Р       Е       Ш     Е       Н      И      Е

 

  111 /  14 Март 2016г., гр. Плевен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, трети състав

На двадесет и четвърти февруари  2016г. в публично съдебно заседание в състав:

Председател: съдия Елка Братоева

Съдебен секретар: М.К.

 

Като разгледа докладваното от съдия БРАТОЕВА Административно дело № 880/ 2015г. по описа на съда и на основание доказателствата по делото и закона, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.145 и следващите от Административно-процесуалния кодекс.

Административното дело е образувано по жалба на „БОВАТ” ЕООД – Плевен, представлявано от управителя Х.И.Т., чрез адв. М.Б. *** срещу Уведомително писмо на Зам. Изпълнителния директор на ДФ „Земеделие” с изх. № 02-150-2600/6134 от 29.09.2015г. за извършена оторизация и изплатено финансово подпомагане по схеми и мерки за директни плащания за кампания 2014г., с което е отказано подпомагане по схеми и мерки - СЕПП, СПП и НР1 относно заявен за подпомагане БЗС 24476-2-1-2 с площ от 25,96 ха, находящ се в землището на с. Дълбок дол, общ. Троян, обл. Ловеч и са наложени санкции за бъдещ период общо в размер на 6545.95 лв.

Жалбоподателят оспорва акта с доводи за неговата незаконосъобразност, поради липса на мотиви, нарушение на административно-производствените правила и противоречие с материалния закон и целта му. Иска отмяната на административния акт, претендира разноски.

Ответникът  - Заместник-изпълнителният директор на ДФ „Земеделие”, чрез юрисконсулт П. изразява становище за неоснователност на жалбата. Претендира присъждане на разноски, включително юрисконсултско възнаграждение в минимален размер. Алтернативно в случай на отмяна на акта, прави възражение за прекомерност на адвокатското възнаграждение на другата страна.

Като съобрази приетите по делото доказателства, становищата на страните и приложимия закон и след служебна проверка на оспорения индивидуален административен акт за валидност и законосъобразност на всички основания по чл. 146 от АПК, съдът намира за установено следното от фактическа и правна страна:

Уведомителното писмо е връчено на жалбоподателя с обратна разписка на 10.10.2015г. Жалбата е подадена на 21.10.2015г. – в законния 14-дневен срок, от активно-легитимирана страна и срещу подлежащ на обжалване индивидуален административен акт, поради което е процесуално ДОПУСТИМА.

Разгледана по същество е НЕОСНОВАТЕЛНА.

Земеделският производител Боват” ЕООД – Плевен с УРН 598707 е подал заявление за подпомагане с УИН: 15/190514/75328  по схеми и мерки за директни плащания за кампания 2014г. – по схемата за единно плащане на площ (СЕПП), по схемата за преразпределително плащане (СПП) и за плащания за природни ограничения на земеделски стопани в планинските райони (НР1) за парцел 24476-2-1-2 в землището на с. Дълбок дол, Община Троян с площ 25.96 ха, представляващ „постоянно затревени площи (ливади за косене)”. При административните проверки на заявлението в системата ИСАК е установено, че над 0,05 дка от БЗС-то излиза извън площите, подходящи за подпомагане за директни плащания на площ и конкретно излизащата площ е цялата площ на парцела – 25.95756 ха и земята е недопустима за подпомагане. Кандидатът е бил запознат с установените нередности при административните проверки, чрез свой упълномощен представител – И. В. Ц.. Застъпване на площи не е било установено.

Специализираният слой „Площи в добро земеделско състояние” за кампания 2014г. е одобрен със Заповед № РД 09-807/05.12.2014г. на МЗХ.

Жалбоподателят се е запознал с обхвата на специализирания слой „Площи в добро земеделско състояние” за кампания 2014г. , конкретно в частта му, касаеща процесния заявен имот и е подал възражение № 61/08.01.2015г. до МЗХ срещу така актуализирания специализиран слой с искане да бъде преразгледан в тази част.

Окончателният вариант на специализирания слой „Площи в добро земеделско състояние” за кампания 2014г. е одобрен със Заповед № РД 46-287/06.03.2015г. на МЗХ и предаден на ДФЗ – РА за извършване на окончателната оторизация по заявленията за директни плащания за кампания 2014г.

