ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 168

гр.Плевен, 11.02.2016 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, VІІ-ми състав, в закрито съдебно заседание на единадесети февруари две хиляди и шестнадесета година, в състав:

           

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветелина Кънева

                                                        

като разгледа докладваното от съдията административно дело № 765/2014 г. по описа на Административен съд – Плевен, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производството е по реда на чл.248 ал.1 от ГПК вр. с чл.144 от АПК.

Производството по адм.дело №765/2014г. е образувано по искова молба от Р.К.И., изтърпяващ наказание в Затвора-Плевен към момента на нейното подаване, срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”-София, с правно основание чл.1 от ЗОДОВ за присъждане на обезщетение за неимуществени вреди в размер на 50000лв., вследствие от незаконосъобразни действия и бездействия на администрацията на Затвора Плевен, за период от 2011г.-2014г., изразяващи се в отстраняване от работа и настаняване за изтърпяване на присъдата на трети етаж в зона с повишена сигурност и ползване на общ коридор с осъдени на доживотни присъди, а не в затворническо общежитие от закрит тип; лоши битови и хигиенни условия в килията и недостатъчно пространство; лошо медицинско обслужване.

В хода на съдебното производство ищецът е депозирал молби за прекратяване на делото, поради което с определение от 12.01.2016г. исковата молба на л.св.Р.И. е оставена без разглеждане и производството по адм.дело №765/2014г. по описа на Административен съд-Плевен е прекратено. Със същото определение съдът е отхвърлил искането на процесуалния представител на ответника за присъждане на юрисконсултско възнаграждение.

С молба вх.№189/18.01.2016г., с правно основание чл.248 ал.1 от ГПК вр. чл.144 от АПК, процесуалният представител на ГДИН-София е направил искане на изменение на определението от 12.01.2016г. в частта, с която не е уважено искането за присъждане на разноски и е поискал да се присъдят такива в полза на ответника в размер съобразно Наредба №1/09.07.2004г. за минималните размери на адвокатските възнаграждения.

Ищецът не е изразил становище в законоустановения 7-мо дневен срок  от получаване на препис от молбата за изменение на определението в частта за разноските.

Съгласно правилото на чл.248 ал.1 от ГПК, в срока за обжалване, а ако решението, е необжалваемо – в едномесечен срок от постановяването му, съдът по искане на страните може да допълни или да измени постановеното решение в частта му за разноските. Депозираната молба от ответника е подадена в срока за обжалване на определението от 12.01.2016г., но е недопустима за разглеждане по следните съображения:

Разпоредбата на чл.80 от ГПК предвижда, че страната, която е поискала присъждане на разноски следва да представи списък на разноските най-късно до приключване на последното заседание в съответната инстанция. Правната последица от неизпълнението на това процесуално задължение е въведена със самата норма-страната няма право да иска изменение на съдебния акт в частта му за разноските. Следователно чл.80 изр. 2 от ГПК установява положителна процесуална предпоставка от кръга на абсолютните, а именно представяне на списък за разноските. Липсата му води до ненадлежно упражняване на правото да се иска изменение на съдебния акт в частта му за разноските. В конкретния случай ответника по делото не е изпълнил задължението си по чл.80 от ГПК за представяне на списък с разноските, поради което депозираната молба по реда на чл.248 ал.1 от ГПК е недопустима. В този смисъл е т.9 от Тълкувателно решение от 06.11.2013г. по Тълкувателно дело №6/2012г. на Общото събрание на Гражданска и Търговска колегия на Върховен касационен съд на Република България, което съгласно чл.130 ал.2 от Закона за съдебната власт е задължително за органите на съдебната и изпълнителната власт, за органите на местното самоуправление, както и за всички органи, които издават административни актове.

Воден от горното, съдът

 

                                           ОПРЕДЕЛИ:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ молба вх.№189/18.01.2016г., подадена от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” София с правно основание чл.248 ал.1 от ГПК вр. чл.144 от АПК, за изменение на определение от 12.01.2016г. по адм.дело №765/2014г. по описа на Административен съд-Плевен в частта, с която не е уважено искането за присъждане на разноски.

ПРЕКРАТЯВА производството образувано по искане на ГДИН-София  за изменение на определение от 12.01.2016г. по адм.дело №765/2014г. по описа на Административен съд-Плевен в частта, с която не е уважено искането за присъждане на разноски.

Определението подлежи на оспорване с частна жалба пред Върховен административен съд в 7-мо дневен срок от получаване на съобщението.

Препис от определението да се изпрати на ищеца Р.И., ответника ГД”ИН”-София и Окръжна прокуратура-Плевен.

 

                                                                                              СЪДИЯ: