Р   Е  Ш   Е   Н   И    Е

 

82 / 24 Февруари 2016 г.

гр. Плевен

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

         ПЛЕВЕНСКИЯТ  АДМИНИСТРАТИВЕН  СЪД, ІІ състав, в публично заседание на двадесет и шести януари, две хиляди и шестнадесета година в състав:                                        

                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ЮЛИЯ  ДАНЕВА

         Секретар: Г.К.

         Като разгледа докладваното от съдия  Юлия Данева  административно дело № 679 по описа за 2015 година, за да се произнесе взе предвид следното:

Производство по реда на чл. 145 и сл. от Административно -процесуалния кодекс (АПК).

      Образувано е по жалба на Ц.Н.К. ***  против  по Протокол № 42 от 27.07.2015 г. на Комисията по чл. 8 от Наредба № 18 за реда за управление, ползване и разпореждане с общински жилищни имоти при Община Плевен, с което на жалбоподателката е отказано  картотекиране за настаняване в общинско жилище.

         В жалбата и уточняващата я молба вх. № 2747/19.08.2015г./л. 25/ жалбоподателката твърди, че се е грижила за възрастен човек, който й е продал жилище на по-ниска цена. Същото е закупила с пари на сестра си и на нейната дъщеря, поради което жилището се явява съсобствено. Направила е дарение на племенницата си, която има четири деца. Твърди, че е пенсионерка по болест, издържа се с пенсия от 165 лв., няма недвижимо и движимо имущество. Моли да се постанови решение, с което да бъде картотекирана, за да бъде продължен срока на настанителната заповед , касаеща и сестра й, с която живеят 24 години в жилището в гр. Плевен, ул. ***. По същество, чрез процесуалния си представител адв. В. Ч. ***  поддържа жалбата. Твърди, че изменението, касаещо картотекирането  не й е станало известно по законния ред, с уведомяване, а едва  при подновяване на договора. Твърди, че  заедно със  сестра си, с която е настанена в жилището семейството става 6-членно. Анализира причините, поради които е закупила, и след това отчуждила чрез дарение жилището в ж.к. „Сторгозия”. Навежда довод, че договорът е сключен със сестра й С. и апартаментът е предоставен на последната, на нейното семейство и на Ц..  Обитава се от тях от 1991 г. и никой не ги е уведомявал, че има  нови разпоредби за картотекиране Това са узнали последната година, когато са искали да подновят договора. Счита, че е нарушена разпоредбата на чл. 5,ал. 1 от Наредбата и моли заповедта да бъде отменена.

  Ответникът- Комисия за установяване на жилищна нужда и картотекиране на нуждаещите се граждани при Община Плевен, чрез процесуалния си представител юрисконсулт Д.С. оспорва жалбата. Счита , че решението е стабилен административен акт, издаден от компетентен орган, в рамките на служебните му правомощия и съобразно действащата нормативна база.  Твърди, че жалбоподателката е запозната  с действащата Наредба № 18, според която регулярно, на всеки 5 години ,с изтичане на действащия договор се подават документи за ново картотекиране. Твърди още, че от доказателствата се установява, че жалбоподателката не отговаря на едно от условията –„ да не е прехвърлял имоти до 5 години преди кандидатстване за настаняване в общинско жилище, с изключение на  прекратяване на съсобственост и дарение в полза на общината”. Безспорно Ц.К.  е  придобила и прехвърлила недвижим имот в 5-годишния срок и не може да бъде картотекирана съгласно действащата Наредба № 18.  Моли да бъде оставено в сила решението на комисията, с което е отказано картотекиране.

          Съдът, като обсъди  събраните по делото доказателства  във връзка с доводите и становищата на страните, и като извърши проверка  на законосъобразността на обжалваната заповед, намира за установено следното:

          Със заявление вх. № ОУС-301/02.07.2015 г.  оспорващата е заявила искането си до Комисията за установяване на жилищни нужди при Община Плевен да ползва общинско жилище под наем,  да бъде определена съответстваща на жилищната нужда група и подгрупа и да бъде включена в картотеката на лицата, желаещи да ползват общинско жилище под наем. Към заявлението е приложена декларация  съгл. Приложение № 1 към Заповед № РД-10-143/12.02.2010 г. на Кмета на Община Плевен. От  приложеното към делото копие от декларацията не е ясно  какво точно е декларирала заявителката, тъй като не са  отбелязани отговорите на въпросите, съдържащи се в нея, и конкретно какъв е отговорът на въпроса  дали е прехвърляла имот по т. 1 и 2 на други лица до 5 години преди кандидатстването за настаняване в общинско  жилище, с изключение на прекратяване на съсобственост / л. 10 от делото/. Налични са удостоверения за постоянен и настоящ адрес, от които е видно, че  Ц.Н.К. *** от  дата 14.11.2003 г.- постоянен и  от 06.11.2003 г.- настоящ. Приложено е удостоверение за семейно положение, удостоверяващо, че К. е  неомъжена, както и служебна бележка от  Агенция по заетостта- Дирекция ” Бюро по труда” -Плевен, според която същата е  безработна от  13.01.2015 г.  В административната преписка е приложено удостоверение № 2921/23.06.2015 г. на Служба по вписванията  гр. Плевен,  което  удостоверява, че  през периода от 01.01.2010 г. до 23.06.2015 г.  за лицето Ц.Н.К.  има вписвания както следва: 1.Покупко-продажба, регистрирана на 03.07.2014 г. на недвижим имот –апартамент № 33  в гр. Плевен, ж.к.”Сторгозия” бл. 24, вх.”Б”,ет. 5, с продавач  П. Н. В.  и купувач Ц.Н.К.; 2.Покупко-продажба, регистрирана на 18.12.2014 г.   на поземлен имот пл. № 145005 с площ от 1,0140 дка в с. Тученица  с продавач  П. Н. В.  и купувач Ц.Н.К.; 3. ДАРЕНИЕ, регистрирано на 16.03.2015 г. на недвижим имот- апартамент № 33  в гр. Плевен, ж.к. ”Сторгозия” бл. 24, вх.”Б”,ет. 5, с дарител Ц.Н.К. и дарен Ж. Л. А..

На 27.07.2015 г. , с протокол № 42  Комисията по чл. 8 от Наредба № 18 за реда за управление, ползване и разпореждане с общински жилищни имоти на Общински съвет Плевен, на свое заседание, е разгледала  подадените молби-декларации от граждани за периода от 30.05.2015 г.-27.07.2015 г. и е взела решение за  ОТКАЗ по чл. 7  по отношение на Ц.Н.К..  На 28.07.2015 г. комисията е издала Решение № 301/28.07.2015 г., с което, на осн. чл. 8 от Наредба № 18 и  решение от 27.07.2015 г. по Протокол № 42 е отказала картотекирането на Ц.Н.К.   на осн. чл. 5, ал. 1, т. 3 от Наредба № 18 поради прехвърляне на имоти на други лица  до 5 години преди  кандидатстването за настаняване  в общинско жилище, съгласно Удостоверение № 2921/2015 г. на Агенция по вписванията-Плевен- прехвърляне на недвижим имот-апартамент,  находящ се в гр. Плевен, ж.к.”Сторгозия” бл. 24, вх.”Б”,ет. 5, ап. 33. Така постановеният отказ е предмет на обжалване по настоящето дело.

При така установената фактическа обстановка, съдът намира от правна страна следното:

Жалбата, предмет на това производство, е подадена от надлежна страна, в срок и е процесуално допустима. Съдът намира, че същата е подадена  в срока, указан в решението /14-дневен  от датата на получаването му/. Не са налице данни да датата на получаването на решението, но същото е издадено на 28.07.2015 г. , а жалбата е подадена на 07.08.2015 г., видно от отбелязания върху нея входящ номер, т.е.,  преди да изтече  указания 14-дневен срок от издаването му, който не може да бъде  по-ранен от получаването му.

Разгледана по същество жалбата е неоснователна.

Оспореното решение е издадено от компетентен орган по см. на чл. 8, ал. 1 от Наредба № 18 за реда за управление, ползване и разпореждане с общински жилищни имоти на Общински съвет Плевен  вр. чл. 5, ал. 1 от утвърдените от Кмета на Община Плевен ПРАВИЛА за реда, начина и сроковете  за приемане, разглеждане и произнасяне по молби на граждани за установяване на жилищните им нужди и тяхното картотекиране и прекартонекиране/ Правилата/.

Решението е издадено в изискуемата  писмена форма, при спазване на административно- производствените правила и материалния закон. Съгласно чл. 6 от Наредбата, лицата и семействата, които отговарят на условията по чл. 5 се подреждат по низходящ ред в зависимост от степента на жилищната им нужда в групи и подгрупи. За да бъде картотекирано лицето, следва всички изисквания/условия  по чл. 5 от Наредба № 18 на Общински съвет Плевен да са налице т.е. дори лицето  да не отговаря само на едно условие, следва да бъде постановен отказ за картотекиране. В чл. 5,ал. 1, т. 3  от Наредбата е посочено, че лицето следва да не е прехвърляло на други лица недвижим имот –жилище, вила или идеална част от имот, годен за обитаване, с изключение на  празните дворни места в селата, в срок от пет години преди кандидатстването за настаняване в общинско жилище, с изключение на прекратяване на съсобственост или дарение  в полза на държавата или общината.

От приложените: Удостоверение № 2921/2015 г. на Агенция по вписванията-Плевен и  Нотариален акт № 122,том І,рег. № 422, дело № 52/16.03.2015 г. на Нотариус А. П. се установява по безспорен начин, а и не се оспорва от жалбоподателката, че същата, на 16.03.2015 г. е дарила  на друго лице- Ж. Л. свой собствен  недвижим имот- апартамент в гр. Плевен. Така отчужденото жилище е  имот по смисъла  на чл. 5, ал. 1, т. 1 и 2 от Наредба № 18  и отчуждаването му съставлява  пречка за картотекиране на лицето поради въведената забрана за това с чл. 5, ал. 1 т. 3 от Наредбата. Условието по чл. 5, ал. 1, т.3 от Наредбата  не е налице и към датата на заседанието на Комисията на 27.07.2015 г., тъй като прехвърлянето е извършено на 16.03.2015 г., в  регламентирания 5-годишен срок, през който прехвърлянето  се явява пречка за картотекиране.  Не се приемат за основателни доводите на жалбоподателката, че дареният имот е съсобствен на  дарителката и дарената, тъй като е бил закупен с общи средства. Съсобствеността се установява единствено с надлежни писмени доказателства, а не и със свидетелски показания , касаещи произхода на средствата за закупуване на имота.   Ирелевантно за спора е по какъв начин и с какви средства е бил придобит дарения имот. Нотариалният акт за придобиването му /н.а. № 191,том І,рег. № 4773, дело № 662/03.07.2014 г. на нотариус С.И./  сочи като единствен купувач  Ц.Н.К., респ.  нотариалният акт за отчуждаването на имота / н.а. № 122,том І,рег. № 422, дело № 52/16.03.2015 г 09.01.2014 г. на нотариус А.П./  сочи като единствен собственик и дарител  жалбоподателката Ц.К..  Случаят категорично е извън хипотезата на изключението по чл. 5, ал. 1 т. 3 от Наредбата, касаещо прекратяването на съсобственост , както и  дарение в полза на общината или държавата.

Предвид гореизложеното съдът намира, че обжалваното решение е постановено от компетентен орган, в установената форма, при спазване на административно-производствените правила и материално-правните разпоредби и целта на закона, а именно да се предостави възможност на лица, които отговарят  на изискванията на Наредбата, вкл. и да не са отчуждавали жилищен имот в предходните кандидатстването 5 години, да бъдат картотекирани , да бъде определена група и подгрупа жилищна нужда и при възможност да бъдат настанени в общинско жилище под наем. Решението, като правилно и законосъобразно следва да бъде потвърдено, а жалбата-отхвърлена като неоснователна.

Водим от горното съдът

 

 

РЕШИ:

 

     ОТХВЪРЛЯ жалбата на на Ц.Н.К. ***  против решение № 301/28.07.2015 г. по Протокол № 42/27.07.2015 г. на Комисията по чл. 8 от Наредба № 18 за реда за управление, ползване и разпореждане с общински жилищни имоти при Община Плевен, с което на жалбоподателката е отказано  картотекиране за настаняване в общинско жилище.

           Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщението за изготвянето му.

                               

                            АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ: