ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 985

гр.Плевен, 29 Септември 2016 год.

 

Административен съд - гр.Плевен, VІІ-ми състав, в закрито съдебно заседание на   двадесет и девети септември две хиляди и шестнадесета година, в състав:                                          

                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветелина Кънева

 

като разгледа докладваното от съдията адм. дело № 511/2016 г. по описа на Административен съд – Плевен, за да се произнесе, взе предвид следното:

            В Административен съд-Плевен е подадена жалба от л.св.С.С.Н.,***, против М. М.-фелдшер на Здравна служба при Затвора Плевен.

            В жалбата се описват действията на фелдшер М. по предоставяне на медицинска помощ на л.св.Н. във връзка с негово белодробно заболяване, като се счита, че медицинското лице престъпно отказва лечение и дори възпрепятства лечение предписано от специалист. Сочи се, че пряка отговорност за действията на фелдшер М. следва да носи Здравна каса-Плевен с юридическо лице Министерство на здравеопазването. Счита, че има правен интерес от предявявяне на иск, като изрично посочва, че не знае дали ответник следва да бъде Министерство на здравеопазването или ГДИН-София. В заключение иска да бъде наложено административно наказание на фелдшер М. или да бъде уволнен, тъй като поставя живота му в опасност; да му бъде наложена глоба в размер на 5005лева, с които пари да бъде закупена апаратура за дишане, която да бъде предоставена на Затвора Плевен. Моли съдът да осъди посоченото лице за сумата от 5005лева за това,че  за периода от м.януари 2016г до 17.06.2016г-датата на завеждане на исковата молба, му е нанесъл нечовешки болки и страдания и е поставил живота му в опасност. Направени са и доказателствени искания.

            Към жалбата са приложени молба от л.св.Н., с която се иска освобождаване от държавна такса, като се сочи, че лицето не притежава финансови средства, не притежава движими и недвижими имущества, не полага труд и е болен. Приложена е и молба за предоставяне на безплатна правна помощ.

            При проверка редовността на жалбата съдът е указал на л.св.Н. да уточни от кои незаконосъобразни действия и бездействия са му причинени вредите, какви вреди са му нанесени и от кой орган и/или длъжностно лице са причинени; в какво се изразява незаконосъобразността на действията или бездействията и в какво се състои искането до съда, както и да посочи надлежен ответник. Лицето е предупредено за последствията от неизпълнение на дадените указания.         Във връзка с искането за освобождаване от държавна такса и предоставяне на безплатна правна помощ на лицето е указано да предостави документи от съответните компетентни органи за конкретно посочи обстоятелства, а от Затвора Плевен е изискана информация, въз основа на която съдът да прецени основателността на искането.

            С писмо от 24.06.2016г. от Затвора Плевен са предоставени изисканите данни.

            На 01.07.2016г. по делото е постъпило уточнение от л.св.Н., в което се сочи, че в жалбата са максимално конкретизирани причините за нейното подаване, а незаконосъобразните действия са на фелдшер М., от това, че поради некомпетентност и липса на квалификация поставя живота му в опасност. Сочи, че искането до съда е не за парично обезщетение, а за налагане на фелдшер М. на административно наказание -лишаване от право да упражнява дейност,  както и за налагане на глоба от 5005лева, с която сума да бъде закупена медицинска апаратура и да бъде предоставена на Затвора Плевен. Поради незнание кой следва да бъде надлежен ответник моли съдът да определи това. В заключение сочи, че жалбата му е насочена конкретно срещу фелдшер М.. Допълнително посочва, че няма възможност да предостави исканите документи, поради което цитира други административни дела, по които е представил такива.  

            Във връзка с горното, съдът отново е оставил жалбата без движение и е дал конкретни указания на л.св.Н., а именно да посочи изрично дали претендира парично обезщетение от твърдяните незаконосъобразни действия и бездействия на фелдшер М. и ако да, да посочи в какъв размер, от кого и за какъв период; или иска на фелдшер М. да бъде наложена глоба в размер на 5005лева и лишаване от право да упражнява дейността „фелдшер”, както е посочено в уточнението по жалбата. Лицето е предупредено за последствията от неизпълнение на дадените указания.

