ОПРЕДЕЛЕНИЕ

599

гр. Плевен,10.06.2016 г.

 

Административен съд – Плевен, пети състав в закрито заседание на десети юни две хиляди и шестнадесета година в състав

                                                           

Съдия - докладчик: Снежина Иванова

 

като разгледа докладваното от съдия - докладчика адм. д. № 467 по описа за 2016 година на Административен съд –  Плевен, за да се произнесе взе предвид следното:

С определение № 63/18.12.2015 г.  Софийски районен съд, първо гражданско отделение, 42 състав е прекратил производството и е изпратил делото по подсъдност на АС –Плевен.  Същото е образувано по искова молба на Х.Т.А.,*** срещу ГД „Изпълнение на наказанията” по чл.71, ал. 1, т. 1 от Закона за защита от дискриминацията с искане за образуване на съдебно производство и установяване чрез съпоставяне на фактическото положение на ищеца  в Затвора Плевен -5-та група с това на лишените  от свобода в гр. София –Затвора, І-ва група че по отношение на него в Затвора Плевен е осъществена дискриминация, изразяваща се в изтърпяване на наказанието в помещение, изградено от ламарина и желязна решетка, а в Затвора София лишените от свобода изтърпяват наказанието в помещения, изградени от стандартни  строителни материали. Посочва, че дискриминацият е по признак „лично положение” и определя периода 01.02.2011 г – 01.12.2011г.

Административен съд-Плевен, като се запозна с описаните в исковата молба факти и обстоятелства и съобрази закона, намира, че административното дело не му е подсъдно по следните съображения:

Безспорно по делото е, че предявената искова молба от л.св.А. е с правно основание чл.71 ал.1 т.1 от Закона за защита от дискриминация (ЗЗДискр.) и с нея се търси  само установяване на извършено нарушение на ЗЗДискр. от страна на органи и длъжностни лица от Затвора-Плевен, т.е. следва да се установи само факта на нарушението по чл.71 ал.1 т.1 от ЗЗДискр. Искът не е съединен с иск за обезщетение за вреди по чл.71 ал.1 т.3 от ЗЗДискр. и съгласно чл. 71, ал. 1 от ЗЗДискр извън случаите по раздел I, всяко лице, чиито права по този или по други закони, уреждащи равенство в третирането, са нарушени, може да предяви иск пред районния съд, с който да поиска: 1. установяване на нарушението; 2. осъждане на ответника да преустанови нарушението и да възстанови положението преди нарушението, както и да се въздържа в бъдеще от по-нататъшни нарушения. В исковата молба, с което е сезиран СРС, не е предявен иск за обезщетение за вреди, каквито евентуално са били претърпени от твърдяното нарушение. Главният спор е относно наличието на дискриминация, но не и за правото на обезщетение за вреди.

По изложените съображения настоящият съдебен състав намира, че предявеният иск подлежи на разглеждане от СРС по общия исков ред на основание чл. 71, ал. 1 от ЗЗДискр и тъй като исковата молба е била подадена в СРС, където е било образувано  гражданско дело №54983/2014 год., прекратено  с определение №63/18.12.2015 год.  и изпратено по подсъдност на настоящия съд, на основание чл.134, ал.4 и ал.5 от АПК, делото пред настоящия съд следва да се прекрати и да се изпрати на смесен петчленен състав от членове на ВАС и ВКС за определяне на компетентния съд, който да разгледа предявения от А. иск против ГДИН. В този смисъл Определение № 25 от 13.05.2016 г. по адм. д. № 17/2016 г., 5-членен с-в.

Предвид изложеното, настоящият състав на Административен съд-Плевен счита, че делото не му е подсъдно и следва да бъде повдигнат спор за подсъдност с Административен съд София-град.

         Водим от горното и на основание чл.135 ал.5 вр с чл.135 ал.3 от АПК, съдът

                                               ОПРЕДЕЛИ:

        

         Прекратява съдебното производството по адм.дело №467/2016 г. по описа на Административен съд-Плевен.

         Повдига спор за подсъдност между Административен съд-Плевен и Софийски районен съд относно съда, компетентен да разгледа подадената искова молба от л.св. Х.Т.А.,***, І-ва група срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” гр.София с правно основание чл.71 ал.1 т.1 от Закона за защита от дискриминация.

Изпраща делото на смесен състав от ВКС и ВАС за определяне на компетентния да разгледа спора административен съд.

Определението не подлежи на оспорване.

         Определението да се съобщи на страните.

 

 

СЪДИЯ-ДОКЛАДЧИК: