ОПРЕДЕЛЕНИЕ

938

гр.Плевен, 16.09.2016 год.

 

Административен съд-гр.Плевен, VІ –ти състав, в закрито съдебно заседание на  шестнадесети септември     две хиляди и шестнадесета година в състав:                                                  Председател:  Катя Арабаджиева

като разгледа докладваното от съдията Арабаджиева административно дело №752 по описа на Административен съд-Плевен за 2016 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Административното дело е образувано по жалба от  Л.П.М. ***, чрез адв.Ф.П. *** с адрес за призоваване гр.Плевен, ул „Ресен” №4, против Разпореждане №2113-14-1010#3/08.07.2016 год. на ръководител „ПО” при ТП на НОИ-Плевен, с което на жалбоподателя по подадено заявление е отказано отпускането на лична пенсия за осигурителен стаж и възраст.

С чл. 117, ал. 1, т. 2, б. "а" от Кодекса за социално осигуряване (КСО) е въведено задължително обжалване по административен ред пред ръководителя на съответното териториално поделение Националния осигурителен институт (ТП на НОИ) на разпорежданията за отказ или за неправилно определяне или изменение и спиране на пенсиите, добавките и компенсациите към тях. На основание чл. 117, ал. 3 от КСО ръководителят на ТП на НОИ е длъжен разгледа жалбата по ал. 1, т. 2, б. "а" и да се произнесе с мотивирано решение в едномесечен срок от получаването й.

Изчерпването на административния ред за обжалване е абсолютна процесуална предпоставка за допустимостта на съдебното обжалване. Съгласно чл. 118, ал. 1 от КСО на обжалване пред административния съд подлежи решението на ръководителя на териториалното поделение на Националния осигурителен институт по чл. 117, ал. 3.

В разглеждания случай задължителният административен ред за обжалване не е бил изчерпан, поради което подадената жалба следва да се остави без разглеждане и на основание чл. 130, ал. 4 от АПК делото да се изпрати на надлежния орган - Ръководителя на ТП на НОИ – Плевен, за произнасяне по компетентност. Едва постановеното от последния решение , ако е неблагоприятно за жалбоподателя, ще подлежи на обжалване пред Административен съд-Плевен.

Воден от горното и на основание чл.130, ал.4 от АПК съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалба от  Л.П.М. ***, чрез адв.Ф.П. *** с адрес за призоваване гр.Плевен, ул „Ресен” №4, против Разпореждане №2113-14-1010#3/08.07.2016 год. на ръководител „ПО” при ТП на НОИ-Плевен.

ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело №752 по описа на Административен съд-Плевен за 2016 год.

ИЗПРАЩА делото като преписка , за произнасяне по компетентност, на Ръководителя на ТП на НОИ – Плевен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва в 7 дневен срок от съобщението от страните и от органа, на който е изпратено делото като преписка, пред Върховен административен съд.

 

 

 

СЪДИЯ: