РЕШЕНИЕ № 348

гр. Плевен, 13 Юли 2016 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд на гр. Плевенвтори касационен състав, в открито съдебно заседание на пети юли две хиляди и шестнадесета година в състав:

                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПОЛИНА БОГДАНОВА-КУЧЕВА

           ЧЛЕНОВЕ: ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

 СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

при секретар Ц.Д. и с участието на Иван Шарков – прокурор при Окръжна прокуратура – Плевен, разгледа докладваното от председателя касационно административно дело409 по описа на съда за 2016 г. за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството е по реда на чл. 208 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/ във вр. с чл. 63 от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/.

Образувано е по касационна жалба на „Викинг Н.”***, представлявано от управителя Т.Н.Т., срещу решение № 23/23.03.2016 г. на Районен съд /РС/ – гр. Левски, постановено по н.а.х.д № 409/2015 г., с което е потвърдено Наказателно постановление /НП/ № 15-0000081/11.11.2015 г. на Директора на Дирекция „Инспекция по труда” гр. Плевен, с което на „Викинг Н.”***, е наложена на основание чл. 416, ал. 5 във връзка с чл. 414, ал. 1 от Кодекса на труда /КТ/ имуществена санкция в размер на 5 000 /пет хиляди/ лева, за нарушение на чл. 261 от КТ и чл. 8 от Наредба за структурата и организацията на работната заплата.  

С касационната жалба се иска отмяна на оспорваното решение като неправилно и незаконосъобразно. Касаторът счита извода на първоинстанционния съд за законосъобразност на обжалваното наказателно постановление за неправилен. Сочи, че нито в АУАН, нито в НП е посочена дата на извършване на нарушението, както и срокове, в които е следвало да се заплати трудовото възнаграждение за нощен труд, поради което липсва яснота относно сроковете за изплащане, а от там и кога възнаграждението за извършен труд е станало изискуемо, за да се прецени има ли или не нарушение на трудовото законодателство. Посочва, че това е така, тъй като дружеството е приело работа при сумарно изчисляване на работното време, като периодът за такова изчисляване е различен, но не по-дълъг от шест месеца. Сочи, че датата на нарушението е задължителен реквизит на НП и с оглед преценката на сроковете по чл. 34 от ЗАНН и не може да се установява с други доказателства, след като не е посочена в АУАН и в НП. Счита, че наказващият орган, предвид задължението по ЗАНН /чл. 52, ал. 4,/ преди да пристъпи към санкциониране на нарушителя е следвало да установи всички съставомерни факти и обстоятелства. Счита, че всяко нарушение в случая, макар и идентично като начин на осъществяване, е следвало да бъде обосновано от фактическа и правна страна при спазване изискванията на чл. 57, ал. 1, т. 5 и т. 6 от ЗАНН и съответно за всяко от нарушенията да бъде наложено отделно наказание. Счита, че допуснатите процесуални нарушения са съществени и опорочават издаденото НП до степен на незаконосъобразност, налагаща отмяната му, което обаче Районният съд не е постановил. Моли да бъде отменено решението на РС – Плевен съответно и издаденото НП от Директора на Дирекция „Инспекция по труда” – Плевен.

Касаторът е бил  редовно призован за откритото съдебно заседание, не изпраща представител.

Ответникът – Дирекция „Инспекция по труда” гр. Плевен, редовно призован, се представлява от Р. И.. Моли да бъде оставена касационна жалба без уважение. Счита, че първоинстанционното решение е правилно и законосъобразно, постановено в съответствие с материалния и процесуалния закон. Моли да бъде потвърдено решението на първоинстанционния съд като правилно и законосъобразно.

         Представителят на Окръжна прокуратура – Плевен дава заключение, че решението на първоинстанционния съд е правилно и законосъобразно и следва да бъде оставено в сила.

         Административен съд, гр. Плевен, втори касационен състав, намира, че касационната жалба е подадена в срока по чл. 211 от АПК от надлежна страна и се явява допустима. Разгледана по същество, същата е основателна.

           Решаващият съд е приел, че касаторът е нарушил чл. 261 от КТ и чл. 8 от Наредба за структурата и организацията на работната заплата, потвърдил е изложената в НП фактическа обстановка с писмени и гласни доказателства и е заключил че правилно е ангажирана административно наказателната отговорност на касатора, поради което е потвърдил НП.

Решението е неправилно.

Оплакването на касатора за  допуснато съществено нарушение на процесуалните правила при издаване на НП е основателно. Както в АУАН, така и в НП е посочено, че касаторът не е заплатил с увеличение положеният от А. П. Д. на длъжност „охранител” нощен труд за периода от 01.01.2015г. до 18.08.2015г., както и останалите охранители от обекта. Така описано нарушението не дава яснота относно конкретните факти, защото не става ясно, за кои останали охранители не е било изплатено възнаграждение за нощен труд за съответния период, извършван ли е такъв от всички лица, колко са те  и т.н. Последното е съществен порок в съдържанието на АУАН и НП. Липсата на индивидуализация на тези “останали охранители” възпрепятства правото на защита. Нещо повече, това непосочване дава възможност дружеството да бъде наказано и за незаплащане на нощен труд за същия период относно същите охранители в други административно наказателни производства, като бъде нарушен принципът в чл. 17 ЗАНН – че за едно нарушение не може да бъде наложено повторно наказание. 

Освен липсата на точно описание на  нарушението, санкциониращият орган не е и доказал нарушението по безспорен начин. Настоящият касатор е санкциониран, за това че не е заплатил положеният нощен труд от А. П. Д. и други не посочени служители за периода  от 01.01. до 18.08.2015г., както го изисква чл. 261 от КТ. Последният сочи, че „положеният нощен труд се заплаща с увеличение, уговорено от страните по трудовото правоотношение, но не по-малко от размерите, определени от Министерския съвет“.  За доказване на обстоятелствата са приложени само незаверени от главен счетоводител и управител на дружеството ведомости само за месец 07.2015г. и  08.2015г., и график на работното време само за м. юни, юли и август 2015г., не са приложени трудови договори на служителите. Следователно не е доказано, че нощен труд е извършван  през всички месеци на посочения в НП период. Не е доказано има ли уговорено между страните увеличение на трудовото възнаграждение за нощен труд и какво е то или като такова се ползва минималното, опредено от МС и какво е основното възнаграждение на охранителите. Без тези изходни данни не може да се установи дали действително няма начислено увеличение за положения нощен труд от служителите. В приложените две ведомости за заплати има три графи - начисления  с обща сума, удръжка - обща сума и сума за получаване. Остава не ясно, как проверяващите лица са стигнали до извода, че не е платено увеличение за положен нощен труд, като няма данни /в приложените само две ведомости за заплати, които са и незаверени/ какви са всички начисления, въз основа на които е получена общата сума, която е посочена във ведомостта. Събраните гласни доказателства не дават допълнителни сведения, които да изяснят тези въпроси. С оглед посоченото соченото нарушение не е и доказано.

Като е потвърдил  наказателното постановление, Районният съд е  постановил несъобразено с материалния закон  и доказателствата по делото решение, което следва да се отмени и вместо него да се постанови друго, с което да се  отмени  наказателното постановление.

Водим от изложените мотиви и на основание чл. 221, ал. 2 АПК, Административен съд – Плевен, втори касационен състав

 

РЕШИ:

 

ОТМЕНЯ решение № 23/23.03.2016 г., постановено по н.а.х.д. № 409 по описа на Районен съд на гр. Левски за 2015 г. и вместо него постановява:

ОТМЕНЯ Наказателно постановление № 15-0000081/11.11.2015 г. на Директора на Дирекция „Инспекция по труда” гр. Плевен, с което на „Викинг Н.”***, е наложена на основание чл. 416, ал. 5 във връзка с чл. 414, ал. 1 от Кодекса на труда /КТ/ имуществена санкция в размер на 5 000 /пет хиляди/ лева, за нарушение на чл. 261 от КТ и чл. 8 от Наредба за структурата и организацията на работната заплата

Решението е окончателно.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                    ЧЛЕНОВЕ:  1.                      2.