РЕШЕНИЕ № 28

гр. Плевен, 3 Февруари 2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд гр. Плевенвтори касационен състав, в открито съдебно заседание на седемнадесети януари две хиляди и седемнадесета година в състав:        

              

      ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

               ЧЛЕНОВЕ: ЕЛКА БРАТОЕВА

     СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

при секретар В.М. и с участието на Иван Шарков – прокурор при Окръжна прокуратура – Плевен, разгледа докладваното от председателя касационно административно дело1013 по описа на съда за 2016 г. за да се произнесе взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл. 208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/ във вр. с чл. 63 от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

          Образувано е по касационна жалба на Регионална дирекция – Русе към Комисия за защита на потребителите /РД на КЗП/, чрез юрисконсулт Д. Л., против решение № 195/14.10.2016 г. на Районен съд /РС/ Троян, постановено по н.а.х.д. № 261/2016 г., с което е отменено Наказателно постановление /НП/ № 2015-033044/16.11.2015 г. на Директора на Регионална дирекция за областите Габрово, Велико Търново, Русе, Ловеч и Плевен със седалище Русе към ГД „Контрол на пазара” към Комисия за защита на потребителите, с което на основание чл. 232, ал.2 от Закона за туризма /ЗТ/ на „Кибела 2010“ ЕООД, представлявано от Ц. Б. П., ЕГН ********** е наложена имуществена санкция в размер на 1000 /хиляда/ лева за нарушение на чл. 114, т.1 от ЗТ.

С касационната жалба се иска оспорваното решение да бъде отменено. Касаторът счита, че районният съд правилно е установил, че е извършено нарушение на чл.114, т.1 от ЗТ, но неправилно е приел, че НП е издадено при липса на материална компетентност на наказващия орган. При сравнителен анализ на разпоредбите на чл.177, ал.1, т.2 и чл.179, т.1 от ЗТ е видно, че последващ контрол за спазване на изискванията на закона за категоризацията на заведенията за хранене и развлечения извършват както председателят на КЗП, така и кметовете на общините. В случая АУАН е съставен за липса на категоризация на заведение за хранене и развлечения на основание чл.175, ал.1 и чл. 232, ал.1 от ЗТ от служител на КЗП, който е надлежно оправомощен. Компетентността на органа, издал НП, произтича от разпоредбата на чл.175, ал.2 и чл.232, ал.2 от ЗТ, като НП е издадено от директора на РД на КЗП. Предвидените правомощия на кметовете на общините не изключват компетентността на директора на РД на КЗП, който е надлежно оправомощен от председателя на КЗП. В чл.232, ал.1 и ал.2 от ЗТ е установена съответно компетентност на актосъставителите и на издателите на НП за допуснати нарушения на ЗТ, без да е направено разграничаване в компетентността при различните нарушения. РС не е съобразил разпоредбата на чл.175 от ЗТ, и е съобразил единствено разпоредбите на чл.177 и чл.179 от ЗТ. Моли да се отмени решението на РС и да се потвърди НП като правилно и законосъобразно.

Касаторът е бил редовно призован за откритото съдебно заседание, не изпраща представител.

Ответникът – „Кибела 2010“ ЕООД, редовно призован за откритото съдебно заседание, се представлява от адв. Я., който счита че решението е правилно и поддържа депозирания от него писмен отговор по касационната жалба. В последния обоснована, че НП е издадено при липса на материална компетентност. Съгласно чл.177, ал.1, т.2 от ЗТ, КЗП извършва последващ контрол за спазване изискванията на ЗТ с изключение на чл.168, ал.2 и чл.169, ал.2 за категоризация на туристическите обекти по чл.3, ал.2, т.1-3 от ЗТ, но кметовете на общините извършват общ контрол за спазване изискванията на закона за категоризацията на туристическите обекти по чл.3, ал.2, т.1 и т.2 – видно от разпоредбата на чл.179, ал.1, т.1 от ЗТ. Разпоредбите на чл.175 и чл.232 от ЗТ овластяват директора на КЗП с обща компетентност за да издава НП за установени нарушения на закона и наредбите по прилагането му, но това овластяване не следва да се тълкува разширително, а в рамките на предоставените правомощия в глава шестнадесета „Контрол“ от ЗТ. Кметът на общината съгласно чл.179, ал.2 от ЗТ следва да категоризира туристическия обект, и само той може да налага санкция при липса на категоризация. Компетентността на КЗП е последваща, като същата не е категоризиращ орган, поради което не може да осъществява контрол върху некатегоризиран обект - такъв контрол не е последващ. Сочи практика по отношение липсата на материална компетентност и нейните последици върху административния акт – нищожност, практика при аналогични случаи на районни и административни съдилища. Моли да се остави без уважение касационната жалба  и да се потвърди решението на РС.

Представителят на Окръжна прокуратура – Плевен дава заключение, че с оглед събраните по делото доказателства, решението е правилно и законосъобразно и следва да бъде оставено в сила.

          Административен съд, гр. Плевен, втори касационен състав, намира, че жалбата е подадена в срока по чл. 211 от АПК от надлежна страна и се явява допустима. Разгледана по същество, същата е основателна.  

          С АУАН 2015 №К-033044 от 21.05.2015 г. е констатирано, че при извършена проверка на 05.05.2015 г. в обектзаведение за хранене и развлечения, находящ се в гр. Троян, ул. Васил Левски” № 318, търговецътКибела 2010” ЕООД предоставя ресторантьорски туристически услуги в туристически обект, който не е категоризиран и за който няма издадено временно удостоверение за открита процедура по категоризиране, с което е нарушен чл. 114, т. 1 от Закона за туризма, и нарушението е извършено за първи път. АУАН е съставен в присъствие на Ц. Б. П.управител наКибела 2010” ЕООД гр. Плевен, която в графавъзражения по акта” е отразила: „Поставената маса отвън е поставена за обяд само на работниците на автомивката”. Същата е подписала акта, като екземпляр от него й е връчен на датата на неговото съставяне – 21.05.2015 година. В срока по чл. 44, ал. 1 от ЗАНН не е подавано писмено възражение срещу акта.

Въз основана на АУАН е издадено и процесното НП, като на основание на чл.232, ал.2 от ЗТ е наложена имуществена санкция в размер на 1000 лева на дружеството.

Първоначално по жалбата срещу НП е образувано дело 11/2016 на РС-Троян. С решение №34/02.03.2016 г. същият съд е отменил НП, като е приел, че нарушението е извършено, но наказващият орган не е компетентен. С решение №113/09.06.2016 г. по к.а.н.д. №59/2016 на Административен съд-Ловеч решението на РС е било отменено, като е прието, че РС се е произнесъл по нередовна жалба, като са дадени указания същата да се остави без движение и да се даде срок за отстраняване на нередовностите, и след това да се произнесе РС. След връщането за ново разглеждане е образувано дело 261/2016 на РС-Троян. Съдът е оставил жалбата без движение, като е указал да се отстранят нередовностите, посочени от касационната инстанция. Същите са били отстранени в указания от съда срок и РС е разгледал жалбата срещу НП по същество. С решение №195/14.10.2016 г. по това дело НП е отменено, като е прието, че се потвърждава изложената в АУАН и в НП фактическа обстановка, но НП не е издадено от компетентен орган, доколкото КЗП извършва само последващ контрол. На това основание съдът е отменил НП. Доколкото Административен съд – Ловеч не е могъл да сформира състав по подадената срещу новото решение на РС касационна жалба, делото е изпратено на настоящия съд с Определение №14263/22.12.2016 г. по адм.д.№13949/2016 на ВАС.

По отношение на наведените в жалбата касационни основания настоящият състав на съда намира: В чл. 232, ал. 2 от ЗТ е регламентирана компетентността на Председателя на КЗП да издава наказателни постановления за нарушенията по този закон. Районният съд неправилно тълкува понятието "последващ контрол" по  чл. 177, ал. 1, т. 2 от ЗТ. Законодателят в посочената разпоредба е регламентирал контрола, последващ процедурата по категоризирането на туристическия обект. Този контрол е в правомощията, както на КЗП, така и на кметовете на общините. Компетентността на Председателя на КЗП да издава наказателни постановления не подлежи на никакво съмнение, тя е регламентирана, както в административнонаказателните разрпоредби на ЗТ /чл. 232, ал. 2/, така и в общите разпоредби за контрол по спазването на закона /чл. 175, ал. 2/. От своя страна, Председателят на КЗП е оправомощил Директора на Регионална дирекция за областите Габрово, Велико Търново, Русе, Ловеч и Плевен със седалище Русе към ГД "Контрол на пазара" към Комисията за защита на потребителите да издава наказателни постановления за нарушения по ЗТ със Заповед290/22.04.2015 г. Изводът е, че наказателното постановление е издадено от компетентен орган, в рамките на неговите правомощия и обратният извод на Районния съд е неправилен. В този смисъл е и практиката на настоящия съд - Решение № 596 от 28.12.2015 г. на Административен Съд - Плевен по к. н. а. х. д. № 878/2015 г.

 Следва да се посочи, че макар и резултат от административна дейност в широкия смисъл на понятието, НП не е административен акт. По тази причина са неотносими твърденията за нищожност поради липса на материална компетентност, още повече че настоящия съд счита наказващия орган за компетентен, като е посочено по-горе.

При направената служебна проверка, по реда на чл. 218, ал. 2 от АПК, настоящата инстанция констатира, че решението РС – Троян е валидно, допустимо, но не е съобразено с материалния закон на посоченото по-горе основание и следва да бъде отменено. Доколкото фактите са установени, следва да се постанови ново решение, с което да се потвърди НП.

Водим от изложените мотиви и на основание чл. 221, ал. 2 АПК, Административен съд – Плевен, втори касационен състав

 

РЕШИ:

 

ОТМЕНЯ решение № 195/14.10.2016 г. на Районен съд Троян, постановено по н.а.х.д. № 261/2016 г.,  и вместо него постановява:

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 2015-033044/16.11.2015 г. на Директора на Регионална дирекция за областите Габрово, Велико Търново, Русе, Ловеч и Плевен със седалище Русе към ГД „Контрол на пазара” към Комисия за защита на потребителите.

Решението е окончателно.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                      ЧЛЕНОВЕ:  1.                      2.