Р   Е  Ш   Е   Н   И    Е

                                           

                                                        362/25.07.2016 г.

                                                гр. Плевен

                                   В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

          АДМИНИСТРАТИВЕН  СЪД- гр. Плевен, първи  касационен  състав, в публично заседание на петнадесети юли, две хиляди и шестнадесета  година  в състав:

                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЮЛИЯ ДАНЕВА

                                                   ЧЛЕНОВЕ: ЕЛКА БРАТОЕВА

                                                                       СНЕЖИНА ИВАНОВА

        Секретар:М.К.

        Прокурор: ИВАН ШАРКОВ

        Като разгледа докладваното от съдия  Юлия Данева  касационно административно дело № 469 по описа за 2016 година, за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството е по реда на чл. 208 и сл. от АПК във вр. с чл. 63 от ЗАНН.

         С решение № 307 от 12.05.2016г., постановено по НАХД № 480/ 2016г.  Плевенският  районен съд е потвърдил Наказателно постановление №35-0000023/12.01.2016г. на Началник Областен отдел „АВТОМОБИЛНА АДМИНИСТРАЦИЯ” /ОО”АА”/-Плевен, с което на К.И.И. ***, Кюстендилска обл. , за извършено нарушение  по чл. 40, ал. 1, т. 5 от Наредба № 2  от 13.03.2002 г. на  МТ е наложено административно наказание ГЛОБА в размер на 500 лв.  на осн. чл. 93, ал. 2 от Закона за  автомобилните превози/ЗАвП/  за това, че  на 18.12.2015 г. , около 14.10 ч. в гр. Плевен , автогара, като водач на автобус „Бова” с рег. № СА 4019КХ  извършва обществен превоз на пътници с лиценз № 0317 по утвърдена пътна линия София-Плевен-Свищов с маршрутно  разписание № 22202, с пътен лист  № 0159939 , като представеното маршрутно разписание  не е заверено със свеж печат на общината-възложител .

         Така постановеното решение  е обжалвано с касационна жалба от К.И.И., чрез процесуален представител адв. Е.И. *** с доводи за неговата незаконосъобразност и неправилност. Жалбоподателят счита, че за вмененото му нарушение  по чл. 40,ал. 1, т. 5 от Наредба № 2 /2002 г. на МТ  неправилно е бил  санкциониран на осн. чл. 93,ал. 2 от ЗАвП, а е следвало да бъде санкциониран  по чл. 93, ал. 1, т. 1 от ЗАвП. Счита, че  , след като е представил  към момента на  проверката  документ, който не е редовен, не е налице хипотеза по  ал. 2.  Представянето на такъв документ  обуславя неприложимост на  тази разпоредба и  налагането на наказание по този текст  представлява разширително, и оттам- абсолютно неправилно  тълкуване на материалния закон. Моли  да бъде отменено решението и наказателното постановление.

       Ответникът по жалбата не е взел становище.

       Представителят на Окръжна прокуратура счита, решението е правилно и законосъобразно и следва да бъде потвърдено.        

       Административен съд- Плевен, като взе пред вид събраните доказателства, наведените  от жалбоподателя  основания, становищата на страните , служебно констатираните пороци на решението и изискванията на закона  намира за установено следното от фактическа и правна страна:

      Жалбата е подадена в законоустановения срок и е процесуално допустима.

       Разгледана по същество е неоснователна.

        С обжалваното решение Районният съд е  приел, че на 18.12.2015 г. , около 14.10 ч. в гр. Плевен , автогара, жалбоподателят, като водач на автобус „Бова” с рег. № СА 4019КХ  е  извършвал обществен превоз на пътници с лиценз № 0317 по утвърдена пътна линия София-Плевен-Свищов с маршрутно  разписание № 22202, с пътен лист  № 0159939 , като представеното маршрутно разписание  не е заверено със свеж печат на общината-възложител. Така описаната   фактическа обстановка  съдът е приел за  установена от показанията на  свидетелите Драганов и Костов и писмените доказателства по делото. Въз основа на  така установените факти е направил извод за законосъобразно ангажирана административно-наказателна отговорност на жалбоподателя  по санкционната норма на чл. 93, ал. 2 от ЗАвП поради нарушение на чл. 40,ал. 1, т. 5 от Наредба № 2/15.03.2002 г. на МТ.

        Касационната инстанция споделя изцяло  фактическите и правни изводи на решаващия съд, който е обсъдил е всички факти и обстоятелства от значение  за случая и е извел обосновани изводи, съображенията за които се възприемат от настоящата инстанция и не  следва да бъдат дословно преповтаряни. Атактуваният съдебен акт се основава на правилна преценка на данните по делото, издаден е в съответствие с приложимите в случая материалноправни разпоредби, като е постановен при спазване на съдопроизводствените правила. При изготвяне на същия са взети предвид релевантните за спора обстоятелства и факти и изразените от страните становища по тях.  

         Наведените в касационната жалба оплаквания за неправилно приложена санкционна норма на  чл. 93,ал. 2 от ЗАвП  са неоснователни. Същественият елемент от  фактическия състав на тази норма е непредставяне на   издаден и съществуващ документ- в конкретния случай- заверено със свеж печат на общината-възложител маршрутно  разписание,  изискуемо съгласно чл. 40,ал. 1, т. 5 от Наредба № 2. Безспорно е, че при извършената проверка касаторът не е представил  оформено със свеж печат на Общината разписание , но не е констатирано , че такъв документ не е издаден въобще, от което да следва извод за  извършено по чл. 93,ал. 1 нарушение, каквото е твърдението в касационната жалба. Разписанието  е  налично и съществуващи в правния мир, но не е било представено в надлежен вид, поради което правилно жалбоподателят е бил санкциониран по ал. 2 , тъй като ал. 1 предполага  изначална липса на такъв документ, и от своя страна има за последица значително по- тежка административна санкция. 

       Като е потвърдил наказателното постановление, Районният съд е постановил правилен и законосъобразен съдебен акт, който следва да бъде оставен в сила.            

       Водим от горното  съдът

        

                                                      Р Е Ш И :

       ОСТАВЯ В СИЛА  решение е № 307 от 12.05.2016г., постановено по НАХД № 480/ 2016г. на Плевенския  районен съд .

      Решението не подлежи на обжалване.

                        

                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:                        

 

                               

 

                               ЧЛЕНОВЕ:  1.                                 2.