РЕШЕНИЕ

52

град Плевен, 9 Февруари 2016 година

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд – Плевен – втори касационен състав, в съдебно заседание на деветнадесети януари  две хиляди и шестнадесета  година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

1. ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

2. СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

при секретар В.М.   и с участието на прокурор Иван Шарков изслуша докладваното от съдия-докладчика Снежина Иванова по касационно административно дело № 974/2015 г.

 

 

Производството е по чл.208 и сл. от АПК, във връзка с чл. 63 от ЗАНН.

Образувано е по касационна жалба от „Агро Бул сервиз“ ООД с. Обнова, Община гр. Левски, ул. „Христо Ботев“ № 2,  срещу решение № 77/08.10.2015  г. постановено по н.а.х.д. № 239/2015 г. на Районен съд гр. Левски. Навеждат се доводи, че изводите, които е направил съставът на Районен съд гр. Левски са незаконосъобразни и не кореспондират със събраните доказателства по делото. Посочва се, че от приложените АУАН и НП се установява, че е наложена имуществена санкция в размер на 10 000 лв. поради това, че е нарушен чл. 67(1) от Регламент (ЕО) № 1907/2006, а в действителност текстът включва и (REACH), което не е отразено нито в АУАН нито в НП. Твърди се, че по този начин се е стигнало до нарушаването на чл. 57, ал. 1, т. 6 от ЗАНН, който изисква точно да се посочат законовите разпоредби, които са били нарушени. Сочи се, че е налице липса на прецизност на квалификацията на административното нарушение в частност-неяснотите, следващи от неговото словесно и цифрово описание в атакуваното наказателно постановление. Посочва се, че следва да се има предвид и обстоятелството, че процесните накладки са внасяни на територията по предвидения в законодателството ред. Счита се, че не следва да бъде вменена в отговорност задълженията на Агенция митници, която съгласно разпоредбите на Базелската конвенция за контрол на трансграничното движение на опасни отпадъци и тяхното обезвреждане(какъвто може би е азбеста)се третира като отпадъчен продукт, тъй като би могъл да има негативни последствия за човешкото здраве и околната среда. Твърди се, че е налице основна неяснота по отношение на датата на извършване на нарушението, подлежащо на санкциониране, като от този съществен порок страда както съставеният акт, така и издаденото наказателно постановление. Навеждат се доводи за съществени нарушения на административно-производствените правила - по чл. 42, т. 3 и по чл. 57, ал. 1, т. 5 от ЗАНН, които съставляват абсолютно основание  за отмяна на издаденото наказателно постановление. Посочва се, че се касае за бездействие от страна на контролните органи, на които им е вменено задължение да осъществяват контрола по изпълнение на съответните нормативни актове. Твърди се, че следва да се съобрази датата на извършване/довършване на нарушението, която дата е от изключително значение, не само поради изискванията на чл. 42 и чл. 57 от ЗАНН, но и от гледна точка на приложимия закон и сроковете, посочени в чл. 34 от ЗАНН. Сочи се, че следва да намери приложение разпоредбата на чл. 28 от ЗАНН, тъй като незабавно след установяване на административното нарушение, са извършени действия, с цел и в резултат на които да бъдат изпълнени задълженията на дружеството, посочени в заповед № РД-11-074/16.06.2015 г. на директора на РЗИ-Плевен, тъй като очевидно не са настъпили вредоносни последици.  Моли съдът  да отмени изцяло атакуваният съдебен акт на Районен съд гр. Левски, постановен по н.а.х.д. № 239/2015 г. на Районен съд гр. Левски.

В съдебно заседание касаторът – „Агро Бул сервиз“ ООД с. Обнова, Община гр. Левски, ул. „Христо Ботев“ № 2, се представлява от адвокат К.Д., който моли да бъде отменен атакуваният съдебен акт на Районен съд-Левски като неправилен и незаконосъобразен по съображенията, подробно изложени в жалбата. Моли съдът да приеме, че по своята същност, съдебният акт на Районен съд-Левски няма мотиви. Излага доводи, че поведението на съдията от първоинстанционния съд е било като на страна в процеса. Моли за отмяна на атакувания съдебен акт.

