Р   Е  Ш   Е   Н   И    Е

 

390 / 26 Септември 2016 г.

гр. Плевен

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

          АДМИНИСТРАТИВЕН  СЪД- гр. Плевен, първи  касационен  състав,  в публично заседание на шестнадесети септември, две хиляди и шестнадесета година в състав:

                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЮЛИЯ ДАНЕВА

                                                   ЧЛЕНОВЕ: ЕЛКА БРАТОЕВА

                                                                       КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

                                                                        

       

        Секретар:М.К.

        Прокурор: ИВАН ШАРКОВ

        Като разгледа докладваното от съдия  Юлия Данева  касационно административно дело № 621 по описа за 2016 година, за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството е по реда на чл. 208 и сл. от АПК във вр. с чл. 63 от ЗАНН.

         С решение № 54/17.06.2016г., постановено по НАХД №100/2016 г. Червенобрежкият  районен съд е отменил Наказателно постановление № 2016-037099 от 19.01.2016 г. на Директора на  Регионална дирекция  за областите Габрово, Велико Търново, Русе, Ловеч и Плевен със седалище Русе към ГД “Контрол на пазара” към  Комисията за защита на  потребителите/КЗП//,с което на ЕТ”Р.В.-***   е наложена имуществена санкция в размер на 300 лв. за извършено нарушение  на чл. 23 от Закона за защита на потребителите/ЗЗП/  за това, че  при направена проверка на 23.09.2015 г. в павилион ”Плод и зеленчук” в гр. Червен бряг, на Кооперативния пазар, в обекта се продават стоки в насипно състояние – подробно изброени , като цената е обявена в левове за 0,100 килограма, за стоките не е обявена цената за единица мярка-килограм.

        Така постановеното решение  е обжалвано с касационна жалба   от КЗП – РД Русе чрез юрисконсулт Д. Л. . Жалбоподателят твърди, че РС неправилно е приложил материалния закон , превратно е тълкувал доказателствата, нарушил е и процесуалните правила, вследствие на което е постановил незаконосъобразно и необосновано решение. Навежда довод, че в административнонаказателното производство не са допуснати  нарушения на  разпоредбите на ЗАНН и ЗЗП.  С подадено сстановище поддържа жалбата  ,като  обосновава  наведените в нея доводи.   

        Ответникът,   в подадено писмено становище оспорва жалбата. Моли да бъде потвърдено решението на Районния съд като правилно и законосъобразно. Счита, че събраните по делото доказателства са анализирани  задълбочено , преценени са правнорелевантните факти и обстоятелства и е постановен законосъобразен и житейски справедлив съдебен акт. Моли  да бъде потвърдено решението на първоинстанционния съд.    

        Представителят на Окръжна прокуратура дава заключение, че решението  на първоинстанционния съд е правилно и законосъобразно и следва да бъде потвърдено..

      Административен съд- Плевен, като взе пред вид събраните доказателства, наведените  от жалбоподателя  основания, становищата на страните и изискванията на закона  намира за установено следното от фактическа и правна страна:

      Жалбата е подадена в законоустановения срок и е процесуално допустима.

       По същество е основателна.

       С  обжалваното решение Районният съд- Плевен е отменил наказателното постановление, като е приел, на първо място, че в издаденото НП не е ясно означено по какъв начин- в килограм или в грам  са били обявени цените , и ако се приеме, че са обявени в килограм не е налице  извършено от  търговеца нарушение. Мотивирал е извод, че  не е спазен чл. 42, т. 4 и чл. 57,ал. 1, т. 5 от ЗАНН, което води до ограничение правото на защита на наказаното лице да разбере какво точно нарушение му се вменява и да организира защитата си. Освен изложеното  приема, че  търговецът  е счел, че по-удобно и разбираемо е да обяви цената  в мярка,каквато обикновено се ползва от потребителите при  покупката на този род стоки и не е целял въвеждане в заблуждение или подвеждаща информация за цената. Счел е, че елементарна грамотност е достатъчна, за да се изчисли цената в единица мярка.  По тези съображения  и поради това, че не са засегнати във висока степен важни обществени интереси е приел алтернативно, че в конкретния случай е приложима разпоредбата на чл. 28 от ЗАНН, нарушението е маловажно  и  го е отменил.

      Решението е неправилно.

       Между страните  не се спори, че  при извършената от контролните органи проверка на 23.09.2015г.  е установено, че в обекта са предлагани за продажба насипни стоки- предимно сушени плодове и ядки, за които е обявена цена за 0,100 кг. Съставен е констативен протокол, а впоследствие, на 08.10.2016 г.  и АУАН, в който е направено възражение: „ Вече е поставена цена за килограм”.

       Съгласно чл.  23 от ЗЗП, за стоките, които се продават в насипно състояние, се обозначава само цената за единица мярка. Понятието „ цена за единица мярка” е дефинирано в §13, т. 9 от ДР на ЗЗП и това е  крайната цена, включваща данък върху добавената стойност и всички допълнителни данъци и такси за единица мярка от предлаганата стока, като единица мярка за стоки, търгувани според теглото им е 1 килограм.  От друга страна, дефиницията за понятието ”стоки, продавани в насипно състояние” е  дадена в §13, т. 10 от ДР на ЗЗП  и това са стоките, които не са предварително пакетирани и се претеглят в  присъствието на потребителя.

       Анализът на  посочените законови разпоредби еднозначно и несъмнено налага извод, че когато се касае за предлагане на стоки, продавани в насипно състояние, се обозначава само цената за  единица мярка- килограм. В разглеждания случай  цените са обявени  за 0,100 кг.- т.е. в килограм, но не за единицата  мярка. Не се споделя изводът на решаващия съд, че не е ясно какво се твърди в НП- дали  цената е определена  в грам или в килограм.  Описанието е ясно и  точно- цената е в килограм, но за 0,100кг. , а не за 1,00 кг. , и в този смисъл  не е нарушено правото на защита на привлеченото към отговорност лице.  Разпоредбата на чл. 23 от ЗЗП е ясна и недвусмислена- за стоките в насипно състояние се обозначава само цената за единица мярка. При извод за липса  на съществени процесуални нарушения в административнонаказателното производство, ограничаващи правото на защита, и при  правилно приложен материален закон следва извод за законосъобразност на наказателното постановление.

        Касационната инстанция счита, че алтернативният извод на решаващия съд за маловажност на  деянието е неправилен. Нарушението е такова на формално  извършване, законът не е въвел като елемент от фактическия състав на деянието настъпването на  вредни последици, а и  приетото от съда, че такива липсват не е аргументирано. Вредните последици  трудно  биха могли да се установят пряко при проверката, но те  следват от  това, че  потенциалният потребител/ който може да е с  различна степен на интелектуално развитие, или да не владее български език/ реално може да бъде въведен в заблуждение за цената на  конкретната стока,  предполагайки , че обявената е за  единица мярка-килограм, и да вземе търговско решение, различно от това, което би взел, ако тази цена е обявена  по законоустановения ред, или да  бъде измамен при заплащане на закупената стока, за която  счита, че обявената цена е за единица мярка. Решаващият съд  не е посочил и  какви са „обикновените случаи”  на такова нарушение,  за да приеме, че разглежданият е с по-ниска обществена опасност в сравнение с тях.  Напротив, от  неоспорените факти  следва извод за съществено нарушение, предвид  сравнително големия брой на  стоките, за които не е обявена цената за единица мярка-килограм. В тази връзка  изводът за несъразмерност на тежестта на конкретното нарушение с минимално предвидената в закона санкция  е неправилен.     

         Като отменил наказателното постановление,  Районният съд е постановил валидно и допустимо, но несъобразено с материалния закон решение, което следва да бъде отменено.

       Мотивиран от горното съдът

                                     

 

                                                  Р Е Ш И :

       ОТМЕНЯ решение № 54/17.06.2016г., постановено по НАХД №100/2016 г. на Червенобрежкия  районен съд, вместо което постановява:

       ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 2016-037099 от 19.01.2016 г. на Директора на  Регионална дирекция  за областите Габрово, Велико Търново, Русе, Ловеч и Плевен със седалище Русе към ГД “Контрол на пазара” към  Комисията за защита на  потребителите.

              Решението не подлежи на обжалване.

                        

       ПРЕДСЕДАТЕЛ:                      

 

 

                 ЧЛЕНОВЕ:    1.                                          2.