По възражението на жалбоподателя МЗХ е отговорило с писмо Изх. № 70-2955/10.06.2015г., че след извършени проверки и процедура по актуализиране на цифровите географски данни за специализирания слой ПДП за заявения парцел 24476-2-1-2 с декларирана площ 25.96 ха след възражението, извън допустимия слой попадат 11.79 ха, а 14.17 ха са включени в допустимия слой. Следователно възражението е било частично уважено. В писмото е посочено още, че Разплащателната агенция ще информира всеки земеделски стопанин за резултатите  от окончателната оторизация на заявленията за директни плащания за кампания 2014г. чрез издаване на официално уведомително писмо (индивидуален административен акт), което при несъгласие с данните в него може да се обжалва по административен или съдебен ред. Информиран е също, че самият отговор по възражението не подлежи на отделно обжалване, а на обжалване пред ВАС подлежи общия административен акт – Заповед № РД 46-287/06.03.2015г. в 14-дневен срок от получаване на отговора. Писмото е изпратено, но се е върнало като неполучено от адресата с отбелязване - „няма такава фирма”. Писмото е изпратено на адреса на търговското дружество, така както е посочен в заявлението и в търговския регистър – гр. Плевен, ж.к. „Дружба” 403 . Поради това писмото следва да се счита за редовно връчено по смисъла на чл. 50 ал.2 от ГПК. Освен това Заповед № РД 46-287/06.03.2015г., както и окончателният слой „Площи, допустими за подпомагане” са били публикувани на интернет страниците на МЗХ, секция „Идентификация на земеделските парцели” и на ДФ „Земеделие” до 09.03.2015г. и жалбоподателят е могъл своевременно да се информира за съдържанието им и да упражни правото си на жалба. Заповедта има характер на общ административен акт, жалбоподателят се е възползвал от възможността да участва в производството по издаването му с подаване на възражение и иницииране на проверка на данните, но не е обжалвал заповедта в законния срок по чл. 179 от АПК, поради което същата е влязла в сила в частта за процесния имот. Проверка на място не е била извършвана.

Уведомителното писмо е издадено след окончателното одобряване на слой „Площи, допустими за подпомагане” и е съобразено със заповедта на МЗХ.

Заповедта на МЗХ за окончателното одобряване на допустимия за подпомагане слой ПДП, издадена на осн. чл. 16г ал.4 от Наредба № 105/ 22.08.2006г. за условията и реда за създаване,       поддържане, достъп и ползване на Интегрираната система за административен контрол  очертава площите, за които Разплащателната агенция извършва окончателна оторизация и плащания на площ за съответната година и приема заявления за подпомагане за следващата.  Съгласно чл. 30 от ЗСПЗ ИСАК се създава за изпълнение функциите на Разплащателната агенция, а специализираният слой ПДП се създава, за да се използва при административните проверки на подадените заявления за подпомагане по чл. 37 ал.2 от ЗПЗП и за да улесни земеделските стопани при заявяването на земеделските парцели за подпомагане - чл. 16а от Наредба № 105. МЗХ организира актуализирането на цифровата ортофото карта за територията на цялата страна в период не повече от 5 години. В случая при подаване на заявлението последната актуализация на допустимия слой е била извършена през 2010г., а договорът за аренда на земята е сключен с Община Троян на 09.05.2014г. и затова към момента на подаване на заявлението очертаната площ на парцела изцяло е попадала в недопустимия слой. Одобряването на окончателния слой е станало след ново самолетно заснемане от 05.07.2014г. и актуализиране на цифровата ортофотокарта за територията на страната. Разплащателната агенция действа при условията на обвързана компетентност и извършва окончателна оторизация и плащания на площ за съответната година и приема заявления за следващата, само ако парцелът на лицето е включен в заповедта на МЗХ по чл. 16г ал.4 от Наредба № 105.

Издаденото уведомително писмо е съобразено изцяло с влязлата в сила заповед на МЗХ по отношение заявения от жалбоподателя парцел, с която е одобрен окончателния специализиран слой „Площи допустими за подпомагане” за кампания 2014г. и която е обвързваща за Разплащателната агенция при административните проверки на заявленията и оторизиране на плащанията.

Съобразно наложената вече съдебна практика на ВАС по подобни казуси, касаещи уведомителните писма на ДФЗ, като се има предвид, че те представляват автоматично генериран административен акт  и от данните в таблицата, поясненията към нея и материалите по преписката все пак могат да се извлекат правните и фактически основания за всеки конкретен случай, които са мотивирали акта, не може да се приеме за основателен доводът на жалбоподателя за липса на мотиви.

В случая от съдържанието на уведомителното писмо става ясно, че по подаденото от жалбоподателя заявление за декларирания БЗС/парцел 24476-2-1-2 с площ 25.96 ха след извършените административни проверки, 14.17 ха попада в одобрения слой „Площи, допустими за подпомагане”, а 11.79 дка попадат извън него. Данните са посочени в таблична форма като за всяка колона е посочено пояснение за какво се отнася. В поясненията към колона 5 са посочени правните и фактически основания, мотивирали акта, разгледани и изложени подробно по-горе в настоящото решение. В последната таблица е изчислен и посочен процента на наддекларирана площ, който е 83,20%, изчислен при съотношение на наддекларирана площ (11.79 ха) спрямо установената площ (14.17 ха). В поясненията към колона 7 – санкционирана площ е посочено, че съгласно чл. 58 от Регламент 1122/2009 (чл. 16 от Регламент 65/2011), при процентно отношение на наддекларираната площ към установената площ над 50%, санкционираната площ е равна на установената площ, не се изплаща субсидия за годината и се налага санкция за бъдещ период (3г.) до сума, отговаряща на разликата между декларираната и установената площ (наддекларирана площ). Процента на наддекларирана площ е 83,20%, т.е. повече от 50%. Затова установената площ от 14.17 ха, която попада в слоя „Площи допустими за подпомагане” е била санкционирана т.е. не се полага подпомагане и за нея. Затова изцяло е отказано субсидиране за целия заявен парцел за 2014г. по СЕПП, СПП и НР1 и е наложена санкция за бъдещ период в размер на 6545.95 лв., изчислена в парично изражение на субсидията като разлика между декларираната и установената площ.

Заключението на назначената съдебно-техническа експертиза, базирано и на писмо Изх. № 11-84/11.02.2016г. на Зам.Министъра на земеделието и храните, както и приложеното към заключението цветно изображение, потвърждават установените с уведомителното писмо факти, че след финалната дешифрация по актуалното заснемане от 05.07.2014г. на цифровите ортофотокарти за конкретния физически блок по повод подаденото възражение  е установено, че 11.79 ха от парцела попадат извън обхвата на окончателния за кампания 2014г. слой „Площи допустими за подпомагане”, тъй като представляват неподдържани площи, заети от храсти, дървета и орлова папрат. Очертаването на площта при подаване на заявлението е било по заснемането към 2010г.  На база ново самолетно заснемане от 05.07.2014г. е изготвена нова ортофото карта за 2014г. и след подаване на възражението е коригирана допустимата площ – 14.17 ха, недопустимата – 11.79 ха.

Показанията на свидетеля Бабастански се отнасят за с. Ломец, неотносими са към процесния имот, който е в землището на с. Дълбок дол и не могат да се противопоставят и опровергаят  фотозаснеманията, които са оторизирания начин за извършване на административни проверки за отпускане на субсидиите на земеделските производители.

Уведомителното писмо е издадено от Заместник-изпълнителния директор на ДФЗ – Живко Живков с ресор на отговорност „директни плащания на площ”, на когото изпълнителния директор на ДФЗ е делегирал на осн. чл. 20а ал.3 и ал.4 от ЗПЗП правомощията си със Заповед № 03-РД/323/11.03.2015г. – т.1 „да издава и подписва всички уведомителни писма по схемите и мерките за директния плащания за извършена оторизация и изплатено финансово подпомагане съгласно чл. 1 от Наредба № 5 от 27.02.2009г. за условията и реда за подаване на заявления по схеми и мерки за директни плащания”. Изпълнителният директор на ДФЗ е едновременно и изпълнителен директор на разплащателната агенция, оторизирана да извършва плащанията. Зам.изпълнителният директор на ДФЗ е действал в рамките на делегираните му от изпълнителния директор на фонда правомощия и съобразно установената от управителния съвет на фонда ресорна компетентност. Делегирането на правомощия изрично е допуснато с разпоредбата на чл. 20а ал.3 и ал.4 от ЗПЗП.

С процесното уведомително писмо на жалбоподателя е отказано подпомагане по  схемата за единно плащане на площ (СЕПП), по схемата за преразпределително плащане (СПП) и за плащания за природни ограничения на земеделски стопани в планинските райони (НР1) за парцел 24476-2-1-2 в землището на с. Дълбок дол, Община Троян с площ 25.96 ха, представляващ „постоянно затревени площи (ливади за косене)”, поради това че 11.79 ха от парцела попадат извън обхвата на окончателния за кампания 2014г. слой „Площи допустими за подпомагане”, тъй като представляват неподдържани площи, заети от храсти, дървета и орлова папрат, установено при дешифрацията на цифровите ортофотокарти, а 14.17ха от декларираната площ попада в допустимия слой. Това представлява 83.20 % наддекларирана неподходяща за подпомагане площ, при което процентното съотношение на наддеклариране е над 50% и съответно е санкционирана и допустимата площ, не се изплаща субсидия и се налага санкция за бъдещ период (3г.) до сумата 6545.95 лв. (разликата между декларираната и установената площ).

На осн. чл. 16а ал.6 от Наредба № 105 и чл. 43 ал.3 т.6 от ЗПЗП, въз основа на одобрения от МЗХ специализиран слой „Площи, допустими за подпомагане”, РА законосъобразно е отказала подпомагане на земеделския производител, тъй като заявената от него площ попада извън специализирания слой и затова не подлежи на подпомагане.

Проверка на място не е била извършвана, анализът е направен на база административни проверки, чрез дешифрация на актуализираните ортофотокарти. Проверките на място не са задължителна процедура, а само допълнителна, при необходимост, само ако административните проверки са недостатъчни. В случая административните проверки са дали достатъчно надеждна информация относно състоянието на заявената площ, защото снимките са ясни. Затова неизвършването на проверка на място не е нарушение на процедурата.

Уведомителното писмо е съобразено и с целта на закона – на подпомагане подлежат само земеделските производители, заявили допустими за подпомагане площи.

По изложените съображения жалбата следва да се отхвърли като неоснователна.

При този изход на делото на осн. чл. 143 ал.4 от АПК и вр. чл. 78 ал.8 ГПК в полза на ответника следва да се присъдят направените по делото разноски в размер на 100 лв. – депозит за в.л. и юрисконсултско възнаграждение в минимален размер – 300 лв.

Водим от горното и на осн. чл. 172 ал.2  от АПК съдът

 

 

Р    Е    Ш    И :

 

ОТХВЪРЛЯ  жалбата  на „БОВАТ” ЕООД – Плевен, представлявано от управителя Х.И.Т., чрез адв. М.Б. *** срещу Уведомително писмо на Зам. Изпълнителния директор на ДФ „Земеделие” с изх. № 02-150-2600/6134 от 29.09.2015г. за извършена оторизация и изплатено финансово подпомагане по схеми и мерки за директни плащания за кампания 2014г., с което е отказано подпомагане по схеми и мерки - СЕПП, СПП и НР1 относно заявен за подпомагане БЗС 24476-2-1-2 с площ от 25,96 ха, находящ се в землището на с. Дълбок дол, общ. Троян, обл. Ловеч и са наложени санкции за бъдещ период общо в размер на 6545.95 лв.

ОСЪЖДА „БОВАТ” ЕООД – Плевен, представлявано от управителя Х.И.Т. да заплати на Държавен фонд „Земеделие”     направените деловодни разноски общо в размер на 400 лв., представляващи  100 лв. – депозит за в.л. и 300 лв. – юрисконсултско възнаграждение.

РЕШЕНИЕТО може да се обжалва с касационна жалба пред Върховен Административен съд, подадена чрез Административен съд - Плевен в 14-дневен срок от съобщението.

ПРЕПИС от решението да се изпрати на страните. 

 

 

                                                        С Ъ Д И Я :