Ответникът – „Регионална здравна инспекция“ - Плевен, се представлява от адвокат В.Н., който моли да се приеме, че касационната жалба е неоснователна. Навежда доводи, че нито неизписването на латиница на регламента е довело до нарушаване правата на жалбоподателя, нито е налице твърдяната „добросъвестност“ на касатора при осъществяване на внос, нито че извършеното от касатора нарушение се държи на бездействието на митническите органи. Посочва, че незнанието и неспазването на действащата нормативна уредба не може да бъде основание за освобождаване от отговорност. Моли съдът да приеме доводите на първата инстанция, че актът е съставен от упълномощени длъжностни лица, в минимален размер, в предвидената от закона норма. Твърди, че по този начин, законодателят е определил степента на обществена опасност за здравето и канцерогенния състав на изделията, пуснати на пазара. Моли съдът да приеме, че решението на първоинстанционния съд е правилно и законосъобразно и да потвърди същото, със законовите последици.

Представителят на Окръжна прокуратура-Плевен дава заключение, че касационната жалба е основателна и следва същата да бъде уважена.

Административен съд – Плевен, втори касационен състав, като съобрази наведените доводи и провери обжалваното решение при спазване разпоредбата на чл. 218 от АПК, прие за установено следното:

Касационното оспорване е извършено от надлежна страна в срока по чл. 211 от АПК и е процесуално ДОПУСТИМО.

Разгледано по същество е ОСНОВАТЕЛНО, но не на посочените основания.

С посоченото решение е потвърдено наказателно постановление № КД-01-04-109/02.07.2015 г. на директора на РЗИ-Плевен, с което на „Агро Бул сервиз“ ООД с. Обнова, Община гр. Левски, ул. „Христо Ботев“ № 2, за това, че при извършена проверка на 11.06.2015 г. в обект „Склад за резервни части“ на  „Агро Бул сервиз“ ООД, е установено, че търговецът пуска на пазара внесени през 2014 г. от ООО „Комбайнов завод Ростселмаш“ гр. Ростов на Дон, Руска Федерация изделия, съдържащи азбест, за които е въведена забрана за пускане на пазара и употреба, съгласно т. 6 на Приложение ХVІІ на Регламент (ЕО) № 1907/2006 г. на Европейският парламент и на Съвета от 18.12.2006 г. относно регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на химикали с цел опазване на човешкото здраве- нарушение на чл. 67/1/ от Регламент (ЕО) № 1907/2006 г. на Европейският парламент и на Съвета от 18.12.2006 г. относно регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на химикали-Приложение ХVІІ, т. 6  - нарушение на чл. 35, ал. 1, т. 33, буква „д“ и на основание чл. 35, ал. 3, т. 1 от Закона за защита от вредното въздействие на химическите вещества и смеси е наложена имуществена санкция в размер на 10 000(десет хиляди) лв.

            Настоящата инстанция намира, че решението е валидно, допустимо, но постановено в несъответствие с материалния закон. Съгласно чл. 36, ал. 2 от ЗЗВВХВС в редакцията  към 02.07.2015 година наказателните постановления се издават от министъра на здравеопазването или от министъра на околната среда и водите в съответствие с техните правомощия или от оправомощени от тях лица. В случая обжалваното наказателно постановление е издадено от директора на РЗИ –Плевен, като нито по административно-наказателната преписка, нито пред РС-Левски, нито пред настоящата инстанция е представена заповед на министъра на здравеопазването, с която се оправомощава директора на РЗИ Плевен да издава наказателни постановления при нарушения на чл. 35 от ЗЗВВХВС. Такава заповед  на л. 13 по нахд № 239 по описа за 2015 г на РС Левски е приложена за актосъставителите, но липсва за административно-наказващия орган и издаденото НП е постановено от орган, за който не са представени доказателства за компетентност. С изменения на ЗЗВВХВС с ДВ бр. 102 от 29.12.2015 година е предвидено в закона НП да се издават от директорите на РЗИ и без оправомощаване, но към датата на издаване на процесното НП е било необходимо изрично оправомощаване.

 Водим от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН  и чл. 221, ал. 1 от АПК във връзка с чл. 221, ал. 2, предл. второ от АПК, Административен съд – Плевен, втори касационен състав,

РЕШИ:

Отменя решение № 77/08.10.2015  г. постановено по н.а.х.д. № 239/2015 г. на Районен съд гр. Левски, като вместо него постановява:

Отменя наказателно постановление № КД-01-04-109/02.07.2015 г. на директора на РЗИ-Плевен.

Решението е окончателно.

Препис от решението да се изпрати на страните и на Окръжна прокуратура – Плевен.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                          ЧЛЕНОВЕ 1.

 

 

                                                                                                      2.