Р       Е       Ш     Е       Н       И       Е

 

421

 

гр. Плевен, 07.10.2016 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛЕВЕН, първи касационен състав, на шестнадесети септември две хиляди и шестнадесета година в публично съдебно заседание в състав:

Председател: ЮЛИЯ  ДАНЕВА

Членове:        ЕЛКА БРАТОЕВА

                      КАТЯ АРАБАДЖИЕВА                                  

С участието на Прокурор от Окръжна прокуратура - Плевен:

ИВАН ШАРКОВ

При Секретар: М.К.

 

Като разгледа докладваното от съдия Братоева Касационно административно-наказателно дело № 515/2016г. по описа на съда, на основание доказателствата по делото и закона, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 208 и следващите от Административно-процесуалния кодекс вр. чл.63 ал.1 изр. 2 от  Закона за административните нарушения и наказания.

Образувано е по касационна жалба на „Алта-2013” ЕООД – с. Рупци, общ. Червен бряг, представлявано от управителя М.П., чрез адв. Р. М. ***  срещу Решение №  33/21.04.2016г. на Районен съд –  Червен бряг, постановено по н.а.х.д. №  107 /2015г. по описа на съда, след връщане на делото от касационната инстанция за ново разглеждане от първоинстанционния съд по реда на чл.222 ал.2 т.1 от АПК.

С решението си при новото разглеждане на делото друг състав на първоинстанционния съд е потвърдил като законосъобразно Наказателно постановление 852/27.03.2015г. на Директора на Басейнова дирекция за управление на водите – Дунавски район с център Плевен, с което на „Алта-2013” ЕООД – с. Рупци, общ. Червен бряг  е наложено административно наказание имуществена санкция в размер на 1000  лева на основание чл. 200 ал.1 т.38 за нарушение на чл. 141 ал.1 от Закона за водите , затова че на 13.12.2014г. при извършена проверка на място на язовир „Рупци” (Водна), находящ се в землището на с. Рупци – публична общинска собственост на Община Червен бряг, отдаден на концесия с Договор Рег. № 98-00-1054812.06.2013г. на „Алта-2013” ЕООД – с. Рупци е установено, че концесионерът не поддържа в добро техническо състояние язовира, включително водностопанската система и хидротехническите съоръжения (арг. от чл. 10 ал.2 т.1 р. ІV и сл. от Договора за концесия), а именно констатирана е техническа неизправност на концесионния обект: язовирната стена е със силно занижена кота в средния участък, над основния изпускател, което я прави неизправна, въздушният откос на стената е с наличие на следи от преливане и ерозионни процеси и разрушения на язовирната стена в зоната на основния изпускател; водният откос е с нарушена броня – значителни свличания и слягания; основният изпускател е с компрометирани шахти на входа и изхода и е неизправен; преливникът е с прокопана траншея, като в момента на проверката протичат водни количества през него, но извършеното прокопаване не подобрява проводимостта му, което го прави неизправен; речното корито до 500 м след язовирната стена е обрасло с храстовидна растителност.

Касаторът   обжалва решението с доводи за неговата неправилност поради нарушение на материалния закон – касационно отменително основание по чл. 348 ал.1 т.1 от НПК. Възразява, че като концесионер не следва да носи отговорност, тъй като е изпълнил договорните си задължения, а отговорност за техническото състояние на язовира следва да носи собственика – Община Червен бряг.  Сочи, че хидротехническите съоръжения – язовирната стена, основния изпускател, преливникът, речното корито до 500 м. след язовирната стена се намират в съседни имоти и не са предмет на концесионния договор, но местоположението им не е конкретизирано в АУАН и НП. Предмет на договора е само водното огледало на язовира, представляващо „рибарник” в отдадения на концесия имот с кадастрален номер 000361 с площ от 20,975 дка. Отговорността е договорна, а не административно-наказателна. Сочи, че  изпълнението на задълженията по чл. 10 ал.2 от договора зависи от съдействието на общината като собственик на имотите, в които попадат хидротехническите съоръжения по аргумент и от наредбата, приета на осн. чл. 141 ал.2 от ЗВ, уреждаща реда за осъществяване на техническата експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях. Счита, че съдът необосновано е приел, че дружеството не е представило в общината работен проект за ремонтно-възстановилтелни работи на язовирната стена и облекчителните съоръжения на язовира. Това се доказва от свидетелските показания и не е опровергано от удостоверенията на общината, че проекта не е входиран по съответния ред. Проекта е следвало да бъде внесен от собственика съгласно чл. 148 ал.5 от ЗУТ за издаване разрешение за строеж. Счита, че няма вина за неизпълнение задълженията на общината да одобри представения проект и издаде разрешение за строеж.  Моли да се отмени решението и да се постанови друго, с което да се отмени НП.

Ответникът по касация –  Басейнова дирекция Дунавски Район – Плевен, чрез юрисконсулт Х. оспорва касационната жалба като неоснователна. Задължението по чл. 141 от ЗВ е на общината като собственик или на ползвателите на хидротехническите съоръжения. Дружеството е санкционирано като ползвател на концесионния обект, защото съгласно договора му е вменено задължение да поддържа рибарника и съоръженията в добро техническо състояние. Доказано е, че приложения по делото проект не е постъпвал в общината. Моли да се потвърди решението.

Прокурорът от Окръжна прокуратура - Плевен дава заключение, че с оглед събраните доказателства решението е правилно и следва да бъде оставено в сила.

Настоящият състав на Административен съд – Плевен, като прецени допустимостта и основателността на касационната жалба, доводите на страните, както и след служебна проверка на осн. чл.218 ал.2 АПК за валидност, допустимост и съответствие на решението с материалния закон, въз основа на установените факти, приема следното от правна страна:

Касационната жалба е подадена в срока по чл.211 ал.1 АПК, от надлежна страна и затова е процесуално ДОПУСТИМА.

Разгледана по същество, жалбата е ОСНОВАТЕЛНА.

Решението на Районен съд – Червен бряг е валидно и допустимо.

Съдът е установил правилно фактическата обстановка, въз основа съпоставка и обсъждане доказателствата по делото.

Правилно съдът е приел, че дружеството има качеството на ползвател по смисъла на чл. 141 ал.1 от ЗВ, предвид относимата редакция на законовата разпоредба - (ДВ, бр. 66 от 2013 г., в сила от 26.07.2013 г.), действала към 13.12.2014г. – датата на констатиране и извършване на нарушението. По силата на сключения концесионен договор обект на концесията съгласно чл. 1 ал.2 е рибарник, представляващ имот № 000361, с площ 20,975 дка, находящ се в местността „Водна”, с. Рупци съгласно Акт за публична общинска собственост № 245/26.09.2001г., при граници и съседи – имоти № 000336, горско тревиста местност № 360001, пасище мера № 000343, полски път. Съгласно сключен Анекс № 98-00-369/21.02.2014г. към договора предназначението на отдадения на концесия недвижим имот – рибарник следва да бъде съобразено с предназначението на имота съгласно АОС – язовир. Изменен е чл. 1 ал.2 като обект на концесията е язовира, представляващ имот № 000361. Според приложената скица имотът обхваща и язовирната стена, върху която е изграден полски път и съоръженията на язовира, находящи се в имота, което се подкрепя от показанията на св. Н., Б. – служители на общината, св. П. – съпруг на управителката на дружеството и приложения по делото проект за ремонтно възстановителни работи на язовирната стена и облекчителните съоръжения на язовир „Рупци”, както и удостоверение от общината, според което част от общински път с идентификатор 000343 съвпада с язовирната стена на имот 000361. Установява се също така, че този проект е бил изготвен от концесионера в изпълнение на задълженията му по договора, но не е внесен за одобрение в общината и регистриран с входящ номер и затова не е бил приет и изпълнен. Съгласно чл. 10 ал.2 т.1 от договора за концесия концесионерът има задължението да следи хидротехническите характеристики на рибарника и да го поддържа в добро техническо състояние като : редовно почиства водния и сух откос от растителност, редовно почиства бреговата ивица на водоема от растителност, почиства отворите на тръбите на преливника от дървета и затлачване, поддържа короната на преградната стена – която представлява път, свързващ земеделските имоти със село Рупци; почиства водното огледало от блатна растителност; поддържа в изправност запорната врата на основния изпускател; поддържа пътната връзка между рибарника и село Рупци в добро състояние; поддържа площадката и терените около рибарника, както и сградата, намираща се в тази площ; редовно почиства тези площи от битови и други отпадъци.

В изпълнение на задълженията по ал.2 т.14 от договора е изготвен работния проект за ремонт на язовирната стена и съоръженията, тъй като на концесионера са вменени и задължения да извърши необходимите технически подобрения във връзка със стопанската експлоатация на рибарника, и по конкретно да се изготви хидроложки доклад за дерето над язовирната стена; да се изготви работен проект за ремонт на язовира с хидравлично оразмеряване на преливника; да се извърши ремонт на язовирната стена и донасипване на билото, оправяне водния откос и почистване на сухия откос; да се изгради бетонов преливник; да се извърши първоначално и последващо почистване на водното огледало и водоема от блатна растителност и тиня; да бъдат почистени дъната на басейните на рибарника, да бъдат почистени скалните заскалявки откъм мокрия откос на язовира; да се осигури проводимостта на речните русла на 500 м. под облекчителните съоръжения; да бъдат почистени преливниците от треви и да се поддържат в такова състояние през целия период на експлоатация на рибарника; да бъдат запълнени и уплътнени изровените места по короните на стените и да се уплътнят с чакъл или трошен камък; да се поддържат изпускателите в изправност и да се монтират спирателни кранове. Съгласно т.17 концесионерът има и задължение да спазва законодателните изисквания за осъществяване на техническата експлоатация на стените на водоема и съоръженията.

Следователно поддържането на язовира и хидротехническите съоръжения в добро състояние е вменено на концесионера по силата на договора за концесия и той носи отговорност за състоянието му в качеството на ползвател по силата на чл. 141 ал.1 от ЗВ в относимата редакция към момента на извършване на нарушението, както правилно е приел първоинстанционния съд. Безспорно язовирът и съоръженията му в момента на проверката не са били поддържани в добро състояние.

Но съдът не е съобразил, че след издаване на НП и преди влизането му в сила разпоредбата на чл. 141 ал.1 от ЗВ  е изменена. Действащата към момента редакция на текста – (ДВ, бр. 58 от 2015 г.) предвижда, че собствениците на водностопански системи и хидротехнически съоръжения, включително на язовирни стени и/или съоръжения към тях, на хвостохранилища и шламохранилища са длъжни да осигурят поддържането им в техническа изправност. Следователно вече е отпаднало задължението за ползвателите да поддържат водностопанските системи и хидротехническите съоръжения в добро състояние. То е грижа и задължение само на собствениците според сега действащата редакция на текста, не е предвидено такова задължение за ползвателите и в други текстове на Закона за водите. В този смисъл вече е отпаднала административно-наказателната отговорност за неизпълнение на това задължение от ползвателите. Налице е по-благоприятен за нарушителя закон по смисъла на чл.3 ал.2 от ЗАНН, който съдът е следвало да приложи. Съгласно чл. 3 ал.1 от ЗАНН за всяко административно нарушение се прилага нормативният акт, който е бил в сила по време на извършването му. Но според ал.2, ако до влизане в сила на наказателното постановление последват различни нормативни разпоредби, прилага се онази от тях, която е по-благоприятна за нарушителя.

Сегашният текст на Закона за водите не предвижда задължение и респективно административно-наказателна отговорност за ползвателите и затова е налице по-благоприятен за нарушителя закон. По тази причина НП следва да се отмени като незаконосъобразно.

Като не е приложил по-благоприятния закон на осн. чл. 3 ал.2 от ЗАНН Районен съд – Червен бряг е постановил несъобразено с материалния закон решение, което следва да се отмени, а по същество да се отмени НП.

Водим от горното и на основание чл. 221 ал.2 АПК съдът

 

 

Р       Е       Ш     И :

 

ОТМЕНЯ   Решение №  33/21.04.2016г. на Районен съд –  Червен бряг, постановено по н.а.х.д. №  107 /2015г. по описа на съда и вместо него постановява:

ОТМЕНЯ  Наказателно постановление 852/27.03.2015г. на Директора на Басейнова дирекция за управление на водите – Дунавски район с център Плевен, с което на „Алта-2013” ЕООД – с. Рупци, общ. Червен бряг  е  наложено административно наказание имуществена санкция в размер на 1000  лева на основание чл. 200 ал.1 т.38 за нарушение на чл. 141 ал.1 от Закона за водите.

РЕШЕНИЕТО е окончателно.

         ПРЕПИС от решението на осн. чл. 138 ал.1 АПК да се изпрати на страните и Окръжна прокуратура – Плевен.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                            ЧЛЕНОВЕ: 1.                         2.