Р   Е  Ш   Е   Н   И    Е

                                           

                                                 361/25.07.2016 г.

                                                 гр. Плевен

                                   В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

        АДМИНИСТРАТИВЕН  СЪД- гр. Плевен,първи  касационен  състав, в публично заседание на петнадесети юли, две хиляди и шестнадесета година , в състав:

                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЮЛИЯ ДАНЕВА 

                                    ЧЛЕНОВЕ: ЕЛКА БРАТОЕВА

                                                        СНЕЖИНА ИВАНОВА

        Секретар: М.К.

        Прокурор: ИВАН ШАРКОВ

        Като разгледа докладваното от съдия Данева  касационно административно дело №  449  по описа за 2016 година, за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството е по реда на чл. 208 и сл. от АПК във вр. с чл. 63 от Закона за административните нарушения и наказания/ЗАНН/.

         С решение № 261/21.04.2016г., постановено по НАХД № 2647 по  описа за 2015г. Плевенският районен съд е потвърдил Наказателно постановление  № 15-0938-002852/30.06.2015 г. на Началник Сектор Пътна полиция към ОДМВР-Плевен, с което на А.С.И. ***, за нарушение на чл. 174,ал. 3 от  Закона за движение по пътищата/ЗДвП/ и на същото основание е наложено административно наказание глоба в размер на 2000 лв. и лишаване от право да управлява МПС за 24 месеца; за нарушение по чл. 103 от ЗДвП и на осн. чл. 175,ал. 1, т. 4 от ЗДвП  е наложено наказание глоба в размер на 200 лв. и лишаване от право да управлява МПС за 6 месеца  за това, че на  20.06.2015 г. , в 02.30 ч. в гр. Плевен, на кръстовище ул. „Трети март” и „България”, като водач на л.а. „Мерцедес А 180” с рег. № ХХХХ отказва да бъде  изпробван за алкохол с техническо средство Алкотест  № 7510-0164 и демонстративно  напуска мястото на извършване на проверката, неизпълнявайки указанията  за процедурите.

         Така постановеното решение е обжалвано от А.С.И.  с твърдения за  неговата незаконосъобразност. На първо място счита, че  е налице нарушение на съдопроизводствените правила при издаване на НП, тъй като в  обстоятелствената  му част  не е описана подробно фактическата обстановка. Счита, че съдът проверява фактическите установявания, отразени в АУАН и е недопустимо „привнасяне” на нови фактически установявания в хода на съдебното производство. Твърди, че решението е необосновано, тъй като съдът е приел единствено показанията на актосъставителя и свидетелите му, а е отхвърлил показанията на съпругата на  жалбоподател,която е  свидетел-очевидец  и  показанията й не могат да бъдат отхвърлени изцяло от съда.  На следващо място навежда оплакване за неправилност на съдебния акт. Твърди, че съдът е приел , че на жалбоподателя е даван талон за кръвна проба, което  не е вярно и никъде не е отбелязано.  Също така счита за неправилен изводът на съда, че  жалбоподателят е напуснал мястото на проверката. Навежда довод, че е изпълнил всички указания на контролните органи  и не е установено да е давано някакво  нареждане от последните, което той да не е изпълнил. Твърди, че е изпълнил всички нареждания, включително и, че е дал  проба за алкохол. Моли да бъде отменено решението и потвърденото с него наказателно постановление. По същество, чрез процесуалния си представител адв. М. А. *** поддържа жалбата на изложените в нея основания. Твърди, че е дал проба за алкохол-обстоятелство, което е установила съпругата му. Не е напускал мястото на проверката. Твърди още, че  АУАН не отговаря на законовите изисквания, тъй като единият от свидетелите не е  присъствал при установяване на нарушението. Счита, че фактическата обстановка,описана в НП не е установена. Моли да бъде отменено решението.

           Ответникът не ангажира становище по жалбата.

           Представителят на Окръжна прокуратура изразява становище, че жалбата е основателна и следва да бъде уважена.

           Административен съд- Плевен, като взе пред вид събраните доказателства,  становищата на страните  и изискванията на закона, намира за установено следното от фактическа и правна страна:

           Касационната жалба е подадена от надлежна страна, в законоустановения срок и е процесуално допустима.

           По същество е частично основателна.

           За да потвърди  наказателното постановление     решаващият съд  е приел, че от събраните в хода на делото  доказателства  се установява фактическа обстановка , от която следва, че  жалбоподателят е отказал да  даде проба с техническо средство, както и че не е изпълнил това свое задължение , което  му е вменено по силата на чл.103 от ЗДвП, както и че не е изпълнил предписанието за медицинско изследване  и указанията да изчака приключването на проверката. Достигнал е до тези изводи, като е  кредитирал изцяло  показанията на актосъставителя Ноев и  свидетелите Б. и Б. като последователни, логически изложени,взаимно кореспондиращи си и съответни на писмените доказателства,  и частично- тези на св. И.. Отчел е факта , че тази свидетелка  е присъствала на нарушението и нейните показания не могат да бъдат изцяло отхвърлени, но не могат да бъдат и изцяло кредитирани поради  това, че е съпруга на нарушителя и е заинтересована от изхода на  делото с цел  избягването на  административнонаказателната му отговорност.

        Касационният състав споделя изводите на  решаващия съд  относно   преценката на свидетелските показание и причините , поради които се приемат изцяло едни, а се отхвърлят, макар и частично други. Също така  се приемат за основателни правните и фактически изводите  по отношение на  извършеното от жалбоподателя нарушение по чл. 174,ал. 3 от ЗДвП- отказ да  му бъде извършена проба за алкохол. В тази част съдът е изложил подробни мотиви, които настоящият съд споделя изцяло  и не счита за необходимо да преповтаря. Анализирани са  всички свидетелски показания, и в тяхната съвкупност с писмените доказателства същите  мотивират извод за  извършено от И.  нарушение, което основателно е квалифицирано като такова  по чл. 174, ал. 3 от ЗДвП. В тази част решението е  правилно и законосъобразно и следва да бъде потвърдено.

        По отношение на описаното в НП нарушение по чл. 103 от ЗДвП- неизпълнение  нареждане на органите за контрол и регулиране на движението, съдът намира следното: Изводът на решаващия съд, че  неизпълнението на  нареждането да му бъде извършена проверка за алкохол е нарушение, или част от нарушението по чл. 103 от ЗДвП  е неправилен. Отказът да бъде изпробван за алкохол е самостоятелно  нарушение по чл. 174,ал. 3 ЗДвП и не се вписва  във фактическия състав на чл. 103 от ЗДвП. На следващо място, нито в АУАН, нито в НП при описание на фактическата обстановка  е посочено, че  жалбоподателят  не е изпълнил предписание за медицинско изследване, няма и твърдения такова да ме у  давано. Така изложеното обстоятелство в НП съществува само като цитат на  чл. 174, ал. 3 от ЗДвП, но не и като твърдение , че е било осъществено. В този смисъл, изводите на съда, че не е изпълнил това предписание  не кореспондират с доказателствата по делото. Този факт не  дисквалифицира като административно нарушение   отказа за изпробване с техническо средство, тъй като двата отказа са регламентирани в горепосочения текст алтернативно. От текста на НП обаче не става ясно  какви точно нареждания не е изпълнил жалбоподателят, извън нареждането да даде проба за алкохол с техническо средство, което неизпълнение, както е казано по-горе е  самостоятелно нарушение по чл. 174, ал. 3.  В НП е посочено:” Не изпълнява указанията за процедурите”. Не е посочено за какви процедури става въпрос- дали за тези по проверката за алкохол, или за други процедури, свързани с проверка на документи и пр.Не може да се приеме като нарушение  по чл. 103 и напускането на мястото на проверката, дори и това да е станало демонстративно. За да  бъде съставомерно нарушението по чл. 103 от ЗДвП е необходимо  в АУАН и  впоследствие в НП да бъде посочено ясно и точно  какво нареждане е било дадено на  водача, и че той не е изпълнил това конкретно нареждане. Т.е., ако е отразено, че на водача е дадено нареждане да не напуска  мястото на проверката, и той не е изпълнил това нареждане,  нарушението е  извършено. Но след като няма твърдения за изрично дадено  разпореждане, напускането на мястото на проверката не може да бъде квалифицирано по чл. 103, пр. последно от ЗДвП. В тази част  наказателното постановление е незаконосъобразно и следва да бъде отменено, а като го е потвърдил, Районният съд е постановил незаконосъобразно решение, което следва да се отмени в тази част.

        Водим от горното съдът

                                                       Р Е Ш И :

        ОТМЕНЯ решение № 261/21.04.2016г., постановено по НАХД № 2647 по  описа за 2015г. на Плевенския районен съд  в частта, с която е потвърдено Наказателно постановление  № 15-0938-002852/30.06.2015 г. на Началник Сектор Пътна полиция към ОДМВР-Плевен в  частта му, с която на А.С.И. *** нарушение по чл. 103 от ЗДвП и на осн. чл. 175,ал. 1, т. 4 от ЗДвП е наложено наказание глоба в размер на 200 лв. и лишаване от право да управлява МПС за 6 месеца  за това, че на  20.06.2015 г. , в 02.30 ч. в гр. Плевен, на кръстовище ул. „Трети март” и „България”, като водач на л.а. „Мерцедес А 180” с рег. № ХХХХ демонстративно  напуска мястото на извършване на проверката неизпълнявайки указанията  за процедурите.

      ОСТАВЯ В СИЛА решението в останалата част.  

      Решението не подлежи на обжалване.

                        

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                

 

 

          ЧЛЕНОВЕ:  1.                                 2.