            С уведомление от 18.07.2016г. до Административен съд-Плевен л.св.Н. уточнява, че не претендира парично обезщетение в негова полза, а иска да бъде наложено административно наказание „лишаване от право да упражнява дейност” на фелдшер М., както и да му бъде наложена глоба в размер на 5005лева, с която сума да бъдат закупени апаратура и други необходими техники за здравната служба към Затвора Плевен.  

            С определение от 17.08.2016г. съдът е оставил без уважение исканията за предоставяне на безплатна правна помощ и за освобождаване от държавна такса и отново е оставил жалбата без движение за представяне на документ за внесена държавна такса. При инстанционен контрол, с определение от 26.09.2016г. по адм.дело №9754/2016г. ВАС е отменил определението в частта, с която е оставено без уважение искането за освобождаване от държавна такса и вместо него е освободил л.св.Н. от задължението за внасяне на държавна такса в размер на 10лева по адм.дело №511/2016г. на АС-Плевен. Със същото определение е оставена без разглеждане частната жалба на л.св.Н. против определението в частта, с което е отказано предоставяне на безплатна правна помощ и делото по частната жалба е прекратено в тази част. Делото е върнато на Административен съд-Плевен за продължаване на съдопроизводствените действия съобразно указанията, които са да бъде извършена проверка на допустимостта на жалбата.

             Съдът, след като се запозна с материалите по делото и отново извърши проверка на предварителните въпроси, относно редовността и допустимостта на подадената жалба, намира за установено следното:

            С определението на ВАС окончателно е решен въпроса дали л.св.Н. дължи внасяне на държавна такса, като последният е освободен от това задължение, поради което жалбата му е редовна.

             Същата, обаче, е недопустима за разглеждане по същество, по следните съображения:

            С нормата на чл.128 ал.1 и ал.2 от АПК се определя кои дела са подведомствени на административните съдилища. Съгласно последната, в редакцията й към датата на подаване на жалбата, административните съдилища са компетентни да разглеждат дела по искания за издаване, изменение, отмяна или обявяване на нищожност на административни актове; обявяване на нищожност или унищожаване на споразумения по този кодекс; защита срещу неоснователни действия и бездействия на администрацията;защита срещу незаконно принудително изпълнение;обезщетения за вреди от незаконосъобразни актове, действия и бездействия на административни органи и длъжностни лица; обезщетения за вреди от принудително изпълнение; обявяване на нищожност, обезсилване или отмяна на решения, постановени от административните съдилища; установяване неистинността на административни актове по този кодекс, както и предявени искове за установяване съществуването или несъществуването на едно административно право или правоотношение, когато има интерес от това и не се разполага с друг ред за защита.

            В конкретния случай л.св.Н. изрично е заявил, че не претендира парично обезщетение в негова полза от незаконосъобразни действия и бездействия на фелдшер М., а жалбата му е насочена конкретно срещу фелдшер М. М. с искане да му бъде наложено административно наказание „лишаване от право да упражнява дейност”, както и да му бъде наложена глоба в размер на 5005лева, с която сума да бъдат закупени апаратура и други необходими техники за здравната служба към Затвора Плевен.  

            В контекста на горното, съдът намира, че искането на л.св.Н. не попада в нито една от хипотезите на чл.128 ал.1 и ал.2 от АПК, поради което Административен съд-Плевен не е компетентен да разгледа жалбата на лицето срещу фелдшер М. и да прецени основателността на направените искания.

            Водим от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

            ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на л.св.С.С.Н.,***, против М. М.-фелдшер на Здравна служба при Затвора Плевен, с която се иска на фелдшера да бъде наложено административно наказание „лишаване от право да упражнява длъжността” и да му бъде наложена глоба в размер на 5005лева, с която сума да се закупи апаратура и други необходими техники за здравната служба към Затвора Плевен.  

            ПРЕКРАТЯВА производството по адм.дело №511/2016г. по описа на Административен съд-Плевен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на оспорване с частна жалба пред Върховен административен съд в 7-мо дневен срок от получаване на съобщението.

 

                                                                                                          СЪДИЯ: