ОПРЕДЕЛЕНИЕ

82

гр. Плевен , 25.01.2016  г.

 

Административен съд-гр.Плевен, VІ-ти състав, в закрито съдебно заседание на двадесет и пети януари   две хиляди и шестнадесета година, в състав:                                                 Председател:  Катя Арабаджиева

като разгледа докладваното от съдията Арабаджиева административно дело №697  по описа за 2015 год. на Административен съд-Плевен и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Делото е образувано по искова молба, подадена от  А.К.М., изтърпяващ наказание в затвора Белене, 7 гр., против ГДИН София, с цена на иска 50 000 (петдесет хиляди) лева , представляващи обезщетение за причинени нему вреди, като в 11 (единадесет) пункта конкретизира конкретните фактически действия, от които са произтекли тези вреди, без да уточнява в какво се изразяват вредите. Оплаква се от мизерия, хаос, студ, недостатъчно осигурени принадлежности като дюшеци, завивки; употреба на непречистена вода; липса на обувки; упражняване на насилие спрямо него, недостатъчно време  за упражнения на открито, лошо медицинско и в частност стоматологично обслужване, лоши хигиенно-битови условия; пренаселеност в спалните помещения; тоалетна за общо ползване; недостатъчно парно отопление през зимния сезон.

След уточнения от страна на ищеца, исковите претенции са конкретизирани по периоди, както следва :

1.незаконосъобразно бездействие на ГДИН София чрез длъжностните лица от администрацията на затвора Белене да осигурят на ищеца стоматологична помощ за периода м.март 2014-м.май 2014 год., с което ищецът е понесъл остри болки и страдания от възпаление на зъби, за което се претендира обезщетение в размер на 20 000 лева;

2.в периода 12.02.2014-м.юли 2014 год. от незаконосъобразно бездействие на ГДИН София чрез длъжностните лица от администрацията на затвора Белене са допуснали ищецът да претърпи  физическо и психическо насилие от други лишени от свобода, в резултат на което е преживял психо-емоционален стрес, изпитал е чувство на безнадежност, за което се претендира обезщетение в размер на 10 000 лева;

3.в периода от 10.10.2013 до датата на подаване на ИМ ГДИН София чрез длъжностните лица от администрацията на затвора Белене са бездействали, поради което са нарушили правото му да получи полагащите му се по закон обувки, одеала, елементарни санитарно-хигиенни условия при ползването на тоалетна в присъствието на други лишени от свобода, лоши битови условия и пренаселеност в килията, отнето право на работа, липса на качествена храна, за което претендира обезщетение в размер на 20 000 лева.

Производството по исковата молба по пункт 1 е прекратено с Определение №1502/05.11.2015 год. и присъединено за съвместно разглеждане с исковата претенция по административно дело №873/2014 год. на АС-Плевен.

По настоящото дело предмет на разглеждане са останали претенциите по пунктове 2 и 3 от исковата молба.

С молба вх.№17/05.01.2016 год. ищецът е направил искане „съдът да изнамери правна възможност да премахне т.3 от Определение№1502/05.11.2015 год.” В проведеното съдебно заседание на 21.01.2016 год. ищецът и назначеният му служебен защитник изрично са заявили, че оттеглят исковата молба и по пункт 3, така , както е уточнен в Определение на съда №1405/16.10.2015 год., а именно : в периода от 10.10.2013 до датата на подаване на ИМ ГДИН София чрез длъжностните лица от администрацията на затвора Белене са бездействали, поради което са нарушили правото му да получи полагащите му се по закон обувки, одеала, елементарни санитарно-хигиенни условия при ползването на тоалетна в присъствието на други лишени от свобода, лоши битови условия и пренаселеност в килията, отнето право на работа, липса на качествена храна, за което претендира обезщетение в размер на 20 000 лева.

На основание  чл.232 от ГПК вр. чл.144 от АПК копие от молба вх.№17/05.01.2016 год. е изпратена на ответника , за становище по искането за частично прекратяване на делото, предвид, че същото е направено след първото по делото съдебно заседание. С Писмо вх.№281/25.01.2016 год. ответникът  чрез процесуален представител е изразил становище, че няма възражение по направеното искане за оттегляне на исковата молба по пункт 3.

С оглед на горното настоящият състав на съда намира, че ищецът е направил валидно оттегляне на исковата молба по пункт 3, ответникът е дал съгласие за това, поради което е налице десезиране на съда от разглеждане на спора по този пункт. В тази част делото следва да бъде прекратено.

Воден от горното съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРЕКРАТЯВА административно дело №697 по описа на Административен съд Плевен за 2015 год. в частта по пункт трети от исковата претенция, а именно : установяване, че в  периода от 10.10.2013 до датата на подаване на ИМ ГДИН София чрез длъжностните лица от администрацията на затвора Белене са бездействали, поради което са нарушили правото на А.К.М., лишен от свобода, да получи полагащите му се по закон обувки, одеала, елементарни санитарно-хигиенни условия при ползването на тоалетна в присъствието на други лишени от свобода, лоши битови условия и пренаселеност в килията, отнето право на работа, липса на качествена храна, за което претендира обезщетение в размер на 20 000 лева.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се оспори в 7(седем) дневен срок от съобщението чрез Административен съд град Плевен пред ВАС.

Копие от определението да се изпрати на страните.

 

 

 

 

СЪДИЯ: