ОПРЕДЕЛЕНИЕ

211

гр.Плевен, 02.03.2017 год.

 

Административен съд-гр.Плевен, VІ –ти състав, в закрито съдебно заседание на  втори март    две хиляди и седемнадесета година в състав:                                                                                

                                                      Председател:  Катя Арабаджиева

като разгледа докладваното от съдията Арабаджиева административно дело №4 по описа за 2017 год. на Административен съд-Плевен и за да се произнесе, взе предвид следното:

           

Образувано е по жалба от  доктор Г.И.К. –председател на ТЕЛК, III състав при УМБАЛ „Д-р Г. Странски” ЕАД, с адрес ***, против  ЕР №640 от заседание №130 от 12.10.2016 год. на НЕЛК, специализиран състав по ортопедични болести.

 С писмо вх. № 423 от 01.02.2017 год.  ответникът – НЕЛК, специализиран състав по ортопедични болести посочва, че след запознаване с жалбата и медицинската документация намира жалбата за основателна и оттегля изцяло ЕР № 0685/27.10.2016 год. на специализиран състав по ортопедични болести при НЕЛК. Писмото е депозирано преди първото по делото съдебно заседание. В проведеното на 02.02.2017 год. съдебно заседание  съдът е разпоредил писмо вх. № 423 от 01.02.2017 год.   да бъде изпратено на НЕЛК, която в тридневен срок от съобщението да уточни кое експертно решение оттегля, т.к. посоченото в писмото 0685 от 27.10.2016 г. нито е процесното, нито такова е приложено по делото.

С писмо вх. № 712 от 23.02.2017 год.  ответникът НЕЛК, специализиран състав по ортопедични болести посочва, че след запознаване с жалбата и медицинската документация намира жалбата, подадена от д-р Г.И.К. в качеството му на Председател на ТЕЛК-трети състав при УМБАЛ „д-р Г. *** за основателна и оттегля изцяло ЕР № 0640/12.10.2016 год. на специализиран състав по ортопедични болести при НЕЛК. Посоченото решение на НЕЛК е процесното, именно което се оспорва в настоящото съдебно производство. Молбата , в която е обективирано горното волеизявление, е подписана от всички членове на специализирания  състав на НЕЛК по ортопедични болести, подписали и процесното оспорено решение 0640/12.10.2016 год..

При така установените факти настоящият състав на АС – Плевен приема, че жалбата е недопустима за разглеждане по същество , на основание чл. 159, т. 3 от АПК, поради следните съображения:

Съгласно разпоредбата на  чл. 156, ал. 1 от АПК, уреждаща възможността за оттегляне на административен акт от административния орган, при всяко положение на делото със съгласието на останалите ответници, административният орган може да оттегли изцяло или частично оспорения акт или да издаде акта, чието издаване е отказал. В случая други ответници по издаване на оспореното решение освен специализираният състав на НЕЛК няма и не е  необходимо  съгласие на заинтересованите страни. Оттеглянето на оспорения акт  отговаря на изискването на чл. 156, ал. 1 от АПК – направено е преди първото по делото заседание, поради което не е необходимо съгласието на оспорващия – арг. от чл. 156, ал. 2 от АПК. Независимо от това, жалбоподателят чрез упълномощения по делото адвокат Б. е депозирал становище с вх.№745/28.02.2017 год., с което  е заявил, че не се противопоставя на направеното оттегляне на акта  и счита, че на това основание производството по делото следва да се прекрати.

С оттегляне на административния акт с последващо волеизявление на същия орган, действието на оспореното решение на НЕЛК  и съответно разпоредените с него правни последици се прекратява/т, а с това отпада и правният интерес на жалбоподателя да оспори първоначалния акт, тъй като искането му за отмяна фактически вече е удовлетворено.

При този изход на делото с оглед направеното искане от пълномощника на жалбоподателя и на основание чл.143, ал.2 от АПК, на жалбоподателя следва да се присъдят поисканите своевременно, направени и доказани разноски общо в размер на 510 (петстотин и десет) лева, от които 10 лева държавна такса за образуване на делото (квитанция на л.25) и  договорено и платено възнаграждение за един адвокат (пълномощно на л.44 от делото).

 Предвид горепосоченото и на основание чл. 156, ал. 1 от АПК вр. чл. 159, т. 3 от АПК, Административен съд –Плевен, шести  състав

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на доктор Г.И.К. –председател на ТЕЛК, III състав при УМБАЛ „Д-р Г. Странски” ЕАД, с адрес ***, против  ЕР №640 от заседание №130 от 12.10.2016 год. на НЕЛК, специализиран състав по ортопедични болести.

ПРЕКРАТЯВА съдебното производство по административно  дело № 4 по описа на Административен съд Плевен за 2017 година .

ОСЪЖДА Национална експертна лекарска комисия – София да заплати на доктор Г.И.К. –председател на ТЕЛК, III състав при УМБАЛ „Д-р Г. Странски” ЕАД, с адрес *** разноски по делото в размер на 510 (петстотин и десет) лева.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба в 7-дневен срок от съобщаването му пред Върховен административен съд.

       Определението да се съобщи на страните.

 

СЪДИЯ: