ОПРЕДЕЛЕНИЕ

4

гр. Плевен, 03.01.2017 г.

Административен съд – Плевен, шести състав, в закрито съдебно заседание на трети януари   две хиляди и седемнадесета година в състав:          

                      Председател: Катя Арабаджиева

като разгледа докладваното от съдията административно дело  №1025 по описа на Административен съд –  Плевен за 2016 година и  за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Административното дело е образувано по протест на прокурор Иван Борисов Шарков от Окръжна прокуратура –Плевен, гр. Плевен , ул. „Димитър Константинов” № 25, ет. 5 срещу акт за узаконяване №1 от 12.08.2014 год. на главния архитект на община Плевен, с който е узаконена „Пристройка и нов покрив на съществуваща жилищна сграда” в УПИ II-236 и I-235, кв.13 по плана на с.Тодорово, на основание §127 от ПЗР на ЗИД на ЗУТ от 2012 год. Направено е искане да се обяви нищожност на издадения акт за узаконяване.

Т.е. предмет на оспорване в настоящото производство е акт за узаконяване на строеж  „Пристройка и нов покрив на съществуваща жилищна сграда”.

Съгласно чл. 216, ал. 1, т. 2 ЗУТ, не подлежат на пряко обжалване по съдебен ред разрешенията за строеж и отказите за издаването им, на главните архитекти на общините, когато не са съставна част на комплексен проект за инвестиционна инициатива. Тези административни актове, на основание специалната разпоредба на чл. 216, ал. 2 ЗУТ, подлежат на обжалване по законосъобразност пред началниците на РДНСК, а актовете на последните, се обжалват пред съответния административен съд, по реда на чл. 215, ал. 1 ЗУТ, т. е. предвидена е задължителна административна процедура за обжалване, преди съдебното обжалване. Не подлежат на пряко обжалване и актовете за узаконяване, с оглед разпоредбата на § 184, ал. 10 ПЗР на ЗИДЗУТ от 2003 г. и §127, ал.11 от ПЗР на ЗИДЗУТ , които препращат за обжалването им по реда на чл. 216 ЗУТ. От изложеното следва извод, че протестът на прокурор от ОП Плевен срещу акт за узаконяване №1 от 12.08.2014 год. на главния архитект на община Плевен, с който е узаконена „Пристройка и нов покрив на съществуваща жилищна сграда” в УПИ II-236 и I-235, кв.13 по плана на с.Тодорово, е подведомствена за разглеждане от началника на РДНСК, Северозападен район Враца, а не от Административния съд - гр. Плевен. Чл. 216 ЗУТ не е разграничил обжалването по въведената задължителна административна процедура да не се прилага по отношение на оплакването за нищожност на обжалвания акт. Съгласно чл. 130, ал. 1 и ал. 4 от АПК, административният съд сам решава дали образуваното пред него дело подлежи на разглеждане от него или от друг орган, извън системата на съдилищата и когато констатира, че делото не му е подведомствено, го изпраща на надлежния орган. В случая  предметът на жалбата касае валидността на  акт за узаконяване, и разглеждането му е  от компетентността на началника на РДНСК, Северозападен район, а не на пряк съдебен контрол, включително и за нищожност, поради което делото като преписка следва да се изпрати на Началника на РДНСК-СЗР Враца за произнасяне по компетентност.

Воден от горното и на основание чл.130, ал.4 от АПК съдът  

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРЕКРАТЯВА административно дело №1025 по описа на Административен съд град Плевен за 2016 год.

ИЗПРАЩА административно дело №1025/2016 год. на Началника на РДНСК-Северозападен район-Враца, като преписка за произнасяне по компетентност  по протеста на прокурор Иван Борисов Шарков от Окръжна прокуратураПлевен, гр. Плевен , ул. „Димитър Константинов” № 25, ет. 5 срещу акт за узаконяване №1 от 12.08.2014 год. на главния архитект на община Плевен, с който е узаконенаПристройка и нов покрив на съществуваща жилищна сграда” в УПИ II-236 и I-235, кв.13 по плана на с.Тодорово.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се оспори с частна жалба пред Върховен административен съд в 7(седем) дневен срок от съобщението от страните и от органа, на който е изпратено.

Преписи от определението да се изпратят на Окръжна прокуратура Плевен, на главния архитект на община Плевен, на З.М.М., М.Г.Х. и К.Г.М..

 

 

                                                                                        СЪДИЯ: