РЕШЕНИЕ № 347

гр. Плевен, 13 Юли 2016 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд на гр. Плевенвтори касационен състав, в открито съдебно заседание на пети юли две хиляди и шестнадесета година в състав:

                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

           ЧЛЕНОВЕ: ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

  СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

при секретар Ц.Д. и с участието на Иван Шарков – прокурор при Окръжна прокуратура – Плевен, разгледа докладваното от председателя касационно административно дело434 по описа на съда за 2016 г. за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството е по реда на чл. 208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/ във вр. с чл. 63 от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

Образувано е по касационна жалба на „Викинг Н.”***, представлявано от управителя Т.Н.Т., срещу решение № 224/13.04.2016 г. на Районен съд /РС/ – гр. Плевен, постановено по н.а.х.д № 434/2016 г., с което е потвърдено Наказателно постановление /НП/ № 15-1502972/14.01.2016 г. на Директора на Дирекция „Инспекция по труда” гр. Плевен, с което на „Викинг Н.”*** на основание чл. 416, ал. 5 от Кодекса на труда /КТ/ във връзка с чл. 415, ал. 1 от КТ на дружеството е било наложено административно наказание – имуществена санкция в размер на 10 000 /десет хиляди/ лева, за нарушение на чл. 415, ал. 1 от КТ във връзка с чл. 128, т. 2 от КТ.

С касационната жалба се иска отмяна на оспорваното решение като неправилно и незаконосъобразно. Касаторът сочи, че при съставянето на АУАН и при издаването на НП са допуснати съществени процесуални нарушения, които водят до незаконосъобразност на НП – не е посочена дата на извършване на нарушението. Твърди, че не е спазена процедурата по съставянето, предявяването и връчването на АУАН, поради неявяване на представител на дружеството АУАН е съставен при условията на чл. 40, ал. 2 от ЗАНН, поради което е следвало да се спази разпоредбата на чл. 43 от ЗАНН. Сочи, че липсват каквито и да било данни за невъзможност на връчването на акта лично на представляващия дружеството, поради което връчването е извършено и в нарушение на специалната разпоредба на чл. 416, ал. 3 от КТ. Посочва, че по делото няма представени писмени доказателства, удостоверяващи лицето записано в обратната разписка да е изрично упълномощено от жалбоподателя да получава наказателни постановления, поради което е налице съществено нарушение на процесуалните правила – такова по чл. 58, ал. 1 от ЗАНН. Моли да бъде отменено решението на РС – Плевен съответно и издаденото НП от Директора на Дирекция „Инспекция по труда” – Плевен.

Касаторът е бил  редовно призован за откритото съдебно заседание, не изпраща представител.

Ответникът – Дирекция „Инспекция по труда” гр. Плевен, редовно призован, се представлява от Р. И.. Моли да бъде оставена касационна жалба без уважение. Счита, че същата е неоснователна и незаконосъобразна. Моли да бъде постановено решение, с което да бъде потвърдено решението на първоинстанционния съд като правилно и законосъобразно.

         Представителят на Окръжна прокуратура – Плевен дава заключение, че решението на първоинстанционния съд е правилно и законосъобразно и следва да бъде оставено в сила.

         Административен съд, гр. Плевен, втори касационен състав, намира, че жалбата е подадена в срока по чл. 211 от АПК от надлежна страна и се явява допустима. Разгледана по същество, същата е неоснователна.

Касаторът е санкциониран, за това че не е изпълнил предписание по т. 1, 2, 6, 7 от протокол с изх. № 035167/26.08.2015год в посочения от контролните органи срок – 30.09.2015г., което представлява нарушение по чл.415, ал.1 от КТ. Правната норма определя, че който не изпълни задължително предписание на контролен орган за спазване на трудовото законодателство, се наказва с имуществена санкция или глоба в размер от 1500 до 10 000 лв.

         Неоснователно е възражението на касатора, че решението е неправилно и изводите на съда не съответстват на доказателствата по делото. В случая е доказано, че на касатара е дадено предписание  по горепосочения протокол, определен и срок за неговото изпълнение – 30.09.2015г. Към посочения краен срок е установено неизпълнение на даденото предписание, не са ангажирани доказателства, които да доказват противното, поради което направеният извод от съда, че е налице неизпълнение на даденото предписание е правилен и съответства на представените по делото доказателства. Точно е издирен и приложен материалния закон, не са допуснати съществени процесуални нарушения, нито от решаващия съд, нито от административно наказващия орган.

         Неоснователно възражението по касационната жалба относно неотчетени от решаващия съд съществени процесуални нарушения, допуснати при съставянето на АУАН и НП. Тези възражения са били направени и пред първостепенния съд и са обсъдени от него като са намерени за неоснователни. Изводът на решаващия съд е правилен и съответства на доказателствата по делото. Касаторът е бил поканен да се яви за съставяне на АУАН. Тази поканата, в последствие АУАН и НП са изпратени на адреса на управление на дружеството, получени са от упълномощено да получава пощата лице, поради което съдът правилно е заключил, че изискванията на закона са спазени и правото на защита на санкционираното лице не е нарушено. Правилен е и изводът, че не са допуснати други нарушения на процесуалните правила при ангажирана на административно наказателната отговорност на настоящия касатор.

         При направената служебна проверка, по реда на чл. 218, ал. 2 от АПК, настоящата инстанция констатира, че решението Районен съд – Плевен, е валидно, допустимо, съобразено е с материалния закон и следва да бъде оставено в сила.

Водим от изложените мотиви и на основание чл. 221, ал. 2 АПК, Административен съд – Плевен, втори касационен състав

 

РЕШИ:

 

ОСТАВЯ В СИЛА решение № 224/13.04.2016 г., постановено по н.а.х.д. № 434 по описа на Районен съд на гр. Плевен за 2016 г.

Решението е окончателно.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                    ЧЛЕНОВЕ:  1.                      2.