ОПРЕДЕЛЕНИЕ

955

гр. Плевен, 21.09.2016 г.

Административен съд – Плевен, пети състав в закрито заседание на двадесет и първи септември две хиляди и шестнадесета година в състав

                                                      Съдия - докладчик: Снежина Иванова

 

като разгледа докладваното от съдия - докладчика адм. д. № 727 по описа за 2016 година на Административен съд  Плевен, за да се произнесе взе предвид следното:

Административното дело е образувано по жалба на Ц. Д. И., кмет на с. Лазарово,  ул. *** срещу мълчалив отказ на кмета на Община Кнежа за издаване на заповед  по реда на чл. 46, ал. 1, т. 4 от ЗМСМ по подадено искане на 04.07.2016 година, с която да се разпореди в трудовите договори на служителите И. А. В. и Г. Х. И. да бъде отразен работодател – кмет на с. Лазарово и трудовите досиета да бъдат предоставени за съхранение в Кметството на с. Лазарово. В жалбата се излагат доводи за незаконосъобразност, тъй като следва има произнасяне и да се издаде заповед, като е посочено, че отказът е обжалван пред областен управител на област Плевен.

Съдът е изискал данни от  областен управител на област Плевен и административната преписка по искането от 04.07.2016 година и с  писмо от 19.09.2016 година  областен управител на Област Плевен посочва, че   няма образувано производство по жалба на Ц. И., а с писмо от същата дата е представена преписката от кмета на Община Кнежа и становище . В същото се посочва, че по искането на И. е уведомен с писмо от 05.07.2016 година, че длъжностите, заемани от И. В. и Г. И. са утвърдени в структурата на и числеността в Общинска администрация съгласно решение №60 , протокол № 8/29.01.2016 година на Общински съвет Кнежа, на което е присъствал и И. и работодател на двете лица не е кметът на Кметство с. Лазарово , а кмет на Община Кнежа, който сключва  трудовите договори и липсва законова възможност в трудовите договори на служителите да се отрази като работодател кмет на Кметство с. Лазарово.

Съдът като съобрази жалбата, административната преписка и закона, намира, че жалбата на Ц. Д. И., кмет на с. Лазарово,  срещу мълчалив отказ на кмета на Община Кнежа за издаване на заповед  по реда на чл. 46, ал. 1, т. 4 от ЗМСМА по подадено искане на 04.07.2016 година, с която да се разпореди в трудовите договори на служителите И. А. В. и Г. Х. И. да бъде отразен работодател – кмет на с. Лазарово и трудовите досиета да бъдат предоставени за съхранение в Кметството на с. Лазарово, е недопустима, тъй като не е налице  административен акт , който подлежи на оспорване.

Съгласно чл. 44, ал. 1, т. 3 от ЗМСМА кметът на общината назначава и освобождава от длъжност заместник-кметовете на общината, кметските наместници, ръководителите на звената на издръжка от общинския бюджет, началниците и служителите в общинската администрация, с изключение на тези по чл. 46, ал. 1, т. 4, налага предвидените от закона дисциплинарни наказания, а съгласно чл. 46, ал. 1 т. 4 от с.з кметът на кметство назначава и освобождава служителите от общинската администрация в района или кметството, които подпомагат неговата дейност, в съответствие с утвърдената численост и структура. Актовете на кмета на община и кмета на кметство, издавани в изпълнение на тези законови задължения, с изключение на тези по прекратяване на служебно правоотношение и налагане на дисциплинарно наказание на държавни служители, не притежават характеристиките на  индивидуален административен акт по смисъла на чл. 21 от АПК, тъй като кметът на община/кметът на кметство не действат като административен орган, страна в административно правоотношение, от чието волеизявление ще възникнат субективни права, почиващи върху законен интерес, и задължения, или непосредствено ще се засегне правната сфера на отделни граждани или организации, в този случай те действат в качеството си на работодател и заповедта респ. отказа за издаване на заповед, не подлежат на оспорване по реда на АПК. В случая искането за издаване на заповед за посочване като работодател в заповедта на кмета на кметство с. Лазарово и изпращане на досиетата на двете служителки не представлява искане за издаване на индивидуален административен акт, има вътрешно служебен характер и не подлежи на оспорване.

Предвид горепосоченото и на основание чл. 159, т. 1 от АПК , Административен съд – Плевен, пети състав,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Оставя без разглеждане жалба на Ц. Д. И., кмет на с. Лазарово,  ул. ***  срещу мълчалив отказ на кмета на Община Кнежа за издаване на заповед  по реда на чл. 46, ал. 1, т. 4 от ЗМСМ по подадено искане на 04.07.2016 година, с която да се разпореди в трудовите договори на служителите И. А. В. и Г. Х. И. да бъде отразен работодател – кмет на с. Лазарово и трудовите досиета да бъдат предоставени за съхранение в Кметството на с. Лазарово.

Прекратява съдебното производство по адм. дело № 727 по описа за 2016 година на Административен съд –Плевен.

Определението да се съобщи на кмет на Кметство с. Лазарово и кмета на Община Кнежа.

Определението може да се оспорва с частна жалба пред Върховен административен съд в 7 -дневен срок от съобщението.

 

 

 

 

СЪДИЯ-ДОКЛАДЧИК: