по-малко да предостави имота за съвместно ползване едновременно на двата спортни клуба.

Решението на Общински съвет – Плевен е незаконосъобразно поради противоречие с разпоредбите на специалния закон и предвидените в него процедури и компетентност по отдаване под наем на спортни имоти – частна общинска собственост и следва да се отмени.

            Водим от горното и на осн. чл. 172 ал.2 от АПК съдът

 

 

Р    Е    Ш    И :

 

ОТМЕНЯ  Решение № 426/22.12.2016г. на Общински съвет Плевен  за прекратяване на  наемните отношения между Община Плевен и Сдружение „Спортен клуб по борба „ИЗОБОР” на основание раздел V „Прекратяване на договора” чл. 31.2 от договора за наем с месечно предизвестие и предоставяне на спортна зала, находяща се на ул. „Самуил” УПИ3 кв. 838 по пл. на гр. Плевен, общинска собственост  за съвместно ползване по утвърден график от спортен клуб по борба „Камен Лозанов” – Плевен и Сдружение „Спортен клуб по борба „Изобор”, взето на осн. чл. 21 ал.2 вр. чл. 21 ал.1 т.8 и т.23 от ЗМСМА, чл. 49, чл.50а,ал.4 от Закона за физическото възпитание и спорта.

РЕШЕНИЕТО може да се обжалва с касационна жалба пред Върховен Административен съд, подадена чрез Административен съд - Плевен в 14-дневен срок от съобщението.

ПРЕПИС от решението да се изпрати на страните. 

 

 

 

                                                        С Ъ Д И Я :