Р       Е       Ш     Е       Н      И      Е

 

№ 78

 

гр. Плевен, 9 Март 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, първи касационен състав, на седемнадесети февруари две хиляди и седемнадесета година в публично съдебно заседание в състав:

Председател: ЮЛИЯ  ДАНЕВА

Членове:        ЕЛКА БРАТОЕВА

                      КАТЯ АРАБАДЖИЕВА                               

С участието на Прокурор от Окръжна прокуратура - Плевен:

ИВАН ШАРКОВ

При Секретар: А.П.

 

Като разгледа докладваното от съдия Братоева Касационно административно-наказателно дело № 20/2017г. по описа на съда, на основание доказателствата по делото и закона, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 208 и следващите от Административно-процесуалния кодекс вр. чл.63 ал.1 изр. 2 от  Закона за административните нарушения и наказания.

Образувано е по касационна жалба на Община Плевен, чрез юрк. П. срещу Решение № 922 от 09.12.2016 г. на Районен съд – Плевен, постановено по н.а.х.д. № 2329/2016 г. по описа на съда.

С решението си съдът е отменил като незаконосъобразно НП № 1273/26.05.2016г. на Зам. Кмета на Община Плевен, с което на Р.И.Д. *** е наложено административно наказание „глоба” в размер на 1000 лв. за нарушение на чл. 27 ал.2 т.1 от Наредба № 23 на Общински съвет – Плевен за изграждане и опазване на зелената система на територията на Община Плевен, затова че на 27.01.2016г. около 11:50ч. в паркова територия покрай републикански път Е-35 нанася повреди върху дълготрайна паркова растителност в паркова територия – парк „Кайлъка” , чрез чупене и рязане на клони.

Касаторът – Община Плевен, чрез юрк. П. обжалва решението с доводи за неговата неправилност, поради нарушение на материалния закон – касационно отменително основание по чл. 348 ал.1 т.1 от НПК. Счита, че съдът неправилно е приел, че НП е издадено при неизяснена фактическа обстановка на извършеното нарушение относно мястото на извършването му и описанието на конкретното деяние, а от свидетелските показания не може да бъде направен безспорен извод  относно мястото, където е установен нарушителят и какво точно е превозвал клони, трупи или дървета. Счита, че съдът неправилно е преценил фактите. Показанията и на двамата свидетели съвпадат, тъй като единият сочи, че жалбоподателят е бил установен до мантинелата на пътя за Ловеч, посока Брестовец, а другият – на изхода от с. Брестовец към Плевен, т.е. свидетелите ползват различен ориентир и посока, но и в двата случая става ясно и свидетелите са категорични, че нарушението е извършено в териториите на парк Кайлъка, която обхваща защитената местност „Кайлъка” и включва зелените територии по пътя Плевен – с. Брестовец посока Ловеч. От показанията на свидетелите се установява, че Д. е извършвал рязане, кастрене, чупене на дървета и клони, товарене на трупи и прекарване с ръчна количка, които действия са забранени с посочената разпоредба и представляват увреждане на дървесна растителност. Неправилно съдът ги е счел за противоречиви. Моли за отмяна на решението и потвърждаване на НП.

Ответникът по касационната жалба - Р.И.Д. *** изразява становище за неоснователност на касационната жалба. Заявява, че не може да плати глобата, защото е голяма и моли да се намали.

Прокурорът от Окръжна прокуратура - Плевен дава заключение, че съобразно събраните доказателства касационната жалба е основателна.

Настоящият състав на Административен съд – Плевен, като прецени допустимостта и основателността на касационната жалба, доводите на страните, както и след служебна проверка на осн. чл.218 ал.2 АПК за валидност, допустимост и съответствие на решението с материалния закон, въз основа на установените факти, приема следното от правна страна:

Касационната жалба е подадена в срока по чл.211 ал.1 АПК, от надлежна страна и затова е процесуално ДОПУСТИМА.

Разгледана по същество, жалбата е ОСНОВАТЕЛНА.

Решението на Районен съд – Плевен е валидно и допустимо, но неправилно.

За да отмени НП като незаконосъобразно съдът е приел, че не е доказано по безспорен начин, че жалбоподателят е извършил на конкретната дата, време и място вмененото му нарушение.

Този извод е неправилен и необоснован на доказателствата по делото и закона.

От показанията на свидетелите се установява, че са заварили жалбоподателя на посочената дата в паркова местност Кайлъка по пътя Плевен-Брестовец до мантинелата на пътя за Ловеч да товари на ръчна количка дървесна растителност  - клони от дървета, които преди това отсякъл. Показанията доказват описаното в АУАН и НП деяние – в паркова територия покрай републикански път Е-35 нанася повреди върху дълготрайна паркова растителност в паркова територия – парк „Кайлъка” , чрез чупене и рязане на клони. С деянието си жалбоподателят е осъществил състав на нарушение по чл. 27 ал.2 т.1 от Наредба № 23  на Общински съвет – Плевен за изграждане и опазване на зелената система на територията на Община Плевен, съдържащ забрана да се нанасят повреди върху дървета и храсти, чрез чупене и рязане на клони и др. Мястото на нарушението е категорично установено от свидетелските показания, както и се доказва описаното в акта и НП деяние, съставляващо нарушение на чл. 27 ал.2 т.1 от Наредба № 23 на ОС – Плевен. Наложено е минималното, предвидено в чл. 36 ал.1 т.1 от наредбата наказание от 1000 лв. за отсичане и увреждане на дълготрайна или декоративна растителност.

Поради това решението на Районен съд – Плевен следва да се отмени като неправилно, а НП да се потвърди като законосъобразно.

Водим от горното и на основание чл. 221 ал.2 АПК съдът

 

 

Р       Е       Ш     И :

 

ОТМЕНЯ Решение № 922 от 09.12.2016 г. на Районен съд – Плевен, постановено по н.а.х.д. № 2329/2016 г. по описа на съда и вместо него постановява:

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 1273/26.05.2016г. на Зам. Кмета на Община Плевен, с което на Р.И.Д. *** е наложено административно наказание „глоба” в размер на 1000 лв. за нарушение на чл. 27 ал.2 т.1 от Наредба № 23 на Общински съвет – Плевен за изграждане и опазване на зелената система на територията на Община Плевен.

РЕШЕНИЕТО е окончателно.

         ПРЕПИС от решението на осн. чл. 138 ал.1 АПК да се изпрати на страните и Окръжна прокуратура – Плевен.

                          

                          

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                          ЧЛЕНОВЕ: 1.                       2.