О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

                                      

                                              769

 

                               гр. Плевен, 28.07.2016г.

 

             Административен съд- Плевен, ІІ състав, в  съдебно заседание на двадесет и осми юли, две хиляди и шестнадесета година   в състав :

                                                     

                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЮЛИЯ  ДАНЕВА

           Като разгледа докладваното от съдия Данева административно дело № 559/2016 г. и  на основание данните по делото и закона, за да се произнесе съобрази следното:

            Производството е образувано по жалба на „Недкови” ЕООД гр. Плевен против Заповед № 200/07.06.2016 г. на Кмета на Община Никопол, за откриване на процедура- провеждане  на публичен търг за отдаване под наем  на земеделски земи от общински поземлен фонд , по реда на глава шеста от Наредбата за реда за придобиване,управление и разпореждане с общинско имущество в Община Никопол, определени с Решение № 80/27.04.2016 г. на Общински съвет- Никопол в частта й  за отдаване под наем на земеделски земи в с. Бацова махала. Искането на жалбоподателя е да бъде отменена заповедта в тази част. Твърди,  че с  решения на Адм.С Плевен и ВАС  е отменена предходна заповед на Кмета на Община Никопол. Кметът не е изпълнил влезлите в сила решение и не е сключил договор за наем на земеделските земи  в землищетона с. Бацова Махала. В подадена допълнителна молба уточнява, че обжалваната заповед е незаконосъобразна и нищожна поради противоречие с влезлите в сила съдебни решения.

         Ответникът-Кмет на Община Никопол е изразил становище  за недопустимост на жалбата  поради това, че  оспорената заповед не съставлява  индивидуален административен акт по смисъла на чл. 21 от АПК.

            След като се запозна с жалбата и приложените доказателства, съдът установи следното:

            Със Заповед № 200/07.06.2016 г. Кметът  на Община Никопол е разпоредил да бъде проведен публичен търг за отдаване под наем  на земеделски земи от общински поземлен фонд , по реда на глава шеста от Наредбата за реда за придобиване,управление и разпореждане с общинско имущество в Община Никопол, определени с Решение № 80/27.04.2016 г. на Общински съвет- Никопол , описани по землище в Приложение № 1- землища на няколко населени места вкл. и с. Бацова махала. Със заповедта е определен още срок на договора, начална тръжна цена, депозит за участие в търга, начин на плащането му,както и останалите условия за провеждане на търга  и сключване на договор със спечелилите участници. Назначена е комисия за провеждането му и е разпоредено връчването на заповедта за сведение и изпъление.

 

 

           Съдът, като съобрази  наведените в жалбата оплаквания, доказателствата по административната преписка и изискванията на закона, намира, че жалбата на „Недкови” ЕООД гр. Плевен против Заповед № 200/07.06.2016 г. на Кмета на Община Никопол  е недопустима, тъй като не е подадена срещу подлежащ на оспорване  административен акт. С оспорената заповед  се открива процедура  по провеждане на търг за отдаване под наем на недвижими имоти- земеделски земи- общинска собственост.  Заповедта  е част от  процедурата по провеждане на търга . Съгласно  чл. 21, ал. 5 от АПК не са индивидуални административни актове волеизявленията, действията и бездействията, когато са част от производствата по  издаване или изпълнение на индивидуални или общи административни актове, или са част от производствата по издаване на нормативни актове. С оглед спецификата на  оспорената заповед като етап от производството по издаване на индивидуален административен акт, същата не подлежи на самостоятелен съдебен контрол. На такъв контрол подлежи крайният акт на производството -заповедта за определяне  спечелил търга кандидат, при което съдът  проверява законосъобразността на цялата  проведена административна процедура. / В този смисъл  опр. № 7646/23.06.2016г. по адм.д. № 6937/2016 г. на ВАС и др./.

        С оглед на изложеното, съдът намира, че е налице процесуална пречка  по смисъла на чл. 159, т. 1 от АПК- обжалваният акт не  подлежи на оспорване, поради което жалбата срещу него следва да се остави  без разглеждане.

       По изложените съображения и на осн. чл. 159,т.1  от АПК  съдът 

 

                                     О П Р Е Д Е Л И :

           Оставя без разглеждане   жалбата на „Недкови” ЕООД гр. Плевен против Заповед № 200/07.06.2016 г. на Кмета на Община Никопол, за откриване на процедура- провеждане  на публичен търг за отдаване под наем  на земеделски земи от общински поземлен фонд , по реда на глава шеста от Наредбата за реда за придобиване,управление и разпореждане с общинско имущество в Община Никопол, определени с Решение № 80/27.04.2016 г. на Общински съвет- Никопол в частта й  за отдаване под наем на земеделски земи в с. Бацова махала.

          Прекратява производството по адм.д. № 559/2016 г.на Административен съд-Плевен.

            Определението подлежи на обжалване  с частна жалба пред Върховния административен съд  в седмодневен срок от съобщението до страните.

                 

         

                             АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ: