О      П      Р       Е       Д       Е       Л       Е       Н      И      Е

 

№ 754

 

гр. Плевен, 25.07.2016г.

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД - ПЛЕВЕН, ІІІ-ти състав, в закрито съдебно заседание  на двадесет и пети юли 2016г. в състав - 

Председател: съдия Елка Братоева

Като разгледа докладваното от съдия Братоева адм.д. № 512/2016г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Административното дело е образувано  по жалба на Г.П.Г. *** срещу Експертно решение № 0288/04.02.2016г. на ТЕЛК І състав към УМБАЛ „Д-р Г. Странски” ЕАД - Плевен, с което на жалбоподателя  е определена 60 % трайно намалена работоспособност  за срок от 2 години - до 01.02.2018г.

Производството е по чл. 145 и следващите от АПК вр. чл. 112 ал.1 т.3 и т.4 от Закона за здравето.

Жалбоподателят оспорва законосъобразността на решението на ТЕЛК, като твърди, че противоречи на здравословното му състояние и събраните по преписката медицински документи, тъй като от 80% трайно намалена работоспособност същата е намалена на 60%. Сочи, че е обжалвал решението пред НЕЛК, но комисията определила дата за явяване на преглед  на 08.06.2018г., което е много след тримесечния срок за произнасяне и след изтичане срока на решението на ТЕЛК. Поради това обжалва решението на ТЕЛК пред съда и моли преписката по жалбата му да бъде изискана от НЕЛК, разгледана и решена от съда по същество. Моли съда  да назначи съдебно-медицинска експертиза с в.л. кардиолог, което да установи дали има подобрение на здравословното му състояние, стабилизирано ли е или има влошаване.

По делото е приложена административната преписка от НЕЛК като комисията е изразила становище за недопустимост на жалбата, тъй като в чл. 112 ал.1 т.3 и т.4 от Закона за здравето е предвидено, че решението на ТЕЛК подлежи на задължителен административен контрол пред НЕЛК, а едва решението на НЕЛК може да се оспорва пред съд. Сочи се, че тримесечният срок за произнасяне на НЕЛК е инструктивен, което не освобождава комисията от задължението за произнасяне, а определянето на по-късна дата се дължи на голямото натоварване от страна на специализираните състави.

Така депозираната жалба е редовна, тъй като жалбоподателят с молба 18.07.2016г., чрез адв. З.. Т. е представил доказателства за внесена държавна такса и така е отстранил констатираните нередовности, но е НЕДОПУСТИМА.

Съгласно чл. 112 ал.1 т.3 и т.4 от Закона за здравето решенията на ТЕЛК подлежат на задължително административно обжалване пред НЕЛК. А от своя страна решенията на НЕЛК подлежат на обжалване пред административния съд. В случая, видно от материалите по делото жалбоподателят е упражнил правото си на обжалване пред НЕЛК, по повод на което е образувана преписка № 1874 по описа на първи специализиран състав по сърдечно-съдови болести при НЕЛК, определена е и дата за явяване на жалбоподателя на преглед.

Според цитираната разпоредба решенията на ТЕЛК подлежат на задължително административно обжалване пред НЕЛК. От своя страна само решението на НЕЛК подлежи на съдебно обжалване. Не съществува законова възможност за директно обжалване на решението на ТЕЛК пред съда и произнасяне по същество, каквото е искането на жалбоподателя.

Ето защо подадената жалба ще следва да се остави без разглеждане като недопустима на основание чл. 159 т.1 от АПК.

Водим от горното съдът

 

 

О      П      Р       Е       Д       Е       Л       И :

 

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ  жалбата на Г.П.Г. *** срещу Експертно решение № 0288/04.02.2016г. на ТЕЛК І състав към УМБАЛ „Д-р Г. СТрански” ЕАД - Плевен, с което на жалбоподателя  е определена 60 % трайно намалена работоспособност  за срок от 2 години - до 01.02.2018г.

ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело № 512/2016г. по описа на Административен съд – Плевен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва с частна жалба пред Върховен Административен съд, подадена чрез Административен съд – Плевен в 7-дневен срок от съобщението.

ПРЕПИС от определението да се изпрати на жалбоподателя и НЕЛК.

 

 

                                                        С  Ъ  Д  И  Я :