ОПРЕДЕЛЕНИЕ

736

гр. Плевен, 18.07.2016 г.

Административен съд – Плевен, пети състав в закрито заседание на осемнадесети юли две хиляди и шестнадесета година в състав
                                                        Съдия: Снежина Иванова

 

като разгледа докладваното от съдията адмело 532 по описа за 2016 година на Административен съд – Плевен, за да се произнесе взе предвид следното:

Административното дело е образувано по жалба на Н.Й.Н., чрез адв. Г.А., съдебен адрес *** срещу „ Регистър на земеделските земи по преписка №  136693 със собственик държавата с искане за прогласяване на нищожността му.

В жалбата се посочва, че Регистърът на земеделските земи по преписка № 136693 със собственик държавата е индивидуален административен акт, който е нищожен по отношение на имотите от 12 дка в местността „Водол” и в местността „Деловете”, тъй като поземлените комисии нямат право да извършват действия по чл. 18 от Конституцията и самостоятелен обект „табан” не съществува и е трябвало да бъде регистриран към 12.02.1998 г  и актуването на имоти държавна собственост е от компетентност на областен управител. Твърди се, че регистърът не е съобразен с материално правните разпоредби, тъй като противоречи на ЗСПЗЗ. Навеждат се доводи за нарушение на административно-производствените правила, тъй като не е възможно към 12.02.1998 г. да се открие партида за „табан”, който не съществува в МРРБ и регистърът е издаден в нарушение на изискването за форма, тъй като не съдържа границите на находището и границите на съседите съгласно решения на поземлени комисии по ЗСПЗЗ. В жалбата се посочва несъответствие на регистъра на земеделските земи и с целта на закона – със ЗСПЗЗ, като се прави искане да бъде обявен за нищожен по отношение на имоти от 12 дка в м. „Водол” и 0,2 дка в м. „Деловете”.

Съдът е разпоредил жалбата да бъде изпратена на Общинска служба „Земеделие” , за да бъде представено административната преписка по вписване  в регистъра на земеделските земи, гори и земи в горския фонд  на държавата като собственик за имот № 236009, местност „Водол” – заявление, и всички документи ,приложени към партидата за този имот.

С писмо от 11.07.2016 година началникът на ОС „Земеделие” –Червен бряг изпраща административна преписка, като посочва, че  съгласно влязъл в сила план за земеразделяне от 1997 г., регистри и списъци към него преписка № 136693 е за имоти собственост на държавата, като  е включен и имот № 236009. Посочва се, че всички имоти по партида № 136693 към 1997 г. са „съществуваща собственост преди плана за земеразделяне и са отразени като такива и няма подавани нарочни заявления от държавата и  в случаите, когато собственици доказват собствеността си се обезщетяват по законоустановения ред.  Посочва се, че обстоятелствата, описани в жалбата са отразени в регистрите при одобряване на плана за земеразделяне и няма промени, като кариерата, разположена в имот № 236009, е разработена през петдесетте години на миналия век за нуждите на ДКЗ „Марко Ненов”.

На 13.07.2016 г  е постъпило заявление от Н., в което се излагат доводи относно обезщетение по влязло в сила съдебно решение № 610/05.12.2011 г по гр. дело № 183/2011 на РС-Горна Оряховица  и се излагат данни, че може да бъде използвана неправомерно информация, но изложените доводи са неотносими към настоящото производство.

Съдът като се запозна с жалбата, представените документи, становището на административния орган, намира, че жалбата на Н. е недопустима, тъй като не е налице индивидуален административен акт, който може да бъде прогласен за нищожен.

Регистър на земеделските земи по преписка №  136693 няма характеристиките на ИАА по смисъла на чл. 21 от АПК. В чл. 50 от Наредба № 49/05.11.2004 г. за поддържане на картата на възстановената собственост е уредено, че всеки може да поиска справка за вписванията в регистрите за отделните имоти.В чл. 51, ал.2 от Наредба № 49/2004 г. е конкретизирано, че удостоверение за определена партида или копие от партидата, отразяваща състоянието на имота към момента на справката по налични данни се издава само по писмена молба . Нещо повече изрично е посочено в разпоредбата на чл. 51, ал.2,пр.последно от Наредба № 49/05.11.2004 г.

, че справките се издават само за сведение и нямат правно значение на справка в службата по вписвания, което изрично се посочва в тях. Доколкото няма легална дефиниция на понятието "история на имота" в ЗСПЗЗ и Наредба № 49/2004 г., от граматическото тълкуване на чл. 51, ал.2 и чл. 34, ал.2 от Наредба № 49/2004 г. може да се изведе, че удостоверението за определената партида, отразяващо правното състояние на имота към момента на справката, съставлява т.н. удостоверение за история на имота. Това удостоверение за историята на имота се издава само за сведение, а от друга страна данните за имота са записвани в партидата към регистъра към КВС чл. 10, ал.3 от Наредба № 49/2004 г. и последната може да се изменя на основание чл. 18 и чл. 34 от Наредба № 49/2004 г. по молба на заинтересованата страна и документи, доказващи исканата промяна, а така също и при всяко изменение на актовете послужили за първоначално откриване на партидата. Следователно  регистърът на земеделските земи не представяла индивидуален административен акт  и не може да се иска прогласяване на нищожността му.

Вписването на данни в регистъра се извършва по заявление и съответно приложени документи за собственост или по данни от съществуващи преди това документи и планове, като в случай, че се твърди, че в регистъра има неправилно отразяване на собствеността на държавата по отношение на имот в партида № 136693, то оспорващият всъщност оспорва собствеността на държавата на посочените в регистъра имоти и следва да търси защита на правата си по общия исков ред.

 Мотивиран от изложеното и на основание чл. 158, ал. 1от АПК, Административен съд –Плевен, пети състав

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Оставя без разглеждане жалба на Н.Й.Н., чрез адв. Г.А., съдебен адрес *** срещу „ Регистър на земеделските земи по преписка №  136693 със собственик държавата с искане за прогласяване на нищожността му по отношение на имотите от 12 дка в местността „Водол” и в местността „Деловете”.

Прекратява съдебното производство по адм. дело № 532 по описа за 2016 година на Административен съд –Плевен.

Определението да се съобщи на оспорващия и на началника на Общинска служба „земеделие” –Червен бряг.

Определението може да се оспорва с частна жалба пред Върховен административен съд в 7 -дневен срок от съобщението до страните.

                                                                                                               

 

 

 

СЪДИЯ: