О      П      Р       Е       Д       Е       Л       Е       Н      И      Е

 

№ 889

 

гр. Плевен, 09.09.2016г.

 

 

 

Административен съд – Плевен, ІІІ-ти състав, в закрито съдебно заседание  на девети септември 2016г. в състав - 

Председател: съдия Елка Братоева

Като разгледа докладваното от съдия Братоева адм.д. № 639/2016г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Административното дело е било първоначално образувано  по искова молба на Х. А. Х. и Х.Т.А., изтърпяващи наказание „доживотен затвор без право на замяна” в Затвора – Плевен срещу Главна Дирекция „Изпълнение на наказанията” – София с посочено правно основание чл. 71 ал.1 т.1 от Закона за защита от дискриминация с искане да се установи по отношение на ищците дискриминационно третиране по признак „лично положение”, изразяващо се в  по-неблагоприятно отношение в сравнение с другите осъдени на същото наказание в Затвора – София І-ва група, поради това че за периода 15.03.2013г. до 15.01.2014г. в Затвора Плевен в 5-та група по време на престоя на открито и допълнителния час за физическа и спортна активност няма подсигурен постоянен достъп до санитарен възел, докато на лишените от свобода в Затвора – София І-ва група е осигурен такъв.

Делото е било образувано пред Софийски Районен съд под № 41974/2014г. по описа на съда. Препратено е по подсъдност на Административен съд – Плевен, в който е образувано АД № 138/2016г. по описа на съда. С Определение № 775/29.07.2016г. по АД № 138/2016г. АС – Плевен е разделил производството по исковата молба на първия ищец Х. А. Х. от производството по исковата молба на Х.Т.А. ***, предявен на осн. чл. 71 ал.1 т.1 от Закона за защита от дискриминация. По исковата молба на Х.Т.А. е образувано настоящото АД № 639/2016г.

Като съобрази предварителните въпроси по редовност и допустимост на исковата молба настоящият състав на АС – Плевен стигна до следните изводи:

Предмет на иска е установяване само на дискриминационно третиране по отношение на ищците от администрацията на Затвора Плевен – пряка дискриминация на осн. чл. 4 ал.2 от ЗЗДискр., основана на лично положение, но не е налице иск за преустановяване на нарушението и присъждане на обезщетение за вреди, произтичащи от незаконосъобразни действия на административен орган по смисъла на чл. 203 от АПК.

Настоящият състав  счита, че в този случай Комисията за защита от дискриминация е компетентна да се произнесе по така депозираното искане за установяване на дискриминационно третиране съгласно чл. 47 т.1 и чл. 40 ал.2 от ЗЗдискр, тъй като не е налице иск за обезщетение за вреди от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на държавни органи или длъжностни лица, уреждащи равенство в третирането по ЗЗДискр, който да подлежи на разглеждане по реда на чл. 1 ал.2 от ЗОДОВ на основание чл. 74 ал.2 от ЗЗДискр. пред Административен съд - Плевен.

Пред административния съд на осн. чл. 68 от ЗЗДискр. подлежат на обжалване решенията на комисията, с които е установено дискриминационно третиране и преустановяване на нарушението. Т.е. административният съд няма компетентност според закона да установява наличието на дискриминация и преустановяване на нарушението, а упражнява последващ съдебен контрол върху решенията на Комисията за защита от дискриминация, с които се е произнесла по тези въпроси, когато искането е предявено самостоятелно и не е съединено с иск за обезщетение за вреди.

Горните изводи са съобразени с мотивите в т.4 на Тълкувателно постановление №2/2015г. на ВКС и ВАС, според което делата по искове за вреди от нарушение на права на граждани, свързани с равенство в третирането, причинени от незаконни актове, действия или бездействия на държавни органи и длъжностни лица, са подсъдни на административните съдилища и когато не е проведено производство по раздел първи от ЗЗДискр.

Предвид изложеното искането на Х.Т.А. следва да се изпрати за разглеждане по подведомственост на Комисията за защита от дискриминация на осн. чл. 130 ал.4 от АПК, а производството по делото да се прекрати.

Водим от горното съдът

 

 

О      П      Р       Е       Д       Е       Л       И :

 

ИЗПРАЩА  делото като преписка по подведомственост на Комисията за защита от дискриминация за произнасяне по искането на Х.Т.А., изтърпяващ  наказание „доживотен затвор без право на замяна” в Затвора – Плевен срещу Главна Дирекция „Изпълнение на наказанията” – София с посочено правно основание чл. 71 ал.1 т.1 от Закона за защита от дискриминация с искане да се установи по отношение на ищеца дискриминационно третиране по признак „лично положение”, изразяващо се в  по-неблагоприятно отношение в сравнение с другите осъдени на същото наказание в Затвора – София І-ва група, поради това че за периода 15.03.2013г. до 15.01.2014г. в Затвора Плевен в 5-та група по време на престоя на открито и допълнителния час за физическа и спортна активност няма подсигурен постоянен достъп до санитарен възел, докато на лишените от свобода в Затвора – София І-ва група е осигурен такъв.

ПРЕКРАТЯВА производството по АД № 639/2016г. по описа на Административен съд – Плевен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва от страните и от Комисията за защита от дискриминация с частна жалба пред Върховен Административен съд чрез Административен съд – Плевен в 7-дневен срок от съобщението.

ПРЕПИС от определението да се изпрати на страните и на Комисията за защита от дискриминация, ведно с копие от исковата молба и допълнението.

 

 

 

                                                        С  Ъ  Д  И  Я :