ПРОТОКОЛ

 

Година 2017                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ЧЕТВЪРТИ състав

На двадесети февруари две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

 

Секретар В.М.

Сложи за разглеждане докладваното от съдия БОГДАНОВА-КУЧЕВА

Административно дело №  1012 по описа за 2016 г.

 

На именното повикване в 11.08 часа се явиха на второ четене:

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ „АГРО МАРКС” ЕООД, гр. Плевен чрез представляващ Х.И.Т. - редовно призован, явява се лично представляващият Х.И.Т..  

ОТВЕТНИКЪТ ПО ЖАЛБАТА ЗАМЕСТНИК КМЕТ НА ОБЩИНА ПЛЕВЕН – редовно призован, не се явява, представлява се от юрисконсулт Д.Й. - Началник отдел „Правно и нормативно обслужване” при администрацията на Община Плевен с пълномощно на лист 14 от делото.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ПРЕДСТАВЛЯВАЩИЯТ Т. - Да се даде ход на делото.

ЮРИСКОНСУЛТ Й. – Моля да се даде ход на делото.

Съдът намира, че ход на делото не следва да бъде даден, тъй като счита, че спорът не му е подсъден, а е подсъден на общите съдилища, в случая на Районен съд Плевен, по следните съображения:

Обжалва се акт по ЗСПЗЗ, който според разпоредбата на § 19, ал. 1 от ПЗР на АПК /ДВ, бр. 39 от 20.05.2011 г./ индивидуалните административни актове по ЗСПЗЗ и правилника за прилагането му, както и отказите за издаването им, с изключение на тези, издадени от Министъра на земеделието и храните, могат да се обжалват пред районния съд по местонахождение на имота, а неговите решения подлежат на касационно обжалване пред административния съд по реда на АПК. Настоящият съд счита, че оспорваният акт е именно такъв по ЗСПЗЗ и следва да бъде приложена тази последователност на оспорване, като по съществото на спора следва да се произнесе Районен съд Плевен. Подсъдността е абсолютна положителна процесуална предпоставка, тя обуславя надлежното упражняване на правото на жалба спрямо сезирания съд и е условие за нейната допустимост, тъй като тя овластява и задължава съда да реши правния спор.

Предвид, че съдът намира, че жалбата е недопустима на това основание и че тя следва да бъде разгледана от Районен съд Плевен, доколкото делото е било образувано там и прекратено с Определение № 4819 от 30.11.2016 г. и делото е изпратено пред Административен съд Плевен за разглеждане по същество, съдът счита, че спорът относно подсъдността на делото следва да бъде решен от смесен петчленен състав от съдии на ВКС и ВАС.

Воден от горното и на основание чл. 135, ал. 4 и ал. 5 от АПК съдът

 

ОПРЕДЕЛИ с №173:

 

ПРЕКРАТЯВА ПРОИЗВОДСТВОТО по административно дело № 1012 по описа на Административен съд Плевен за 2016 г.

ИЗПРАЩА административно дело № 1012/2016 г. на смесен петчленен състав от членове на ВКС и ВАС за определяне на компетентния съд , който да разгледа жалбата на „Агро Маркс” ЕООД, гр. Плевен, ул. „Асен Халачев” № 22, с ЕИК 200960175, представлявано от Х.И.Т., против Заповед № РД-12-520/18.10.2016 г. на Кмета на Община Плевен.

Определението не подлежи на оспорване.

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 11.16 часа.

 

         СЕКРЕТАР:                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: