Р   Е  Ш   Е   Н   И    Е

 

316 / 30 Юни 2016 г.

гр. Плевен

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

        АДМИНИСТРАТИВЕН  СЪД- гр. Плевен, първи  касационен  състав, в публично заседание на десети юни, две хиляди и шестнадесета година ,  в състав:

                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЮЛИЯ ДАНЕВА

                                             ЧЛЕНОВЕ: ЕЛКА БРАТОЕВА

                                                                 КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

        Секретар: М.К.

        Прокурор: ИВАН ШАРКОВ

        Като разгледа докладваното от съдия  Юлия Данева  касационно административно дело № 422 по описа за 2016 година, за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството е по реда на чл. 208 и сл. от АПК във вр. с чл. 63 от Закон за административните нарушения и наказания/ЗАНН/.

         С решение № 229/14.04.2016г., постановено по НАХД № 583/ 2016г. Плевенският  районен съд  е потвърдил   Наказателно постановление № 2015-038294 от 26.06.2015г. на  Директора на Регионална дирекция  за областите Габрово, Велико Търново, Русе, Ловеч и Плевен със седалище Русе към ГД “Контрол на пазара” към  Комисията за защита на  потребителите, с което на осн. чл. 27,чл 28 , чл. 53 и чл. 83 от ЗАНН и чл. 233,ал. 2 и чл. 222 от  Закона за защита на потребителите/ЗЗП/, на „Българска телекомуникационна компания”/БТК/ ЕАД-София   е наложена  имуществена санкция в размер на 500 лв. за нарушение на чл. 127,ал. 3  от ЗЗП.

         Срещу така  постановеното решение е постъпила  касационна жалба от „БТК”ЕАД София .  Касаторът навежда доводи за незаконосъобразност на решението поради допуснато съществено нарушение на  процесуалните правила и на материалния закон. На първо място сочи, че наказателното постановление не  отговаря на изискванията на чл. 57,ал. 1, т. 5 от ЗАНН, тъй като обстоятелствата, при които е извършено нарушението  са изложени  хаотично, несвързано и нелогично и  не  става ясно коя е датата и мястото и   по какъв начин е констатирано нарушението. Не е ясно и по какъв начин е връчен актът.  Като нарушение на материалния закон сочи обстоятелството, че липсват данни  относно обективната обстановка при която е извършено нарушението Моли да бъде отменено съдебното решение и наказателното постановление.

       Ответникът по жалбата , в подадено писмено становище  моли да бъде оставена без уважение, като счита изложените в нея оплаквания за неоснователни и излага своите съображения за това.

      Представителят на Окръжна прокуратура изразява становище, че решението е правилно  и законосъобразно и следва да бъде потвърдено.

      Административен съд- Плевен, като взе пред вид събраните доказателства, наведените  от жалбоподателя  основания, становищата на страните  и изискванията на закона, намира за установено следното от фактическа и правна страна:

      Жалбата е подадена в законоустановения срок и е процесуално допустима.

      Разгледана по същество  е неоснователна.

       За да потвърди НП, решаващият съд основателно е приел, че  от събраните по делото  писмени и  гласни доказателства  се установява изложената  в него  фактическа обстановка. Анализирал е доказателствата, като е кредитирал с доверие  свидетелските показания  на свидетелите Т. и Б.  и е достигнал до извод, че  при извършена на 21.03.2015 г. проверка   в магазин „Виваком 4802” в гр. Плевен, по повод потребителска жалба на Х. И., е констатирано, че  рекламацията е  предявена и вписана  в електронния регистър за рекламации, но в издадения на  потребителя документ   при предявяването й   не се съдържа  номерът, под който рекламацията е  вписана  в регистъра.

         Въз основа на правилно установените фактически обстоятелства, районният съд е приел, че  с горното е нарушен чл. 127, ал. 3 от ЗЗП. Направил е законосъобразен извод, че  обжалваното пред него наказателно постановление  отговаря на изискванията на чл. 57, ал. 1, т. 5 от ЗАНН, като е изложил основателни мотиви за наличие на  описание на нарушението с посочени дата и място на извършването му, както и в какво точно се състои.  Така изложените  мотиви се споделят изцяло от настоящия съд,  който намира, че оплакванията на касатора за  нарушени процесуални правила в административнонаказателното производство са  неоснователни. Районният съд е анализирал нормата на чл. 127,ал. 3 от ЗЗП и е направил  категоричен и правилен извод  за безусловно задължение  на търговеца  при предявяване и приемане на  рекламация  да издава на  потребителя документ, съдържащ  датата и номера, под който рекламацията е вписана в регистъра. Спазването на това задължение  е  необходимо с оглед  възможността за проследяване  резултата от рекламацията както от потребителя,  така и от контролните органи.  Липсата на този номер засяга съществено правата на потребителя и неговата възможност да ги защити.  Поддържането на самият регистър не освобождава търговеца от задължението да  впише в  предоставения на клиента документ  номера, под който  рекламацията е вписана в него.  Първоинстанционното решение е основано на доказателствата по делото и касационният съд не намира основание за отмяната му, каквото е искането на касатора. От друга страна, не са налице релевираните в касационната жалба нарушения на процесуалните правила при постановяване на решението, което съдържа всички необходими реквизити, и от което е ясна  решаващата воля на съда и  съображенията, непротиворечиво  мотивирали тази воля.

       При тези данни по делото, правилно оспореното наказателно постановление е било потвърдено като законосъобразно. Не са налице касационни основания по чл. 209 от АПК за отмяна на обжалваното решение на Районния съд гр. Плевен, същото е валидно , допустимо, постановено при спазване на процесуалните правила и в съответствие с материалния закон и следва да бъде потвърдено.

       Водим от горното съдът           

                                                      Р Е Ш И :

       ОСТАВЯ В СИЛА   решение № 229/14.04.2016г., постановено по НАХД № 583/ 2016г. на Плевенския  районен съд.

       Решението не подлежи на обжалване.

                        

                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:                        

 

                               

 

                               ЧЛЕНОВЕ:  1.                                 2.