ОПРЕДЕЛЕНИЕ

945

гр.Плевен, 17.09.2016 год.

 

Административен съд-гр.Плевен, VІ –ти състав, в закрито съдебно заседание на седемнадесети септември   две хиляди и шестнадесета година в състав:                            

                                                      Председател:  Катя Арабаджиева

като разгледа докладваното от съдията Арабаджиева административно дело №560 по описа на Административен съд-Плевен за 2016 год.  и за да се произнесе, взе предвид следното:

           

Делото е образувано  по жалба от   М.А.И. ***, против Заповед №РД-10-287/02.06.2016 год. на кмета на община Червен бряг.  С оспорената заповед  е прекратена процедурата по провеждане на търг с явно наддаване за покупко-продажба на недвижим имот- частна общинска собственост, находящ се в гр.Червен бряг, ул „В.Левски” №12, представляващ поземлен имот с идентификатор 80501.801.541, с площ 305 кв.м., предназначен „ За друг обществен обект, комплекс”, актуван с АОС №2024/28.01.2015 год.

По делото е постъпило становище от заинтересованата страна Г.Б.П., в което е посочил, че е закупил документация за участие в обявения търг и след запознаване със същата е депозирал жалба против Заповед №РД-10-257/05.05.2016 год. на кмета на община Червен бряг, с която е открита процедурата и с която са утвърдени тръжните условия. Изложил е становище, че произнасянето относно законосъобразността на тази заповед, с която е открита процедурата за провеждане на търга, се явява преюдициален въпрос по отношение предмета на настоящото производство, тъй като при евентуална отмяна на заповедта за провеждане на търга, настоящото производство би се явило без предмет. С оглед на това моли съда да постанови  спиране на настоящото дело на основание чл.229, ал.1, т.4 от ГПК вр. с чл.144 от АПК до произнасяне с влязъл в сила акт по законосъобразността на предходно оспорената от П. заповед.

Съдът, за да се произнесе по искането за спиране на делото, съобрази следното:

По делото  на л.19 е приложена жалба от заинтересованата страна Г.Б.П. против „заповед на кмета на община Червен бряг за провеждане на търг с явно наддаване за покупко-продажба на недвижим имот-частна общинска собственост, находящ се в гр.Червен бряг, ул „В.Левски” №12 и за утвърждаване на тръжни условия за провеждане на търга”. Въз основа на съдебно определение , с което от ответника е изискана информация дали въз основа на  тази жалба  в Административен съд-град Плевен  има образувано съдебно производство,  ответникът е представил писмо  на л.137-138, от което е видно, че преписката по повод  подадената жалба 44-Г-152/01.06.2016 год. е  изпратена в съда. От справка в деловодната система на съда, приложена на л.140 от делото се установява, че въз основа на жалбата в Административен съд –Плевен има образувано адм.дело №724/2016 год., по което подадената жалба е оставена без движение с указания до жалбоподателя да посочи  точно административния акт, който се оспорва с номер, дата на издаване и издател; да посочи в какво се състои незаконосъобразността на оспорения акт, като има предвид основанията за оспорване, посочени в чл.146 от АПК ;  да посочи в какво се състои искането му до съда; да посочи какъв е правния му интерес за оспорване, както и да приложи квитанция за платена държавна такса за оспорване.

Следователно, докато не бъде изяснен предмета на спора по административно дело №724/2016 год. на АС-Плевен, а именно-  конкретният административен  акт, който се оспорва с номер, дата на издаване и издател, което ще стане ясно след поправяне на нередовностите на жалбата от заинтересованата в настоящото производство страна П., не може да се установи има ли връзка между оспорените актове по адм.дела №№724/2016 год. и 560/2016 год. Дали оспореният  по адм.дело №724/2016 год. акт има преюдициално отношение към оспорената в настоящото производство заповед , ще стане ясно след поправяне на нередовностите от П.-жалбоподател по адм.здело №724/2016 год.,  в което уточнение последният следва да посочи точно кой акт като номер, дата и издател оспорва. Едва тогава настоящия състав на съда ще може законосъобразно да прецени този оспорван акт в каква връзка се намира с оспорвания такъв по настоящото дело.

Ето защо и на този етап на производството искането за спиране на настоящото дело на основание чл.229, ал.1, т.4 от ГПК вр. с чл.144 от АПК до произнасяне с влязъл в сила акт по законосъобразността на предходно оспорената от П. заповед, по която е образувано адм.дело №724/2016 год. на АС-Плевен, следва да се остави без уважение.

Воден от горното съдът     

 

ОПРЕДЕЛИ :

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на заинтересованата страна Г.Б.П. за спиране на настоящото дело на основание чл.229, ал.1, т.4 от ГПК вр. с чл.144 от АПК до произнасяне с влязъл в сила акт по законосъобразността на предходно оспорена от П. заповед, по която е образувано адм.дело №724/2016 год. на АС-Плевен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се оспори в 7 (седем) дневен срок от съобщението пред Върховен административен съд.

Копия от определението да изпратят на страните.

 

 

                                                                             С Ъ Д И Я: