ПРОТОКОЛ

 

Година 2016                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 СЕДМИ състав

На двадесет и осми септември две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

 

Секретар В.М.

Сложи за разглеждане докладваното от съдия КЪНЕВА

Административно дело №  566 по описа за 2016 г.

 

На именното повикване в 10.00 часа се явиха:

ОСПОРВАЩИЯТ А.А.А., гражданин на Мексико – редовно призован, не се явява, не се представлява.

ОТВЕТНИКЪТ ДИРЕКТОРЪТ НА ОД НА МВР – ПЛЕВЕН – редовно призован, не се явява, представлява се от юрисконсулт Н. Г. с пълномощно на лист 22 от делото.

В залата се явява прокурор Йорданка Антонова - представител на Окръжна прокуратура – Плевен.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Уважаема госпожо Председател, с оглед разпореждането на Главния прокурор на Република България, че когато се обжалват актове за пребиваване на чужденци на територията на Република България е налице важен обществен интерес считам, че са налице основанията на чл. 16, ал. 1, т. 3 от АПК и моля да конституирате Окръжна прокуратура – Плевен като страна в настоящото производство.

Съдът намира искането на представителя на Окръжна прокуратура – Плевен за основателно, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

КОНСТИТУИРА Окръжна прокуратура – Плевен като страна по административно дело № 566 по описа за 2016 г. на Административен съд – Плевен.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ЮРИСКОНСУЛТ Г. - Моля да не се дава ход на делото, тъй като липсва правен интерес от завеждане на иска. Поддържам писменото становище и считам, че жалбата следва да се остави без уважение и настоящото производство да се прекрати, тъй като не са представени доказателства от страна на ищеца, от които да е видно, че е налице правен интерес, напротив ние сме представили такива в обратна посока. Моля да ни бъдат присъдени направените по делото разноски, за които представям списък.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Уважаема госпожо Председател, запозната съм с искането на ОД на МВР – Плевен и съответно приложеното към него копие от заявление № Е 2396/12.07.2016 г. Същото е адресирано до Дирекция „Миграция” при МВР, с което жалбоподателя прави отказ от подаденото в ОД на МВР – Плевен заявление № 1150/06.04.2016 г. за продължително пребиваване в Република България на граждани на ЕС и членовете на техните семейства на основание чл. 10 от Закона за влизането, пребиваването и излизането на граждани на ЕС и членовете на техните семейства. Същият няма правен интерес да обжалва писмо № 5364р-1974/20.05.2016 г. на ОД на МВР – Плевен, при тези обстоятелства, Ви моля да се произнесете с определение, като приемете, че жалбата е недопустима и прекратите настоящото производство.  

Съдът намира, че са налице процесуални пречки за даване ход на делото по следните съображения:

С молба вх. № 2606/29.07.2016 г. от ответника по делото са представени доказателства, а именно заявление вх. № Е 2396/12.07.2016 г. при Дирекция „Миграция” при МВР, с което заявление оспорващият в настоящото производство А.А.А., гражданин на Мексико е направил отказ от подаденото заявление за продължително пребиваване в Република България на граждани на ЕС и членовете на техните семейства на основание чл. 10 от Закона за влизането, пребиваването и излизането на граждани на ЕС и членовете на техните семейства, което заявление е с вх. 1150/06.04.2016 г. при ОД на МВР – Плевен. Оспореният в настоящото производство отказ обективиран в писмо с рег. № 31600-18128/02.06.2016 г. на Директора на ОД на МВР – Плевен е издаден именно във връзка със заявлението, от което оспорващият се отказва.

Ето защо съдът счита, че към момента на подаване на жалбата А.А.А., гражданин на Мексико е имал правен интерес, но към настоящия момент същият е отпаднал именно с изрично заявеното от него отказване от подаденото заявление № 1150/06.04.2016 г. при ОД на МВР – Плевен. Наличието на правен интерес от оспорване е процесуална предпоставка, за която съдът следи служебно при всяко положение на делото, ето защо жалбата следва да бъде оставена без разглеждане и производството по делото прекратено.

С писмения отговор на ответната страна е направено искане за присъждане на разноски по делото в размер на 300 лева, такова искане е направено и в днешното съдебно заседание, като е представен списък по чл. 80 от ГПК, искането следва да бъде уважено с оглед разпоредбата на чл. 143, ал. 4 от АПК.

Водим от горното, съдът  

ОПРЕДЕЛИ: № 987

 

НЕ ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на А.А.А., гражданин на Мексико срещу отказ за продължително пребиваване в Република България, обективиран в писмо изх. № 31600-18128/02.06.2016 г. на Директора на ОД на МВР – Плевен.

ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело № 566 по описа за 2016 г. на Административен съд – Плевен.

ОСЪЖДА А.А.А., гражданин на Мексико, роден на *** г., с паспорт № *** издаден на 13.10.2015 г. от посолството на Мексико в Атина, Гърция, да заплати по сметка на ОД на МВР - Плевен направените по делото разноски в размер на 300 лева.

Определението подлежи на обжалване в 7-дневен срок от днес за присъстващите и в 7-дневен срок от получаване на съобщението за оспорващия.

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 10.11 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: