О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

606 /13.06.2016г.

гр. Плевен

       

       Административен съд- Плевен, първи касационен състав, в закрито заседание на тринадесети юни, две хиляди и шестнадесета година,  в състав:

                         ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЮЛИЯ ДАНЕВА

                                  ЧЛЕНОВЕ : ЕЛКА БРАТОЕВА

                                                       КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

        Като се запозна с докладваното от съдия Юлия Данева касационно административно дело № 472/2016г.,за да се произнесе взе пред вид следното:

        Производството е по чл. 229 АПК , във вр. с чл. 63 от ЗАНН.

        С Разпореждане № 12320/20.05.2016г. , постановено по  н.а.х.д. № 982/2016 г.  Районният съд- Плевен е  върнал жалбата на М.А.  П. срещу НП № 6510/21.11.2011г. на Началник Сектор ПП към ОДМВР-Плевен и е прекратил  производството по делото.

        Срещу  разпореждането е  подадена частна жалба от М.П. с искане за  отмяната му  като незаконосъобразно. Частният жалбоподател  счита, че раззпореждането е постановено в нарушение на  материалния закон и съдопроизводствените правила. Твърди, че  в жалбата срещу НП, подадена до РС  е оспорила  подписа си върху разписката за връчване на НП е и поискала  назначаване на графична експертиза. Моли да бъде отменено разпореждането и делото да бъде върнато за разглеждане на жалбата  по същество .

        Ответникът не изразява становище по  подадената частна касационна жалба.

         Административният съд- Плевен, като взе пред вид събраните доказателства, наведените от жалбоподателя основания, становищата на страните и изискванията на закона, намира за установено следното:

         Частната касационна жалба е подадена в срок и е процесуално допустима.

         По същество е основателна.

         С обжалваното разпореждане Районният съд е прекратил производството по делото, образувано по жалба на М.А.П. срещу НП № 6510/21.11.2011г. на Началник Сектор ПП към ОДМВР-Плевен  като е приел, че същата е недопустима поради неспазване на  законоустановения срок за обжалване. Приел е, че НП е връчено на  М.П.  на 18.02.2016 г., срокът за обжалването му е изтекъл на 24.02.2016 г., поради което подадената  на 22.04.2016 г. жалба е просрочена.

         Разпореждането е неправилно.

         С подадената до РС жалба срещу НП № 6510/21.11.2011г. на Началник Сектор ПП към ОДМВР-Плевен  М.П.  е оспорила  подписа  си върху  разписката за връчването му и е поискала назначаване на графична експертиза за установяване  на обстоятелството дали  разписката е  изписана и подписана от нея.

         При така направеното искане  съдът е следвало да изясни обстоятелствата по повод връчване на НП и  дали същото е  връчено  на  наказаното лица- така, както е отразено в разписката. Този въпрос е съществен и касае допустимостта на жалбата, респ. правото на защита на наказаното лице. Като е постановил съдебния си акт без  изясняването му, Районният съд е  допуснал съществено процесуално нарушение, поради което разпореждането следва да бъде отменено, а делото-върнато на съда  за продължаване на съдопроиздводствените действия, първото от които е  преценка на допустимостта на жалбата срещу НП след проверка и обсъждане на направените в нея оплаквания , че  разписката  за получаване на НП не е подписана от  жалбоподателката П., респ. на посочената в нея дата  тя не е получила същото.

  

       Водим от горното съдът

                   

    

 

                              О П Р Е Д Е Л И :

       ОТМЕНЯ Разпореждане № 12320/20.05.2016г., постановено по  н.а.х.д. № 982/2016 г.  Районният съд- Плевен.

       Връща делото  на Районен съд- Плевен  за продължаване  на съдопроизводствените действия  съобразно указанията в настоящето определение.

     Определението не подлежи на обжалване.  

        

                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                  

              

                                                             ЧЛЕНОВЕ: 1.                          2.